Politika

Potpisani ugovori za dva nova zajma: Za klimatske promene i modernizaciju železnice 235 miliona evra

Komentari

Autor: Euronews/Tanjug

10/05/2021

-

12:07

Potpisani ugovori za dva nova zajma: Za klimatske promene i modernizaciju železnice 235 miliona evra
Potpisani ugovori za dva nova zajma: Za klimatske promene i modernizaciju železnice 235 miliona evra - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali potpisao je danas, u prisustvu predsednice Vlade Ane Brnabić, ugovore za dva zajma – Programski zajam za javne politike za klimatske promene i Zajam za projekat modernizacije železničkog sektora u Srbiji primenom višefaznog programskog pristupa, saopštila je Vlada.

Ugovori su potpisani sa ambasadorom Francuske u Srbiji Žanom Lujem Falkonijem, regionalnom direktorkom za Evroaziju Francuske agencije za razvoj (AFD) Sesil Kupri i regionalnom direktorkom Svetske banke za Zapadni Balkan Lindom van Gelder.

Pre potpisivanja ugovora, premijerka Brnabić se sastala sa regionalnom direktorkom za Evroaziju AFD-a Sesil Kupri.

Vrednost ugovora - oko 235 miliona evra

Tanjug/Sava Radovanović

 

Potpisani ugovori vredni su oko 235 miliona evra i biće uloženi u projekte za zaštitu životne sredine i ekološku tranziciju Srbije, rekla je Brnabić.


Reč je o Programskom zajmu za javne politike za klimatske promene i Zajmu za projekat modernizacije železničkog sektora u Srbiji primenom višefaznog programskog pristupa, a Brnabić je navela da je prvi zajam vredan 132,6 miliona evra, a drugi 102 miliona evra.

Kako je objasnila, prvi sufinansira EBRD sa 82,6 miliona evra, a Francuska agencija za razvoj sa 50 miliona evra, dok drugi sufinansiraju obe organizacije sa po 51 milion evra.

Prugom Beograd - Niš brzinom od 200 kilometara na sat

Brnabić izjavila je da će ugovor koji će Srbija potpisati sa partnerima u EU za kompletnu modernizaciju pruge Beograd - Niš, predvideti da čak 56 odsto pruge bude za brzinu od 200 kilometara na sat.

"Uslediće procena koliko će nas koštati nastavak pruge od Niša do Preševa", rekla je Brnabić odgovarajući na pitanja novinara nakon potpisivanja ugovora, prenosi Tanjug.

Premijerka je rekla da je cilj da se modernizuje železnički sektor u Srbiji, uz pomoć digitalizacije poveća njegova efikasnost, upravljanje železničkom imovinom i drugo.

Napomenula je da je železnica najbolji vid transporta i kada je reč o uticaju na životnu sredinu.

"Radimo i na projektu modernizacije pruge Niš - Dimitrovgrad, gde radovi treba da počnu do kraja ove godine. Sve je to deo ukupne zelene agende", rekla je Brnabić.

Komentari (0)

Srbija