Politika

Micotakis nakon sastanka sa Vučićem: Stav Grčke o KiM nepromenjen, dijalog jedini put za normalizaciju odnosa

Komentari

Autor: Tanjug

12/02/2024

-

11:06

Micotakis nakon sastanka sa Vučićem: Stav Grčke o KiM nepromenjen, dijalog jedini put za normalizaciju odnosa
Micotakis nakon sastanka sa Vučićem: Stav Grčke o KiM nepromenjen, dijalog jedini put za normalizaciju odnosa - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Grčki premijer Kirijakos Micotakis izjavio je danas nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da stav te zemlje u vezi sa Kosovom i Metohijom je nepromenjen, te da veruje da su evropsko posredovanje i dijalog jedini put za normalizaciju odnosa između dve strane.

"A to bi značajno pomoglo i stabilnosti u regionu što je cilj svih nas, sa zabrinutošću pratimo dešavanja poslednjih meseci", rekao je Micotakis na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednikom Srbije.

Micotakis je rekao i da ubrzavajući reforme, Srbija će se približiti Evropskoj Uniji, te da veruje da 2024. godine može da se ostvari značajan napredak.

"Grčka podržava Srbiju na evropskom putu i mnogo puta sam razgovarao u Briselu o pitanju evropskog proširenja, jer za Srbiju i za zapadni Balkan postoji evropska budućnost", rekao je Micotakis.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Predsednik Srbije je na zajedničkoj konferenciji sa Micotakisom rekao da je u razgovoru sa grčkim premijerom istakao da je Srbija čvrsto opredeljana za ubrzanje evropskog puta ka EU, ali da očekuje od Evrope i jasne signale podrške na tom putu.

"Rekao sam Micotakisu nedvosmisleno da je Srbija čvrsto opredeljena za nastavak i ubrzanje svog evropskog puta, da smo zahvalni Grčkoj na toj podršci i da to nije samo formalna rečenica koju političari izgovaraju kao poštapalicu, već da je to od suštinskog značaja za našu zemlju", rekao je Vučić.

Istakao je da je govorio sa Micotakisom i o PEM konvenciji, tzv. zelenim trakama, kao i Agendi rasta.

"Ali sam isto tako rekao da razumem da u Evropi nisu uvek srećni svim našim potezima, ali isto tako da u Evropi moraju da razumeju da i mi očekujemo jasne signale za podršku Srbiji na njenom putu", naglasio je Vučić.

Predsednik Srbije je istakao da je Grčka jedan od značajnih i najvećih iskrenih podržavalaca Srbije na njenom evropskom putu i napomenuo da se tokom razgvora postavilo pitanje ima li Srbija neke druge alternative, neke druge puteve i želi li Srbija da bude deo EU, ali i želi li Evropa da Srbija bude deo EU.

"Razgovarali smo o nečemu što mi nazivamo agendom Ekspo 2027. godine. Rekao sam premijeru Micotakisu da je naš cilj i ostvariv san da kraj 2027. godine dočekamo sa ukupnom vrednošću bruto domaćeg proizvoda od 100 milijardi evra", rekao je Vučić.

"Potrebna nam je podrška grčkih prijatelja"

Podsetio je da je pre samo deset godina ukupna vrednost BDP Srbije bila 32 milijarde evra, dok je danas 69,5 milijardi.

"Mi verujemo da za četiri godine možemo da dostignemo cifru od 100 milijardi evra. To bi pokazivalo jedan strahoviti napredak, jedan kvantni skok u pravom smislu te reči koji je Srbija napravila u prethodnih 12 ili 15 godina. Za to nam je potrebna podrška i grčkih prijatelja", naveo je Vučić.

Kaže da je došlo sada 35 grčkih firmi koje će učestovati danas na poslovnom forumu dve zemlje i dodao da je moglo da ih dođe i 200 koliki je interes za saradnju.

"Srbija i Grčka da unaprede ekonomske odnose"

Micotakis je rekao da je u Beograd došao sa četiri ministra i velikim brojem predstavnika grčke poslovne zajednice kako bi Srbija i Grčka unapredile ekonomske odnose u konkretnim sektorima i projektima, a posebno u oblastima energetike i transporta.

"Mislim da smo imali veoma dobre bilateralne kontakte, posebno nas interesuje povezivanje naših zemalja u energetskom sektoru i u transportu", rekao je Micotakis.

On je ocenio da su Srbija i Grčka bliski ne samo zbog geografske blizine, već i što su zajedno koračale kroz sve istorijske periode.

"Svaki put kada se nalazim u Beogradu, osećam se kao da sam kod svoje kuće i želim da se zahvalim predsedniku Vučiću na izuzetnom gostoprimstvu, ali i na veoma sadržajnim razgovorima koji smo danas imali. Veoma se lepo osećam i ja i moji saradnici, zato što vidimo napredak u našim odnosima", rekao je Micotakis.

On je dodao da zajednička bilateralna saradnja Srbije i Grčke ima strateški karakter.

"Naš pogled je uvek okrenut ka budućnosti, ka miru, ka razvoju i društvenom blagostanju u Grčkoj, Srbiji, na Balkanu i u Evropi uopšte", naglasio je Micotakis.

"I mi želimo dobrodošlicu svim grčkim firmama koje hoće da zarade novac u Srbiji, a koje nama mogu da pomognu, jer mi nemamo kapaciteta da izvedemo sve ono za šta smo obezbedili novac. Paradoksalnop zvuči, ali Srbija nema problema s novcem. Mi imamo problema s kapacitetima kako da izgradimo, kako da napravimo sve ono za šta smo novac obezbedili", rekao je Vučić.

Dodao je da je malo zemalja koje u svetu imaju taj problem.

"Mi imamo problem što nemamo dovoljno kompanija koje mogu da izvedu sve ono što mi moramo da napravimo u godinama koje su pred nama. I zato sam zamolio premijera Micotakisa da onaj deo grčkih kompanija koji mogu, pored onoga što rade u Grčkoj i nekim drugim zemljama, da ih pošalju u Srbiju i da nam pomognu u ostvarivanju i ovih naših snova, ali i u ostvarivanju važnih zadataka koji su pred nama", naveo je predsednik Srbije.

U okviru državno-privredne posete u Palati Srbija biće održan i Srpsko-grčki privredni forum, u organizaciji Privredne komore Srbije i uz podršku Ambasade Grčke, a na kojoj će se obratiti i Vučić i Micotakis. Više ministara u Vladi Srbije predstaviće na forumu razvojne projekte Srbije.

Sa Micotakisom o gasovodu, naftovodu, energetici...

Vučić je rekao da je sa grčkim premijerom Kiriojakosom Micotakisom razgovarao i o saradnji u energetskom sektoru - energetici, naftovodu, gasovodu, kupovini gasa, obnovljivim izvorima energije, vetroparkovima, baterijskim parkovima. On je rekao da su tema razgovora bili i saradnja elektroprivreda dve zemlje, transport i infrastruktura.

"Gradimo brzu prugu Beograd - Niš, ostaje da se to premosti kroz teritoriju Severne Makedonije. Grčka završava brzu prugu do granice sa Severnom Makedonijom. To nam je važno i zbog naših turista kojima će Solun da bude blizu", rekao je Vučić.

Istakao je da je to važno i zbog toga jer je Srbiji potrebna luka zbog izvoza koji će biti veći.

"Važno nam je da koristimo kapacitete i Soluna i Pireja, da kupimo deo luke, nemamo problem da zakupljujemo luke. Kada povećamo automobilsku proizvodnju, sa rudnicima, železarom to će nam biti potrebno. Od Crne Gore smo tražili pristup Luke Bar, ali nam je potreban i brži izvoz u svet", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, tema razgovora su bili železniči, lučki saobraćaj, infrastrukturno povezivanje.

"Srbija je ekonomski mala, ali veća nego sve ostale zemlje na Zapadnom Balkanu. U privlačenju stranih investicija činimo 62, izvozu 54 odsto Zapadnog Balkana, u BDP-u smo 50 odsto. Čini mi se da to govori o važnosti Srbije. Znamo koliko je to manje od Grčke", rekao je on.

Dodao je da su razgovarali i o turizmu i turističkom povezivanju. "Grčka je Srbima druga kuća", rekao je predsednik Srbije.

On je zahvalio Micotakisu na svemu i naglasio da će 2024. godina biti velika godina uspeha i rasta u odnosima Beograda i Atine. "Molim vas da što češće dolazite u Beograd kao u vašu kuću", poručio je Vučić.

Komentari (0)

Srbija