Politika

Portparol EU: Zatvaranje opština imaće negativne efekte na svakodnevni život Srba na Kosovu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/02/2024

-

09:56

Portparol EU: Zatvaranje opština imaće negativne efekte na svakodnevni život Srba na Kosovu
Portparol EU: Zatvaranje opština imaće negativne efekte na svakodnevni život Srba na Kosovu - Copyright Prinskrin/Youtube/European Commission

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija izrazila je veliku zabrinutost zbog operacija specijalnih jedinica Kosovske policije prema kancelarijama istitucija u opštinama Dragaš, Peć, Istok i Klina, kao i prostorijama nevladine organizacije Centar za mir i toleranciju u Prištini i upozorila da će njihovo iznenadno zatvaranje imati negativne efekte po svakodnevni život i uslove života kosovskih Srba, naveo je u saopštenju portparol EU Peter Stano.

"Evropska unija je sa velikom zabrinutošću primetila ovonedeljne operacije specijalne policije u kancelarijama institucija kojima upravlja Srbija u opštinama Dragaš, Peć, Istok i Klina, i u prostorijama nevladine organizacije Centar za mir i toleranciju u Prištini. Iznenadno zatvaranje ovih kancelarija imaće negativne efekte na svakodnevni život i uslove života zajednica kosovskih Srba, jer će ograničiti njihov pristup osnovnim socijalnim uslugama s obzirom na očigledno odsustvo alternativa u ovom trenutku", naveo je u saopštenju portparol EU.

Navodi se da je predviđeno da se status ovih struktura reši u okviru dijaloga koji vodi EU, u vezi sa uspostavljanjem Zajednice opština sa srpskom većinom.

"Stoga, EU poziva Kosovo da izbegava jednostrane akcije koje bi mogle da podignu tenzije i da se bavi ovim pitanjima kroz dijalog koji vodi EU", saopštio je portparol EU.

Kosovska policija u petak je upala u kancelarije Privremenih organa opština Peć (u Goraždevcu), Istok (u mestu Osojane) i Klina (u selu Vidanje) i zatvorila te opštine.

Rode: Jednostrane mere ne doprinose smanjenju tenzija, već suprotno

Ambasador Nemačke u Prištini Jern Rode podržao je izjavu EU u kojoj je izrazila veliku zabrinutost zbog operacija tzv. kosovske policije u srpskim opštinama na KiM, ističući da jednostrane mere samo dolivaju ulje na vatru i da ne doprinose smanjenju tenzija, već upravo suprotno.

"Dijalog koji vodi EU između Kosova i Srbije je jedini odgovarajući forum za rešavanje ovih pitanja", napisao je Rode na mreži X.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija