Politika

Jovanović: Sednica SB UN pravi put da se pitanje KiM stavi u centar pažnje UN i da se razmotri iz ugla rezolucije 1244

Komentari

Autor: Tanjug

02/02/2024

-

18:35

Jovanović: Sednica SB UN pravi put da se pitanje KiM stavi u centar pažnje UN i da se razmotri iz ugla rezolucije 1244
Jovanović: Sednica SB UN pravi put da se pitanje KiM stavi u centar pažnje UN i da se razmotri iz ugla rezolucije 1244 - Copyright Tanjug/AP/Bebeto Matthews

veličina teksta

Aa Aa

Diplomata Vladislav Jovanović izjavio je danas da je sednica Saveta bezbednosti ne samo najbolji, nego jedini pravi put da se pitanje Kosova i Metohije ponovo stavi u centar pažnje Ujedinjenih nacija i da se to pitanje razmotri iz ugla rezolucije 1244.

Jovanović je povodom procedure zakazivanja sednice Saveta bezbednosti UN objasnio da je predsedavajući u obavezi da zahtev pusti u proceduru, a to dalje znači da se na zatvorenoj sednici razmatra da li to pitanje ide na plenum, odnosno glavni sastanak Saveta bezbednosti ili ne.

"Tu ne važi pravo veta jer se to smatra proceduralnim pitanjem. Tu se odlučuje prostom većinom. Od 15 članova, devet glasova treba da se dobije da bi taj predlog bio prihvaćen za sednicu Saveta bezbednosti koja je otvorena i na kojoj vlada pravo veta", rekao je Jovanović za Tanjug.

Jovanović dalje objašnjava da je među tih 15 glasova potrebno da se Srbija izbori za većinu nestalnih članova, ocenjujući da zapadni članovi koji imaju pravo veta najverovatnije to neće dozvoliti, ali nije ni isključeno.

Na pitanje na koga Srbija može da računa Jovanović kaže da sigurno ima onih koji su nama naklonjeni ili neutralni i koji bi imali razumevanje za takav predlog, jer se radi o primeni obavezujuće rezolucije SB UN 1244.

Jovanović dodaje i da će Srbija sigurno u međuvremenu da konsultuje raspoloženje među nestalnim članovima i ukoliko bude uverenje da će biti dovoljno glasova, onda će predlog i zvanično da pošalje.

"Ali videćemo kako će dalje biti. To je u svakom slučaju, ne samo najbolji, nego jedini pravi put da se pitanje Kosova i Metohije ponovo stavi u centar pažnje UN i da se ona razmotri iz ugla njene obavezujuće rezolucije 1244", rekao je Jovanović.

"Važno da se pažnja međunarodne javnosti pokovo vrati na pitanje Kosova kroz Rezoluciju 1244"

Prema njegovoj oceni, sve što se do sada radilo u dijalogu Beograda i Prištine bilo je praktično mimo te rezolucije, dodajući da rezolucija, između ostalog, garantuje suverenitet Srbije nad KiM, a da u predlogu zemalja Kvinte i EU stoji zahtev za normalizaciju odnosa.

"To je ta razlika i zbog toga je važno da se pažnja međunarodne javnosti ponovo vrati na pitanje Kosova i Metohije kroz rezoluciju 1244, a ne samo i jedino kroz tekući dijalog u kojoj smo mi praktično usamljeni, a svi drugi sagovornici su dobri navijači Prištine", istakao je Jovanović.

Jovanović ocenjuje i da to što sada radi Aljbin Kurti i Priština predstavlja politiku zastrašivanja tamošnjih Srba i njihovog teranja na egzodus.

"To se sve čini uz ćutanje njihovih zaštitnika na zapadu koje je ili totalno, ili sada malo manje, čak i sa nekim apelom Prištini da revidira poslednju odluku", rekao je diplomata.

Na pitanje da li se i današnji napad na enklave može posmatrati iz ugla egzodusa, Jovanović odgovara:

"Pa sigurno, to je jedno sistematsko i maligno nastavljanje Prištine da nizom sistematskih mera pritisaka, što fizičkih, što pseudopravnih, što političkih, što policijskih i na kraju fiskalnih, da život naših ljudi na Kosovu učine nemogućim i da ih prosto nagnaju na beg", rekao je Jovanović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija zatražiti hitno održavanje sednice Saveta bezbednosti UN povodom situacije na Kosovu i Metohiji.

"U ponedeljak će naš predstavnik pri misiji UN, u skladu sa članom 35. Povelje, članom 3. privremenog poslovnika u pisanoj formi podneti zahtev za hitnom sednicom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Gvajana je predsedavajući Savetom bezbednosti. Oni su, nažalost, priznali Kosovo, ali tu nema nikakvo pravo veta, potrebna je većina od devet članica, pa ćemo videti da li ćemo uspeti da obezbedimo većinu", rekao je Vučić. 

Komentari (0)

Srbija