Politika

Mijačić: Predlog iz Brisela o pregovačkom procesu nije neočekivan

Komentari

Autor: Tanjug

03/02/2024

-

16:06

Mijačić: Predlog iz Brisela o pregovačkom procesu nije neočekivan
Mijačić: Predlog iz Brisela o pregovačkom procesu nije neočekivan - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Koordinator Nacionalnog konventa za Poglavlje 35 Dragiša Mijačić izjavio je danas da predlog iz Brisela o tome da obaveze iz Ohridskog sporazuma postanu sastavni deo procesa pregovora o članstvu Srbije u EU nije neočekivan i da je najavljivan dugo.

"Ova odluka je očekivana i sam Miroslav Lajčak je prošle godine u decembru najavio da će krajem januara, početkom februara, Evropska služba za spoljne poslove da dostavi odluku o izmeni poglavlja", rekao je Mijačić za Tanjug i dodao da odluka ne može da bude iznenađujuća naročito ne za one aktere koji, kako kaže, prate dešavanja u procesu.

Na pitanje da li ima prostora da Srbija nešto menja imajući u vidu da nisu sve tačke iz tog sporazuma prihvatljive iz njenog ugla, Mijačić kaže da treba videti sadržinu izmena Poglavlja 35.

"Kada je u pitanju izmena Poglavlja 35, Srbija se već obavezala na to prihvatanjem Ohridskog sporazuma, tako da tu ne može ništa da se izmeni, niti može bilo šta da se uradi. Ali kada je u pitanju sadržina izmene Poglavlja 35, dok ne vidimo šta piše u tom dokumentu, zaista je neprikladno bilo šta komentarisati", rekao je Mijačić.

On je precizirao da ni Briselski ni Ohridski sporazum ne govore o tome da Kosovo postane član UN već se kaže da Srbija neće sprečavati učešće, članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

"Ali ne navodi se nijedna organizacija ekspicitno, pa ni Ujedinjene nacije", rekao je Mijačić.

On je ukazao da je Srbija iznela svoje crvene linije, ali da se ne može reći kako će se te crvene linije tumačiti u Briselu i kako će se one odražavati u izmeni Poglavlja 35.

"Srbija je prihvatanjem Ohridskog sporazuma prihvatila neka načela i verujem da će ta načela biti pretočena u novu verziju, to je aneks Poglavlja 35", rekao je Mijačić.

Evropska komisija i Evropska služba za spoljnu akciju predali su predlog kojim bi obaveze iz Ohridskog sporazuma postale sastavni deo procesa pregovora o članstvu Srbije u EU. Prema rečima jednog portparola Evropske komisije, predlog Komisije je prosleđen Savetu EU u petak 2. februara.

Komentari (0)

Srbija