Politika

Dačić: Vučić u SB UN pokazao šta se dešava na KiM i ko je krivac

Komentari

Autor: Tanjug

10/02/2024

-

11:21

Dačić: Vučić u SB UN pokazao šta se dešava na KiM i ko je krivac
Dačić: Vučić u SB UN pokazao šta se dešava na KiM i ko je krivac - Copyright Printskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u obraćanju Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija sve dobro odmerio i na jasan način, istorijski važan, pokazao šta se dešava na KiM i ko je krivac i kreator svega, izjavio je danas ministar spoljnih poslova u tehničkom mandatu i prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić.

On je za Tanjug rekao da je bilo dovoljno argumenata da svako vidi šta je sada osnovni problem i zašto je Srbija tražila tu hitnu sednicu, a to su nepoštovanje raznih rezolucija i SB i Briselskog sporazuma, kao i situacija na terenu.

Dačić je dodao da ga je prijatno iznenadio govor šefice UNMIK-a Karolin Zijade, jer je ona, kako je naveo, pobrojala nekoliko stvari koje su dovele do ove situacije.

Dačić je istakao da, kada se govori o sednici SB, mora da se kaže da tu ima nekoliko nivoa i da ljudi treba da budu svesni da, i pored našeg nastojanja da se tema KIM drži stalno u fokusu SB, odnosno celih UN, mnoge zemlje na zapadu žele da se što manje o tome govori.

Prema njegovim rečima, nekada su se te sednice održavale redovno na tri meseca i bile su četiri puta godišnje, a sada ih ima samo dve i sa tog aspekta je veliki uspeh što je uopšte održana ova poslednja sednica SB.

Dačić je naglasio da ovog puta nije ni održavno glasanje u SB o tome da li će sednica biti sazvana na zahtev Srbije, već je to Gvajana učinila sama, na šta ima kao predsedavajuća ima pravo.

On se zahvalio Gvajani, naglasivši da smo dobili novog prijatelja i navodeći da je, da nije bilo te zemlje, pitanje da li bi bilo sednice i da li bi ona bila otvorena.

"Mnogi kažu da Srbija ima pravo da traži održavanje sednice i to je tako ranije bilo i niko se nije bunio, međutim, u poslednjih 10-20 godina se promenila situacija i sada kada stigne zahtev članice SB procenjuju da li im odgovara da to bude na dnevnom redu, da li ne i traže glasanje. Tu nema prava veta i vi treba da dobijete devet glasova od 15 da biste nešto izgurali", naveo je Dačić.

Podsetio je da je sada situacija bila takva da su, čim je Srbija uputili taj zahtev, odmah krenule kalkulacije i najave da će neke zemlje da traže zatvorenu sednicu i da dođe do proceduralnog glasanja da uopšte ne bude nikakva sednica, ni otvorena, ni zatvorena.

Dačić je dodao da je on tada odmah zvao (ministra spoljnih poislova Rusije Sergeja) Lavrova, koji mu se odmah javio na prvi poziv, što je, kako je naglasio,   velika stvar.

    
   

Komentari (0)

Srbija