Politika

Radna grupa Nacionalni konvent o EU o sastanku s Lajčakom: Navodi Bisljimija su neosnovani napadi

Komentari

Autor: Tanjug

15/02/2024

-

15:03

Radna grupa Nacionalni konvent o EU o sastanku s Lajčakom: Navodi Bisljimija su neosnovani napadi
Besnik Bisljimi - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Radna grupa Nacionalni konvent o Evropskoj uniji (NKEU) za poglavlje 35, ocenila je danas da su izjave zamenika premijera privremenih prištinskih institucija Besnika Bisljimija, o sastanku Radne grupe sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, neosnovani napadi.

U saopštenju dostavljenom Tanjugu podseća se da je NKEU mreža organizacija civilnog društva koja je nezavisna u svom radu i ne predstavlja stavove bilo kojih državnih organa, bilateralnih ili međunarodnih organizacija, saopštila je danas.

''Radna grupa za Poglavlje 35 aktivno radi na praćenju, unapređenju i promociji procesa dijaloga o normalizaciji, kao i na pomirenju između albanske i srpske zajednice. Mi ne gledamo na Dijalog kao na rivalstvo između dve neprijateljske strane već kao na proces koji treba da omogući trajni mir, bolji život za sve ljude bez obzira na nacionalnu ili etničku pripadnost, kao i prosperitet za ceo region'', sapštila je grupa.

Radna grupa je takođe navela da je njen rad otvoren za javnost, pri čemu koristi od rezultata njenog rada, kako se navodi, imaju svi učesnici u dijalogu, ''uključujući gospodina Bisljimija''.

''Etiketiranje organizacija civilnog društva od strane gospodina Bisljimija je protivno duhu Dijaloga, suprotno evropskim vrednostima i demokratskim principima. Otuda smatramo da njegov čin predstavlja potez koji mora biti osuđen od strane Vlade Kosova, Evropske unije i zemalja članica Kvinte'', navodi se u saopštenju.

Bisljimi je juče oštro kritikovao Lajčaka jer u svojoj objavi o sastanku sa predstavnicima Nacionalnog konventa EU nije spomenuo da se radi o NKEU iz Srbije, navodeći da je to još jedna demonstracija Lajčakovog, kako je napisao, "fer" i "neutralnog pristupa" stranama u procesu normalizacije odnose.

Bisljimi je na svom nalogu na mreži Iks naveo da se Lajčak sastao sa predstavnicima NKEU nekoliko sati pre nego što je, kako je rekao, izvestio Odbor za politiku i bezbednost o "dijalogu o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije", ali je, kako je naveo Bisljimi, "odlučio da ne spomene da je reč o NKEU iz Srbije" i dodao da delegaciju koja se sastala sa Lajčakom uglavnom čine srpske nevladine organizacije sa KiM, koje se, prema njegovim rečima, "aktivno i otvoreno zalažu protiv integracija srpskih građana u ekonomski i socijalni život Kosova".

Koordinator Nacionalnog konventa za Poglavlje 35 Dragiša Mijačič prethodo je saopštio da članovi Radne grupe Nacionalnog konventa o EU za poglavlje 35 i delegacija Srba sa Kosova i Metohije borave u Briselu, kako bi zvaničnike EU upoznali sa izazovima sa kojima se susreće srpska zajednica u pokrajini.

Komentari (0)

Srbija