Politika

Sastanak predstavnika Srbije i Srpske: Vučić protiv nametnutih odluka, Dodik kaže da je ugrožen identitet Srba u BiH

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/08/2021

-

13:42

Sastanak predstavnika Srbije i Srpske: Vučić protiv nametnutih odluka, Dodik kaže da je ugrožen identitet Srba u BiH
Sastanak predstavnika Srbije i Srpske: Vučić protiv nametnutih odluka, Dodik kaže da je ugrožen identitet Srba u BiH - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas nakon sastanka sa predsatvnicima Republike Srpske, a povodom odluke donedavnog visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da nametne zabranu negiranja genocida, da oktorisane i nametnute odluke nisu dobre, da bi one trebalo da budu u skladu sa interesima i saglasjem tri naroda u BiH, kao i da je to duh Dejtonskog sporazuma.

On je rekao da je saslušao predstavnike Republike Srpske po pitanju svih važnih tema, a posebno imajući u vidu odluke odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka.

"Srbija je izrazila želju da se poštuje Dejtonski sporazum i da su sačuva mir i stabilnost u celom regionu, da se poštuje integritet BiH, ali i Republike Srpske u okviru BiH", rekao je Vučić. 

Srbija, dodao je, poštuje teritorijalni integritet BiH, ali i RS, kao i da će nastaviti da se "u skladu sa obavezama iz Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma odgovorno ponaša".

Na pitanje da li očekuje da će visoki predstavnik u BiH početi da smenjuje predstavnike Srpske uzajedničkim institucijama, Vučić je rekao da ne veruje da će bilo ko početi da koristi Bonska obvlašćenja. 

Tanjug/Zoran Žestić

 

"Za Republiku Srbiju prihvatljive su samo one odluke oko kojih su saglasni Srbi, Bošnjaci i Hrvati. Tako je bilo i tako će da ostane", poručio je i dodao:

"A da učestvujemo u nelegitimnom smenjivanju legitimnih predstavnika vlasti ili legalizovanju oktroisanih odluka bilo koga, ne pada nam na pamet". 

Vučić je rekao i da će nakon sastanka sa rukovodstvom RS uslediti sastanak sa predstavnicima opozicionih stranaka iz RS, kao i opozicionih partija iz Srbije, koje su želeli da razgovaraju sa vlastima, ali nisu tražile pristustvo stranaca. Dodao je i da će i predstavnici drugih opozicionih stranaka, ako budu želeli, dobiti poziv za ovakve sastanke. Preneo je da je bilo razgovora o ekonomskim projektima.

S tim u vezi najavio je da će Srbija, zajedno sa konzorcijumom srpskih kompanija preuzeti 80 odsto troškova izgradnje puta od Rače do Bijeljine. Podsetio je da Srbija sama gradi i izgradiće uskoro most na Savi.

"Verujem da će to biti doprinos prijateljstvu sa svim narodima i bratstvu sa srpskim narodom. Taj put ide ka Banjaluci i Sarajevu, ali i vezuje Srbiju i sa drugim gradom po veličini u RS Bijeljinom", dodao je on.

Ukazao je i na autoput od Beograda do Sarajeva, koji bi trebalo da ide od Požege do Kotromana u Srbiji i od Višegrada do Sarajeva u BiH.

Tanjug/Zoran Žestić

 

S tim u vezi, kaže, zamolio je člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, da razgovara sa partnerima i vidi da li žele taj autoput, jer od toga zavisi odluka i brzina izgradnje i na teritoriji Srbije.

Kaže da je bilo razgovora i o energetskim projektima, kao što je Buk-Bijela, te i pružanju podrške zdravstvenoj i socijalnoj politici RS, koju će dalje pružati Srbija.

Takođe, ukazao je da će biti nastavljena pomoć za četiri opštine Drvar, Kostajnicu, Dubicu, Nevesinje i izrazio nadu da će se to odrayiti ne samo na finansijsku sanaciju budžeta, već da će i građani tih opština moći da osete i vide boljitak za sebe i svoju decu.

Dodik: Operacije međunarodnog faktora išle ka tome da degradiraju RS

Član predsedništva BiH iz redova srpskog naroda Milorad Dodik, rekao je da RS doživljava Srbiju kao garant mira, ali je naveo da je u BiH sve upereno ka tome da se uništi identitet Srba i da se entitet svede na pravnu ljušturu.  

“Pokušavam predsedniku Vučiću, koji ima visok stepen razumevanja detalja, da kažem da ne možemo da verujemo u namere koje su išle za tim da se degradiraju prava koja su stečena Dejtonskim sporazumom”, naveo je Dodik i rekao da su sve operacije međunarodnog faktora kroz razne visoke predstavnike išle ka tome da degradiraju poziciju RS. 

Govoreći o novom visokom predstavniku Kristijanu Šmitu, Dodik je naveo da u RS ne mogu da prihvate njegov legitimitet i upozorio je da "oni žele da stvore čvrstu granicu na Drini".  

Tanjug/Zoran Žestić

 

“A mi to ne želimo, ne želimo da se centralizuje BiH, da bude suprotstvljena Srbiji bez ikakvig razloga”, istako je.  

Vučić: Srbija mora da bude oprezna

Vučić je dodao da razgovori nisu uvek laki i istakao da Srbija mora da bude oprezna i da vodi računa o svim apsektima, a pre svega da brine o ekonomskom rastu i o tome šta će da ostavi deci.  

"Razumem frustracije Milorada Dodika političkim prilikama u BiH. Mislim da je svaki razgovor dobar, a razumem i odluke ljudi iz RS koje su doneli. Verujem da je moguće postizati dogovore koji bi značili ne samo više poštovanja i razumevanja, već i sprovođenje u delo Dejtonskog mirovnog sporazuma", rekao je predsednik Srbije.  

Kako kaže, Srbija će uvek imati "svu pažnju ovoga sveta" da sasluša ljude iz RS i da im izlazi u susret u čemu god može. 

"A i kad se ne saglasimo po nekom pitanju, siguran sam da neće biti ljuti na nas", dodao je i podsetio da se u prethodnim godinama nikada nije dogodilo da se razmene neke teške reči. 

Komentari (0)

Srbija