Politika

Evropski parlament usvojio rezoluciju o Srbiji: Šta stoji u dokumentu koji je izglasan?

Komentari

Autor: Teodora Vasiljević, Euronews Srbija

08/02/2024

-

09:15

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su rezoluciju kojom pozivaju na nezavisnu istragu povodom navodnih nepravilnosti na decembarskim izborima u Srbiji, javlja dopisnica Euronews Srbija. 

Za usvajanje rezolucije je glasao 461 poslanik, protiv je bilo njih 53, a 43 poslanika su bila uzdržana.

U nacrtu rezolucije u koji je Euronews Srbija ranije imao uvid navodi se: "Evropski parlament poziva na nezavisnu istragu koju bi sproveli ugledni međunarodni pravni stručnjaci i institucije o nepravilnostima na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima, sa posebnom pažnjom na izbore za Skupštinu grada Beograda, jer se određene optužbe, uključujući i one koje se odnose na migraciju glasača na lokalnom nivou, proširuju izvan delokruga obuhvaćenog OSCE/ODIHR izveštajem; podržava brzo raspoređivanje ad hoc misije za utvđivanje činjenica u Srbiji, u kojoj bi učestvovao Evropski parlament".

U dokumentu koji ima 29 tačaka, a koji su usaglašavale veće političke grupacije u Evropskom parlamentu stoji i da urgiraju na Evropsku komisiju da pokrene inicijativu za slanje ekspertske misije u Srbiju, kako bi procenila situaciju u vezi sa skorašnjim izbornim i postizbornim dešavanjima. U jednoj od tačaka se podvlači da pristupni pregovori sa Srbijom treba da napreduju samo ukoliko zemlja učini značajan napredak po pitanju reformi, uključujući punu implementaciju preporuka OSCE/ODIHR i Venecijanske komisije. 

"Evropski parlament poziva Komisiju da temeljno prati izveštaje Revizorskog suda i da odmah počne reviziju fondova koji su pruženi Vladi Srbije u okviru Instrumenata za pretpristupnu pomoć III (IPA III) i drugih finansijskih instrumenata; podvlači da, ukoliko srpske vlasti nisu voljne da implementiraju ključne preporuke koje se odnose na izbore ili ukoliko istraga pokaže da su srpske vlasti bile direktno uključene u prevaru birača, poziva na suspenziju EU finansiranja na osnovu teških kršenja vladavine prava u vezi sa izborima u Srbiji“, navodi se u jednoj od tačaka. 

Osim navedenog, evropski poslanici kažu da čekaju zvanični izveštaj ODIHR-a o izborima i pozivaju na implementaciju zajedničkih preporuka ODIHR-a i Venecijanske komisije. Takođe, pozivaju srpske vlasti da omoguće institucionalna rešenja kako bi se prevazišli trenutni problemi, kao i na pravilno funkcionisanje parlamenta i vlade, oslobođenih, kako kažu, "konstantne kampanje i čestih vanrednih izbora". 

Rezolucije evropskog parlamenta nisu pravno-obavezujuće ni za jednu stranu, ali neretko se smatraju važnim argumentom prilikom donošenja odluka.

Šta su rekli evroposlanici?

Evroposlanik iz redova Evropske narodne partije Vlaidmir Bilčik je rekao za Euronews Srbija uoči glasanja o rezoluciji da su viđeni brojni izveštaji o potencijalnim nepravilnostima na izborima i optužbama za prevaru, kupovinu glasova i migracije. 

Tanjug/(AP Photo/Jean-Francois Badias)

 

"Ovo se mora istražiti i ispratiti. Mora da postoji ispravan i transparentan zaključak za sve te slučajeve, uključujući i napade na posmatrače Crte i njihov automobil na dan izbora. Javnost mora da ima osećaj da je pravda zadovoljena bez odlaganja. Mislim da će to pomoći da se smire stvari u Srbiji, ali i naši odnosi između institucija EU i Srbije", rekao je Bilčik. 

Andreas Šider iz redova Socijalista i demokrata je rekao za Euronews Srbija da misli da ova rezolucija šalje snažan signal Evropskog parlemanta i da se većina desnice i levice u parlamentu zalaže za nezavisnu istragu o izborima u Srbiji i Beogradu. 

"Tražimo da se istraže optužbe za kupovinu glasova, registraciju birača itd. Takođe se traži od Evropske komisije da bude glasnija po tom pitanju", naveo je. 

S druge strane, poslanik mađarskog Fidesa u Evropskom parlamentu Andor Deli istakao je za Tanjug da je Fides glasao protiv rezolucije o situaciji u Srbiji nakon izbora, i kritikovao ovu rezoluciju zbog mešanja u unutrašnje poslove Srbije i donošenja u vreme vođenja pregovora oko Kosova.

Panel "Srbija, demokratija na raskrsnici"

Inače, u toku prepodneva je održana panel diskusija "Srbija, demokratija na raskrsnici”, kojoj su prisustvovali pojedini evroposlanici, kao i predstavnici srpske opozicije iz koalicije Srbija protiv nasilja.  

Marinika Tepić iz Stranke Slobode i pravde je rekla za Euronews Srbija da je važno da se na osnovu rezolucije Evropskog parlamenta i zaključka evropske komisije formira posebna međunarodna nezavisna misija koja bi napravila reviziju ili istragu onoga što se dogodilo 17. decembra, ali i pre toga.  

Pisonero:Očekujemo da Srbija primeni preporuke iz izveštaja ODIHR-a 

Oglasila se i portparolka Evropske komisije Ana Pisonero koja je rekla da EK očekuje od Srbije da što pre primeni preporuke iz izveštaja ODIHR-a, kada on bude objavljen, i da je spremna da podrži Srbiju u primeni tih preporuka.  

Pisonero je na brifingu za novinare, na pitanje Tanjuga kakav je stav Evropske komisije o izborima u Srbiji, imajući u vodu stav koji je EP zauzeo u rezoluciji o situaciji u Srbiji nakon izbora, rekla, neposredno pre glasanja o  rezolucijji u EP, da EK neće još komentarisati taj dokument. 

Ona je istakla da je stav EK, kada je reč o izborima, vrlo jasno izražen u zajedničkoj izjavi koju su objavili šef evropske diplomatije Žozep Borelj i evropski komesar za proširenje i susedstvo Oliver Varhelji. 

"Mi se radujemo konačnom izveštaju OEBS-a i ODIHR-a. I očekujemo da Srbija što pre primeni preporuke iz izveštaja. Bićemo spremni da podržimo Srbiju da ove preporuke zaista i primeni", poručila je Pisonero. 

Komentari (0)

Srbija