Politika

Vučić: U ovom trenutku imamo većinu za formiranje vlasti u Beogradu, ali da sačekamo 2. ili 3. mart

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

18/02/2024

-

10:22

Vučić: U ovom trenutku imamo većinu za formiranje vlasti u Beogradu, ali da sačekamo 2. ili 3. mart
Vučić: U ovom trenutku imamo većinu za formiranje vlasti u Beogradu, ali da sačekamo 2. ili 3. mart - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da, koliko je on obavešten, lista "Aleksandar Vučić - Beograd ne sme da stane" ima većinu da formira vlast u Beogradu.

"Ono koliko sam ja obavešten, mi imamo većinu u ovom trenutku. Za Beograd, mi imamo većinu. O tome će ljudi da govore. Ne verujem, nisam siguran da će da govore sutra, to zavisi od Aleksandra Šapića i kako će se dogovoriti sa našim odbornicima i tako dalje", rekao je Vučić.

Kako je naveo, rok za formiranje je do drugog ili trećeg marta.

Kada je reč o navodima narodnog poslanika "Mi - glas iz naroda" Branimira Nestorovića da se u Beogradu "ide ponovo na izbore da se zna šta je šta i ko je ko", Vučić je rekao da smatra da je tu u pitanju partijsko-lična kalkulacija.

"Šta time dobijate vi, šta time dobija bilo ko u ovoj zemlji? Da li ćemo da imamo još dva ili tri meseca neke kampanje i još tri meseca posle toga nekog konstituisanja? A, šta ćemo ako opet ne možemo da konstituišemo? Je li to racionalno? Ima li to smisla nekog? Nema. Ne razumem zašto bi neko glasao za njih sada, posle ovakvih izjava", istakao je Vučić.

Vučić je rekao da bi želeo da njima ("Mi - glas iz naroda") postavi pitanje kakve bi veze sa građanima imao eventualni bolji rezultat na izborima.

Sutra sednica beogradskog parlamenta

Konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda, posle izbora održanih 17. decembra prošle godine, zakazana je za sutra, ali i dalje nije poznato da li će biti većine za formiranje gradske vlasti.

Za razliku od republičkog parlamenta, koji se smatra konstituisanim kada su potvđene dve trećine mandata poslanika, prema Zakonu o lokalnoj samoupravi skupštine opština i gradova smatraju se konstituisanim kada je izabran predsednik i postavljen sekretar skupštine. U Skupštini Beograda, koja broji 110 odbornika, Srpska napredna stranka (SNS) osvojila je 49 mandata, koalicija Srbija protiv nasilja (SPN) ima 43 odbornika, koalicija NADA sedam, grupa građana Mi - Glas iz naroda šest i Socijalistička partija Srbije (SPS) pet odbornika.

"Valjda želite da uradite nešto za ljude u ovom gradu? Valjda znate da imamo trku sa vremenom za Ekspo? Valjda znate koliko je važno da to sve postignemo i napravimo? Valjda je to važnije od vaša dva ili tri mandata više? Nadam se da ne sanjate i da ne obmanjujete javnost da ćete da dobijete 50 mandata više. Pošto znate da to nije baš realno", kazao je Vučić.

Srpskoj naprednoj stranci i SPS za formiranje vladajuće većine nedostaju dva odbornika. Predsednik SNS Miloš Vučević rekao je pre dva dana da su šanse da se u ponedeljak formira nova većina ili da se ide na nove izbore "pola-pola", kao i da je SNS spremna da sa socijalistima i eventualno još jednom odborničkom grupom napravi većinu. Opozicija predvođena SPN najavila je da će učiniti sve da konstitutivna sednica ne bude održana i da imaju plan kako će to uraditi, ali nisu otkrili detalje. Jedan od lidera te koalicije i predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić rekao je u petak da odbornci SPN neće dati kvorum za održavanje sednice i da će na svaki način pokušati da blokiraju njeno održavanje.

O pritiscima za uvođenje sankcija Rusiji

Predsednik Srbije izjavio je danas da nema nikakve sumnje da će pozicija naše zemlje po pitanju Rusije biti još teža zbog onog što se desilo Alekseju Navaljnom, i da će rasti pritisci na našu zemlju da uvede sankcije Rusiji.

Vučić je rekao za TV Prva da nije pitanje da neko dođe i kaže - ajde sad uvedite sankcije, pošto znaju da to nije moguće, već da je reč da se Srbiji stavljaju u izgled neke lošije stvari.

"Da li vam se u izgled stavljaju neke lošije stvari, da li vam se u izgled stavljaju neki problemi, neki pristupi određenim fondovima, mogućnost da utičete na napredak Srbije? Da, naravno, logično. I toga će tek biti. Ovo sa Navaljnim je, naravno, tragično kada tako mlad čovek izgubi život", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje da li će se sada pojačati pritisci na Srbiju da uvede sankcije Rusiji.

On je rekao da ne želi da ulazi u to šta se desilo sa Navaljnim jer nije istražni organ.

"Nisam toliko pametan kao svi u svetu koji unapred sve znaju. To je sve za političke analitičare, nije za predsednika jedne zemlje. Ali, da li će nama pozicija biti još teža, takođe nemam nikakve sumnje", naglasio je Vučić.

Napomenuo je da je u Minhenu po tom pitanju video navijački pristup, što se isto dešava i u Srbiji.

"U Srbiji kada gledamo utakmicu Inter-Milan, mi se podelimo pa navijamo jedne za druge, druge za druge, sa malo manje strasti nego kada igraju Zvezda i Partizan, ali uvek tome pristupamo na sličan način. Tako mi i u međunarodnoj areni. Mi ne volimo da slušamo argumentaciju, ne volimo da imamo ozbiljan pristup", rekao je i dodao:

"Mi volimo da imamo navijački stav. I sve što nam se dopada, to bezrezervno prihvatamo, a sve što nam se ne dopada, pa ma koliko bilo istina, to bezrezervno odbacujemo. I u takvim uslovima, u zemlji kojoj ne postoji veliki prostor ili dovoljan prostor za argumentaciju, već je sve zasnovano na emocijama bilo zbog onoga što je tradicionalni pristup, bilo zbog onoga što je rezultat delovanja pojedinih sila u prošlosti, bilo zbog nekakvih očekivanja u budućnosti, to je mnogo teško", naveo je Vučić.

"Državni organi rade svoj posao i sprovode istragu vezano za Banjsku"

Predsednik Srbije rekao je da državni organi rade svoj posao i srpovode istragu u vezi sa događajima u Banjskoj u septembru prošle godine.

"Baš čudno (što je Interpol raspisao poternicu za Milanom Radojičićem). Više nije ni potpredsednik Srpske liste već Vučićev saveznik. To je otprilike kao Mala Antanta, Velika Antanta, pa je Vučićev saveznik. Jer propalo vam je sve ako niste Vučića napali", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da "naši državni organi rade svoj posao i sprovode istragu i u skladu sa tim će se ponašati".

"U jednom danu pala podrška EU u javnom mnjenju za 10 odsto"

Vučić je rekao da je veliku štetu državi nanela hajka koja je, kako je rekao, vođena iz ove zemlje protiv sopstvene zemlje, a istovremeno je u javnom mnjenju opala podrška Evropskoj uniji za 10 odsto.

"Veliku štetu je ovoj zemlji nanela hajka, ali na čast onima koji su to radili i u tome uživali. Oni su ubeđivali ljude iz EU kako je divno to što je Evropski parlament doneo rezoluciju protiv Srbije. A šta se dogodilo u javnom mnjenju Srbije? U jednom danu su (EU) izgubili 10 odsto popularnosti", rekao je Vučić.

On je dodao da je procenat onih koji su sigurno za ulazak u EU 24,2 odsto, a oni koji su sigurno protiv čine 26 odsto, po prvi put.

"A što ste to radili? Slušajući one, koji su ne samo manjina u zemlji, već koji ne vole svoju zemlju. I sad ćete da kažete za to sam kriv ja? Ne. To ste vi uradili, a ja ću da se borim da vam podignemo popularnost, zato što svi koji su verovatno 'za' su oni koji 99 odsto veruju i meni", rekao je Vučić.

Vučić je kazao i da je plan i program do 2027. godine ozbiljan, da se o njemu mora stalno razmišljati i da se mora raditi na njemu.

"Naša ekonomija mora da napreduje, što znači moramo da privlačimo investitore. Maksimalno moramo da privlačimo investitore više nego ikada. Moramo da podstičemo domaći preduzetnički duh i domaće investitore. Moramo da pronalazimo novac, da istovremeno ne povećavamo deficit i ne povećavamo stopu javnog duga u odnosu na bruto domaći proizvod. Moramo da povećavamo plate i penzije, ali da nam ne budu veće u bruto domaćem proizvodu, dakle od 9 i 11 odsto", rekao je Vučić.

Vučić je dodao i da, uprkos tome što mnogo toga nije naklonjeno Srbiji i što nije priznala Kosovo, nije uvela sankcije Rusiji, nema sankcija protiv Srbije. On je naveo i da je Srbija po niovu stranih direktnih investicija prva na Zapadnom Balkanu.

"Mi smo 62 odsto ukupnih investicija Zapadnog Balkana. Mi smo 52 odsto ukupnog bruto domaćeg proizvoda Zapadnog Balkana. Mi smo 55,5 odsto ukupnog izvoza Zapadnog Balkana. I danas kada razgovarate na takav način u svetu, oni svi to znaju. I zato je Srbija važna. I zato se sa Srbijom razgovara. Jer srpska ekonomija napreduje. Da bi srpska ekonomija morala da nastavi ubrzanim tempom da ide napred, ona mora da obezbedi političku osnovu, a to su mir, stabilnost, sigurnost", rekao je Vučić.

Mnogi ne vide težinu zadatka pred nama

Predsednik Srbije rekao je da nije zadovoljan ponašanjem mnogih u zemlji, jer, kako ističe, ne razumeju težinu zadatka pred nama.

"Ne mogu da kažem za neke da su lenji, ali nažalost nisam zadovoljan ponašanjem mnogih i čini mi se da oni ne razumeju šta je to što smo mi prezentovali", rekao je on.

Vučić je dodao da svi moramo da budemo fokusirani na rezultate i da bez toga ništa nećemo postići.

"Zato sam ljut kada vidim da mnogi u izvršnoj vlasti ne razumeju to. Ne mogu oni da se ponašaju kao svi obični ljudi. Ja ne tražim od njih da svaku subotu i nedelju budu zauzeti i da moraju da rade. Ali tražim od njih da imaju manje neradnih dana nego što imaju obični ljudi", rekao je predsednik Srbije.

On je naglasio i da je ponosan što je država uspela da Er Srbiju, našu nacionalnu avio-kompaniju, uspela da podigne iz mrtvih, jer je, kako je ukazao, ona bila potpuno uništena, ali je napravljeno da ona sada bude najbolja kompanija u regionu. Vučić je naveo da je zadovoljan kako je obeležen dan Državnosti u Srbiji.

"Ponosan sam na to kako je taj praznik obeležen. Imali smo preko 50 različitih izložbi i stotine manifestacija. Ministri su učestvovali u tome i stvarno sam bio po tom pitanju zadovoljan", rekao je Vučić.

On je dodao da iz dela opozicije može da se čuje da je to kič, ali da oni, kako je rekao, imaju problem jer mrze sve što je srpsko.

"A kad već pričaju o vatrometu, ponosan sam i na vatromet, ponosan i na topovsku paljbu, ponosan na otvaranje 50 i 60 muzeja sa postavkama slika od Nadežde Petrović, divnim glumcima koji su odigrali bezbrojne predstave sa istorijski važnim temama, ali i sa onim što nas čeka u budućnosti", rekao je Vučić.

"Partizana i Zvezde ne bi bilo da nema države"

Predsednik Srbije izjavio je danas da sportski klubovi Partizan i Crvena Zvezda ne bi postojali bez države i istakao da ni jedan klub u Evropi, ne samo u Evroligi, nema toliku podršku koliko imaju Partizan i Crvena Zvezda od države.

"Kada kažemo države, govorimo o novcu, direktno od države, Republike, preko Košarkarskog saveza, preko Grada Beograda", rekao je on za TV Prva.

Vučić je dodao da podršku tim klubovima pružaju i kompanije poput Telekoma i NIS, jer ih država moli da im pomognu da bi mogli da budu uspešniji na evropskoj sceni, jer je to važno za ugled naše države.

"Plaćamo enormne sume novca. Na to dodajte da dobijaju po tri puta nižoj ceni halu Arena nego što je tržišna, dodajte i sve otplate i moguća odlaganja, izlaženja u susret za porez, kao i privatnike kojima država kaže neretko da podrže klub za koji uopšte i ne navijaju", rekao je Vučić.

On je rekao i kako se plaćaju porezi, navodeći da država klubovima da pare, a onda oni sutradan uplate to što smo im je dato, samo što narodu neće to da kažu.

"Hoćete da vam kažem i objasnim zašto? Zato što mi nemamo uređene odnose i nemamo privatne klubove", rekao je Vučić.

Komentari (0)

Srbija