Politika

Lajčak na sastanku u Rimu pričao o pregovorima Beograda i Prištine: "Zahvalan sam na kontinuiranoj podršci Italije"

Komentari

Autor: Tanjug

23/02/2024

-

08:21

Lajčak na sastanku u Rimu pričao o pregovorima Beograda i Prištine: "Zahvalan sam na kontinuiranoj podršci Italije"
Euronews/Vladislav Ćup - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je da je u Rimu imao niz sastanka sa italijanskim zvaničnicima o najnovijim dešavanjima u dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, širim regionalnim pitanjima i narednim koracima u predstojećoim mesecima.

Lajčak je u objavi na Fejsbuku naveo da je juče razgovarao sa diplomatskim savetnikom italijanske premijerke Fabricijom Sađiom, zamenikom generalnog sekretara u Ministarstvu spoljnih poslova Karlom Lo Kašom i direktorom za Jadran i Balkan Andreom Kaskoneom i najavio da će danas o tome razgovarati sa političkim rukovodstvom Malte.

"Zahvalan sam na kontinuiranoj podršci Italije i bliskoj koordinaciji u našim zajedničkim naporima. Iz Rima ću se uputiti na Maltu na još jednu seriju važnih konsultacija“, naveo je Lajčak.

 

 

On je podsetio da je ranije ove nedelje u Briselu razmenio nove informacije o situaciji u dijalogu Beograda i Prištine sa izvestiocem Komiteta za politička pitanja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Dorom Bakojani, dodajući da je "najintenzivniji" deo prošle sedmice bila Minhenska bezbednosna konferencija.

"Učestvovao sam na više događaja fokusiranih na Zapadni Balkan, uključujući javnu panel diskusiju o budućnosti Zapadnog Balkana, gde sam istakao hitnu potrebu za normalizacijom odnosa između Kosova i Srbije", napisao je Lajčak.

Prema njegovim rečima, normalizacija odnosa je fundamentalna za stabilnost regiona, ekonomski razvoj i napredak ka Evropskoj uniji.

Situacija na Kosovu i Metohiji dodatno je pogoršana nakon što je 1. februara stupila na snagu uredba koju je usvojila tzv. centralna banka Kosova, a prema kojoj je jedina valuta u kojoj mogu da se vrše gotovinska plaćanja evro, što znači zabranu dinara.

Uredba dovodi u pitanje opstanak Srba na KiM, koji svoja primanja iz Srbije dobijaju u dinarima.
Portparol Evropske komisije Peter Stano potvrdio je juče da je specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak pozvao Beograd i Prištinu na sastanak 27. februara u Briselu, kako bi se razgovaralo o uredbi o ukidanju dinara. 
 

Komentari (0)

Srbija