Politika

Ponovo zabranjen transport dinara na Jarinju, Petković: Kurtijev "prelazni period" je "šarena laža"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/02/2024

-

12:02

Ponovo zabranjen transport dinara na Jarinju, Petković: Kurtijev "prelazni period" je "šarena laža"
Ponovo zabranjen transport dinara na Jarinju, Petković: Kurtijev "prelazni period" je "šarena laža" - Copyright Prinstcreen YouTube/Kosovo Online

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je danas, po nalogu Aljbina Kurtija, na administrativnom prelazu Jarinje zabranjen prolazak još jedne pošiljke dinara, namenjenih za isplatu plata, penzija i socijalnih davanja za Srbe i druge nealbanske stanovnike Kosova i Metohije čiji opstanak zavisi od priliva sredstava iz budžeta Republike Srbije. 

On je rekao da pripadnici Kurtijeve policije ne samo da su zabranili ulaz dinara, nego su na administrativnom prelazu prema predstavnicima Narodne banke Srbije i kompanije "Henderson" demonstrirali "osionost i grubost", a zatim ih oterali uz pretnju hapšenjem. 

Vučić: Priština lagala zapadne partnere

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara u Nišu, rekao da je bio u pravu na sednici SB UN i da nije došlo ni do kakve suspenzije odluke Prištine. 

"Oni su lagali zapadne partnere da je to toga došlo, da će odložiti na dva, tri, četiri meseca - oni dinare više ne puštaju na KiM. Gledaćemo na dnevnom nivou kako da pomognemo našem narodu. Videćemo kakva će biti reakcija onih koji su napravili prištinsku vlast i onih koji im pomažu da tu i takvu nakaradnu i kriminalnu vlast održe", rekao je. 

Kako je istakao, time je Kurti jasno poručio da je takozvani prelazni period čista laž, i da je sve vreme u toku rad na operacionalizaciji odluke o zabrani dinara.  

"Novac je poslat prema svim ustanovljenim višedecenijskim procedurama, a koje predviđaju da pošiljku dinara na Jarinju sa svim potvrdama preuzima britanska kompanija 'Henderson' i prevozi ih do trezora u Leposaviću, ali je ulaz dinara zabranjen. Kurtijev 'prelazni period' je ništa drugo do šarena laža osmišljena da zamaže oči političkim krugovima na Zapadu koji su mu jasno poručili da je napadom na elementarne uslove opstanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji otišao predaleko", rekao je Petković.

Prema njegovim rečima, očigledno je da su Kurtijeve poruke da dinar nije zabranjen na Kosovu i Metohiji laž i besramna propaganda, a da se njegov plan etničkog čišćenja srpskog naroda iz pokrajine realizuje bez ikakve zadrške.  

Jedna pošiljka dinara već je bila blokirana 7. februara na prelazu Jarinje, i to, kako je rekao, kao i ovoga puta, bez ikakvog zvaničnog objašnjenja i odbijenice. 

Petković je apelovao na međunarodnu zajednicu da dodatno pojača pritisak na Prištinu da trajno odustane od jednostrane odluke o zabrani dinara, jer očigledno eksplicitne verbalne poruke neodobravanja koje je Kurti dobijao poslednjih dana nisu delotvorne. 

Istovremeno, pozvao je srpski narod na Kosovu i Metohiji na strpljenje i uzdržanost, jer će Beograd nesumnjivo naći način da spreči Kurtijeve naume, i da osigura opstanak srpskog i drugog nealbanskog stanovništva u našoj južnoj pokrajini.

Zamenik komandira takozvane kosovske policije za region Sever Veton Eljšani potvrdio je danas da je prolazak pošiljke dinara na administrativnom prelazu Jarinje danas zabranila takozvana Carina Kosova na osnovu ranije donete uredbe tzv. Centralne banke u Prištini. 

Komentari (0)

Srbija