Politika

BIA uhapsila saradnika albanske obaveštajne službe ŠIŠ u Srbiji

Komentari

Autor: Tanjug

12/01/2024

-

19:30

BIA uhapsila saradnika albanske obaveštajne službe ŠIŠ u Srbiji
Tanjug/Zoran Žestić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Pripadnici Bezbednosno informativne agencije (BIA) otkrili su i razbili još jednu špijunsku mrežu na teritoriji Srbije, nezvanično saznaje Tanjug u bezbednosnim strukturama.

U akciji je uhapšen državljanin Srbije D.R. zbog sumnje da je postao saradnik Državne informativne službe Albanije – ŠIŠ 2022. godine, po čijim nalozima i zadacima je delovao.

On je uspostavio kontakte i sa bezbednosnom strukturom koja deluje pod ingerencijom privremenih prištinskih institucija, tzv. "Obaveštajnom agencijom Kosova", a bio je angažovan na prikupljanju relevantnih političkih, bezbednosnih i ekonomskih podataka u Srbiji koji su bili predmet interesovanja obaveštajne službe Albanije.

D.R. je u prethodnom periodu, za obaveštajnu službu Albanije, prikupljao podatke o pojedinim pripadnicima bezbednosnih službi Srbije i Srbima sa KiM, a po njihovom nalogu bio je angažovan tokom kriznih situacija na severu KiM, za vreme protesta i postavljanja barikada.

U više navrata je snimao pokrete srpskih snaga bezbednosti na području opštine Raška, pre svega jedinica Vojske Srbije.

Namera D.R. je bila da prikupi što više video materijala o "metama" i da ga dostavi obaveštajnoj službi Albanije.

Sa predstavnicima obaveštajne službe Albanije sastajao se uglavnom u Severnoj Makedoniji i Albaniji, a nekoliko puta i na teritoriji AP KiM u mestima Peć i Žur.
 

Komentari (0)

Srbija