Politika

Li: Pitanje Kosova treba da se reši kroz dijalog, a rešenje treba da bude u okviru rezolucije 1244

Komentari

Autor: Tanjug

07/02/2024

-

10:35

Li: Pitanje Kosova treba da se reši kroz dijalog, a rešenje treba da bude u okviru rezolucije 1244
Li: Pitanje Kosova treba da se reši kroz dijalog, a rešenje treba da bude u okviru rezolucije 1244 - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Kineski ambasador Li Ming izjavio je da pitanje Kosova i Metohije treba da se reši kroz dijalog i da to rešenje bude u okviru rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

On je istakao da suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Republike Srbije moraju da se u potpunosti poštuju.

"Pažljivo smo posmatrali nedavne događaje na Kosovu i zabrinuti smo. Verujemo da svaka jednostrana radnja može da dovede do širenja panike i da dovede do eskalacije tenzija, a to nije ni u čijem interesu, ni jedne strane koja učestvuje u ovom sporu, niti u interesu mira u regionu i stabilnosti", rekao je Li za RTS.

On je istakao da veruje da sve etničke grupe i njihova legitimna prava i sigurnost treba da budu poštovani i garantovani, uključujući i prava srpske zajednice.

"Zato se nadamo da će moći da se sprovede Briselski sporazum iz 2013. godine i osnivanje Zajednice srpskih opština. U načelu, mi se nadamo da će kosovsko pitanje biti rešeno na osnovu međunarodnog prava i u okviru relevantnih rezolucija UN. Mi uvažavamo i cenimo političke napore Srbije da se ovaj problem i pitanje reši i nadamo se da možemo da sačuvamo bliske kontakte jedni sa drugima po ovom veoma važnom pitanju", rekao je kineski ambasador.

"Odličan sastanak s predsednikom Vučićem"

Li je naglasio da je tokom jučerašnjeg dana imao odličan sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, na kojem su oni, kako je rekao, razmenili stavove i ideje o bilateralnim odnosima dve zemlje.

"Razgovarali smo i o pitanjima koja se tiču naših zajedničkih interesa i glavnih briga. Mi, Kina i Srbija, smo jako dobri prijatelji zato što imamo slično istorijsko iskustvo. Mi se borimo za svoj suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost. Mi poštujemo jedni druge i jedni druge doživljavamo kao jednake partnere i uspostavili smo duboko političko poverenje na tom temelju. Zato u ovim oblastima od zajedničkog interesa i glavnih razloga za zabrinutost, Kina i Srbija jedna drugu razumeju i uzajamno se podržavaju", rekao je ambasador Kine.

On je dodao da je njegovoj državi veoma značajno to što Srbija podržava i poštuje princip jedne Kine.

"Tako da i kada je reč o pitanju Kosova, stav Kine je jasan i dosledan i to je tako već dugo. Naši portparoli iz Ministarstva spoljnih poslova već su u ponedeljak izdali izjavu da Kina u potpunosti podržava suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Srbije", rekao je Li.

Komentari (0)

Srbija