Politika

Prikaz naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije, Vučić: Ulažemo 300 miliona evra u proizvode domaće industrije

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

14/02/2024

-

14:06

Prikaz naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije, Vučić: Ulažemo 300 miliona evra u proizvode domaće industrije
Prikaz naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije, Vučić: Ulažemo 300 miliona evra u proizvode domaće industrije - Copyright Euronews/Ljiljana Pavlović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u Nišu prisustvovao prikazu naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije, a ovom prilikom je prvi put predstavljen sistem za elektronska dejstva Repelent namenjen za borbu protiv bespilotnih letelica.

Prikazu vojne opreme u kompleksu Niške tvrđave prisustvovali su i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

U Nišu su izloženi borbeni i neborbeni sistemi, brojno naoružanje, vojna oprema, kao i proizvodi srpske odbrambene industrije.

Posetioci imaju priliku da pogledaju i prikaz borbenih vozila BRDM-2MS, "Lazar", "Miloš", MRAP i "hamer", zatim bespilotne letelice i dronove, kao i prikaz rada sa službenim psima.

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

Izložena su i pešadijska sredstva – "Kornet", "Fagot", BGA 30mm, sredstva za osmatranje, zaštitnu i opremu za razbijanje demonstracija koju koriste pripadnici Vojne policije.

Pripadnici 63. padobranske brigade i 72. brigade za specijalne operacije prikazaće streljačko naoružanje – automatske puške, snajpere, pištolje i puške, četvorocikle KVAD, NTV Zastava TERVO, kao i daljinski upravljanu električnu besposadnu zemaljsku borbenu platformu srednje veličine "mali Miloš".

U Domu Vojske Srbije u Nišu ranije danas je otvorena izložba Vojnog muzeja povodom Dana državnosti pod nazivom "Srbija kroz vreme - 220 godina državnosti".

Vučić: Ulažemo 300 miliona evra u proizvode domaće industrije

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da su u toku ulaganja u nove proizvode domaće namenske industrije koji će biti uvedeni u naoružanje Vojske Srbije.

"Ulažemo sada 300 miliona evra u proizvode domaće industrije koji ulaze u našu vojsku. Samo u domaću industriju i proizvode", rekao je Vučić tokom obilaska, zajedno sa predstavnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

Dodao je da se radi i na novoj generaciji artiljerije.

"Sada idemo dalje na artiljeriju, novu generaciju artiljerije, prvo najveće oruđe koje će to imati je Tamnava, sa raketama Orkan 2, NORA 70mm", rekao je Vučić.

Pitao je proizvođače kada će sve to biti deo naše vojske i dobio odgovor da u Tehničko optini centar može da bude predat narednih meseca i da bi sve moglo da bude završeno do kraja godine.

Vučić je tokom obilaska tenkova rekao da bez obzira što se dosta ulaže u razvoj dronova da, ipak, ništa ne može da se zauzme dok to nije zauzeo tenk.

"Srbija značajan igrač u Evropi sa proizvodnjom artiljerijskih projektila"

Predsednik je izjavio da je Srbija sa proizvodnjom od više od 50.000 artiljerijskih projektila velikog kalibra značajna na evropskom nivou. Doao je da će Srbija pokušati da dostigne proizvodnju artiljerijskog projektila od 100.000 komada godišnje.

"Juče je Šolc rekao da će pokušati da digne nemačku proizvodnju na 200.000 komada takvih najvažnijih artiljerijskih projektila, obično do 155 milimetara. Ako može Nemačka 300.000, mi ćemo 100.000 napraviti", poručio je Vučić. 

On je naglasio da je sa takvom proizvodnjom, Srbija značajan igrač na evropskom nivou.

"Naši proizvodi su značajno jeftiniji i mnogi ljudi misle da su naši najefikasniji. Zato što je naše raketno punjenje sigurno dobro i kod nas tu nema promašaja. Svi to hoće da kupe", naglasio je Vučić. 

Dodao je da je velika tražnja za municijom i oružjem uopšte, i da niko ne može da proizvede dovoljno.

"Kada bi neko pokušao agresiju kao 1999. godine, tehnički ne bi mogao da je izvede na isti način"

Vučić je izjavio i da, kada bi neko pokušao da izvede agresiju na Srbiju kakva je bila 1999. godine, tehnički ne bi mogao da sprovede na isti način.

"Kada bi neko pokušao da sprovede agresiju na Srbiju kao što je to bilo 1999. godine, tehnički ne bi mogao da je izvede na isti način. Morali bi da tuku spolja, iz daljine, iz Jadranskog ili Mediteranskog mora, krstarećim raketama. Da se pojave na 11 kilometara visine sa lakoćom, to više nije moguće", rekao je Vučić.

Vučić je imao prilike da obiđe i sistem za detekciju i izviđanje bespilotnih vazduhoplova Repelent, za koji je navedeno da vrši statističku obradu izviđanih podataka, klasifikaciju i određivanje nivoa pretnje, kao i eventualno ometanje kanala satelitske avijacije.

Kako je rečeno, cilj ovog sistema je odvraćanje potencijalnih napada neprijateljskog drona.

"Srbija će čuvati svoju neutralnost"

Predsednik je poručio i da će Srbija uvek ljubomorno čuvati svoju vojnu neutralnost, ali će da štiti svoje nebo i svoje građane.

"Imaćemo dovoljno sposobnosti za to. Uvek dovoljno najmodernijeg naoružanja i uvek dovoljno hrabrih srca", rekao je Vučić u Nišu.

Tanjug/Dimitrije Nikolić

 

"Mnogo toga imamo da naučimo iz svoje prošlosti, ali čini mi se da ono što je najvažnije to je da gledamo kako da zemlju guramo napred, kako da ekonomski napredujemo, kako da razmišljamo o većim platama i penzijama, ali da nikad ne zaboravimo ono što je najviša vrednost Srbije, svih njenih građana, ali i srpskog naroda u celini, a to je sloboda", ocenio je Vučić.

Predsednik je dodao da slobodu nikada i ni po koju cenu ne smemo da žrtvujemo.

"Zato sam ponosni predsednik Srbije koji danas može da kaže da je Srbija slobodna, nezavisna i da sama donosi odluke", naglasio je Vučić.

Predsednik je dodao da su danas u Nišu prikazana neka od najmodernijih oruđa Vojske Srbije.

"Zamolio bih i sve naše radnike u fabrikama da nastave da rade, da proizvode najbolja oruđa i opremu, "noru", "tamnavu", "gvozdiku", kako bi uvek mogli da čuvamo našu zemlju", rekao je Vučić.

Predsednik je iskoristio priliku i sa govornice čestitao svim Nišlijama, ali i celoj Srbiji sutrašnji praznik - "Dan državnosti - Sretenje".

"To je dan koji najrečitije govori o našoj istoriji, ali koji nam ukazuje i na put u budućnosti. Put Karađorđeve hrabrosti, put Miloševe mudrosti i uvek borbe za očuvanje srpske nezavisnosti i slobode", poručio je Vučić.

Komentari (0)

Srbija