Politika

Žalgiris preživeo "pakao" Arene i pobedio Zvezdu, uzalud fantastična partija Jaga dos Santosa

Komentari

Autor: Euronews

09/02/2024

-

22:09

Žalgiris preživeo "pakao" Arene i pobedio Zvezdu, uzalud fantastična partija Jaga dos Santosa
Žalgiris preživeo "pakao" Arene i pobedio Zvezdu, uzalud fantastična partija Jaga dos Santosa - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Košarkaši Crvene zvezde poraženi su od Žalgirisa u 26. kolu Evrolige i tako se značajno odaljili od plej-ina, iako je do kraja ostalo još osam utakmica - 91:93 (22:23, 23:22, 20:23, 26:25). Ovu veoma napetu utakmicu prelomila je nesportska lična greška Jaga dos Santosa, posle koje je Žalgiris sa linije penala pobegao Zvezdi, da bi onda posle jedne sudijske odluke kiša predmeta sa tribina uletela na teren, koja je samo odložila neizbežan poraz Zvezde.

Najefikasniji među crveno-belima bio je Jago sa 21 poenom i 14 asistencija, a pratili su ga Luka Mitrović i Nemanja Nedović sa po 15. Na drugoj strani istakao se Kinan Evans sa 25, dok je Roland Šmits ubacio 13 poena.

Ekipa Janisa Sferopulosa sada je na učinku od 10 pobeda i 16 poraza u Evroligi, plej-in je daleko, ali pre svega Zvezdu očekuje nastup na Kupu Radivoja Koraća. Sa druge strane Žalgiris je upisao svoj 11. trijumf i tako održao korak za ekipama koje se bore za doigravanje.

Susret u "Štark areni" počeo je dobrim napadima na obe strane. Zvezda je živela od kreacije Jaga dos Santosa koji u prvoj četvrtini imao šest asistencija, od kojih je najviše profitirao Luka Mitrović, koji je ovu dekadu okončao sa devet poena. Kada je u pitanju druga strana parketa, crveno-beli su se mučili sa odbranom "pik end rola", ali je Žalgiris takođe bio izrazio agresivan na skoku, te je imao +1 posle uvodne deonice.

Dos Santos je nastavio da briljira i u drugih deset minuta, ali je vison nivo igre zadržao i Žalgiris. Deluje da su Litvanci pokupili više "ničijih lopti", ali kada se podvuče crta, Zvezda je na poluvremenu bila na "nuli" (45:45).

Treća deonica počela je malim serijama na obe strane, da bi se gosti iz Kaunasa trojkom Edgarasa Ulanovasa odlepili na +6. Ipak, crveno-beli su trojkama Rokasa Giedraitisa i Jaga anulirali prednost rivala i doneli svom timu prednost od dva razlike. Litvanski sastav je nešto boljom završnicom pred poslednju četvrtinu imao prednost od tri poena.

Fredi Gilespi je fenomenalno otvorio odlučujući kvartal, prvo je pogodio dva važna bacanja, a onda i "posterizovao" dva igrača Žalgirisa uz faul za poptunu erupciju u "Štark areni" (72:68). Puleni Andree Trinkijera su to brzo nadoknadili, da bi posle trojke Evansa preko Nemanje Nedovića i sami poveli četiri razlike.

Sve je išlo ka tome da ćemo gledati veoma napetu završnicu i tako je i bilo. Žalgiris je u poslednja dva minuta ušao sa +2, da bi Dovidas Giedraitis bio polovičan sa linije penala, a onda je Butkevičijus promašio oba bacanja (85:88), a odmah u sledećem napadu Nedović je smanjio na -1, na 47 sekundi do kraja.

Napad Žalgirisa u svoje ruke uzeo je Evans, koji je posle pika probio po desnoj strani i pogodio zaista težak flouter, za novih +3 u korist sastava sa Baltika (30 sekundi do kraja).

Posle pogođenih penala Džoela Bolomboja, Jago je napravio nepromišljen nesportski faul kojim je zapečatio sudbinu svoje ekipe.

Crvena zvezda - Žalgiris 91:93 (22:23, 23:22, 20:23, 26:25).

Dvorana: "Štark arena"

Sudije: Garsija, Paterniko, Alijaga

Crvena zvezda: Smart 9, Nedović 15, Jago 21, Lazarević, Hanga, Davidovac 2, Mitrović 15, Giedraitis 11, Tobi 2, Bolomboj 8, Gilespi 8, Ilić.

Žalgiris: Evans 25, Lekavičijus 3, Giedraitis 6, Samner 7, Dimša 8, Šmits 13, Menek 6, Butkevičijus 2, Ulanovas 9, Hejs 2, Birutis 12, Lavrinovičijus.

Evroliga, 26. kolo

Četvrtak

Anadolu Efes - Makabi TA 105:91
Baskonija - Asvel 94:80
Olimpija Milano - Real Madrid 81:76
Partizan - Bajern 78:79
Valensija - Olimpijakos 65:78

Petak

Crvena zvezda - Žalgiris 91:93
Panatinaikos - Fenerbahče u toku
Barselona - Alba u toku
Virtus Bolonja - Monako u toku

Komentari (0)

Srbija