Politika

Holcapl: Napredak u dijalogu vodio bi smanjenju broja pripadnika Kfora

Komentari

Autor: Tanjug

03/02/2024

-

14:57

Holcapl: Napredak u dijalogu vodio bi smanjenju broja pripadnika Kfora
Holcapl: Napredak u dijalogu vodio bi smanjenju broja pripadnika Kfora - Copyright EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

veličina teksta

Aa Aa

Zamenik šefa Misije SAD pri NATO u Briselu, Ričard Holcapl, izrazio je nadu će da će doći do napretka u procesu političkog dijaloga Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, koji će stvoriti političke uslove u kojima će biti sve manje potrebe za međunarodnim vojnim prisustvom na Kosovu i Metohiji, kao što je to Kfor.

On je za RTS rekao da je zadovoljan sposobnošću da se misija Kfora prilagodi okolnostima.

"Pokazali smo našu sposobnost da održimo prisustvo tokom vremena, kao što smo pokazali našu sposobnost da se prilagodimo. Tokom godina smo značajno smanjili broj pripadnika Kfora i nastavićemo sa tim procesom i dalje. I tako da u ovom trenutku ne bih nužno smeo da kažem da će za pet godina Kfor i dalje biti potreban", istakao je Holcapl.

Zamenik šefa Misije SAD dugo je prisutan u regionu, a upitan da kaže šta vidi kao najveći rizik na Zapadnom Balkanu, Holcapl kaže da su rizici slični koji su viđeni u poslednjih 30 godina.

"Mislim da smo napravili veliki napredak u ovih 30 godina koliko sam radio na tome u svojoj karijeri, ali i da ima još mnogo toga da se uradi. Na oprezu smo, spremni da odgovorimo na razne vrste pretnji. Nastavljamo da pažljivo posmatramo. Naše antiterorističke organizacije i agencije su aktivne kao što su uvek bile. To je osnova velike saradnje među saveznicima, jer jedan od najboljih načina na koji možemo da potisnemo i ograničimo bilo kakve aktivnosti ovakvih međunarodnih organizacija jeste naša međunarodna saradnja", naveo je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija