Politika

Starović: Priština podgreva lažni narativ o Račku, dokazi potvrđuju veliku obmanu

Komentari

Autor: Tanjug

14/01/2024

-

10:26

Starović: Priština podgreva lažni narativ o Račku, dokazi potvrđuju veliku obmanu
Nemanja Starović - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Državni sekretar Ministarstva odbrane Nemanja Starović izjavio je da danas, 25 godina nakon događaja u Račku, Priština i dalje pokušava da osnaži lažni narativ da se tamo dogodio masakr, 

iako je nepobitno da se radi o jednoj velikoj obmani zašta postoji obilje dokaza.

Starović je za Tanjug rekao da su 15. januara 1999. godine pripadnici posebnih jedinica srpske policije sproveli veoma profesionalnu akciju na području sela Račak i tom prilikom je razbijen štab 161. brigade takozvane Oslobodilačke vojske Kosova i eliminisano 45 njenih pripadnika, odnosno terorista UČK.

"U danima koji su sledili, pre svega delovanjem Vilijema Vokera, šefa verifikacione misije OEBS-a, kreiran je narativ o navodnom masakru civila u selu Račak, iako je nepobitno da se radi o pripadnicima terorističke formacije. O tome su svedočili nalazi, kako naših istražitelja, tako i finskih patologa koji su učestvovali u istrazi, na čelu sa Helenom Rantom", rekao je Starović.

Prema njegovoj oceni, taj narativ Vilijema Vokera je poslužio da se opravda zločin agresije NATO saveza na Saveznu Republiku Jugoslaviju, koji je usledio.

"Danas, toliko godina kasnije, mi imamo obilje dokaza koji govore upravo u prilog činjenici da se radi o jednoj velikoj obmani. Možda su najznačajniji navodi iz autobiografske knjige Helene Rante, šefice finskog tima patologa, koja svedoči devet godina nakon Račka o tome pod kakvim pritiscima je bila, ne samo od strane Vilijema Vokera, već i od finskog ministarstva spoljnih poslova", istakao je Starović.

"Narativi iz devedesetih se i danas ponavljaju"

Kako je naveo, narativi kreirani 90-tih godina se i dalje s vremena na vreme podgrevaju.

"Lokalno zainteresovani akteri, poput privremenih institucija samouprave u Prištini, čine sve što je u njihovoj moći kako bi ih dodatno osnažili. Ipak, i sami su negde svesni koliko je priča o navodnom masakru u Račku na klimavim ili staklenim nogama, i upravo zbog toga pokušavaju da taj crni narativ ili lažni narativ osnaže merama pravosudno-policijske represije", rekao je Starović.

On je podsetio na primer predsednika Privremenog organa opštine Zvečan Ivana Todosijevića, koji je godinu dana, kako kaže, "provlačen po prištinskim sudovima zbog navodnog izazivanja rasne i verske mržnje, zbog toga što je rekao ono što svi negde i mislimo i znamo, da je Račak jedna velika obmana".

"Na sreću, nakon godinu dana maltretiranja taj proces je pao na tzv. Vrhovnom sudu Kosova, ali je to samo po sebi bilo upozorenje svim Srbima koji žive na prostoru Kosova i Metohije, da ne mogu da govore ono što predstavlja istinu, već da moraju da se pomire sa tim veštački kreiranim narativom", naveo je Starović.

Prema njegovoj oceni, svako ko želi da sazna istinu danas ima mogućnost za to, poput uvida u svedočenja Helene Rante i njene kasnije javne i medijske nastupe.

"Nažalost, to jeste fenomen koji se često ponavlja, da oni koji su bili akteri različitih događaja postaju spremni tek godinama kasnije da o njima javno govore i svedoče. Verujem i nadam se da će i drugi od neposrednih aktera, u godinama koje su pred nama, u svojim svedočanstvima doprineti otkrivanju pune istine. Ali, ponavljam, nama je puna istina o Račku i te kako poznata", rekao je Starović.

"Slučaj Račak najveća među obmanama"

Kako je naveo, nepobitno je da se radi o jednoj velikoj obmani i zato nije ni čudo, što se, kako kaže, i u delu međunarodne javnosti danas više taj slučaj ne naziva masakr u Račku, već obmana u Račku.

"Iako je bilo i drugih medijskih manipulacija i obmana koje su sprovođene tokom 90-tih godina na području bivše Jugoslavije, mislim da je, po svojim tragičnim posledicama, slučaj Račak najveća među tim obmanama, jer je direktno poslužio kao opravdanje za zločin agresije započet u martu '99. godine", istakao je Starović.

Prema njegovim rečima, teško je i sagledati sve posledice, jer su posledice same agresije na Srbiju u to vreme nešto što se meri hiljadama života, ali i desetinama milijardi dolara štete koja je načinjena.

Komentari (0)

Srbija