Politika

Evropska komisija: Srbija nastavila da ispunjava uslove za bezvizni režim

Komentari

Autor: Tanjug

04/08/2021

-

14:12

Evropska komisija: Srbija nastavila da ispunjava uslove za bezvizni režim
Evropska komisija: Srbija nastavila da ispunjava uslove za bezvizni režim - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija predstavila je danas najnoviji izveštaj o stanju bezviznog režima koji EU ima sa Srbijom i drugim zemljama Zapadnog Balkana, kao i sa Gruzijom, Moldavijom i Ukrajinom.

U izveštaju se zaključuje da Srbija nastavlja da ispunjava uslove za bezvizni režim i napreduje u ispunjavanju prošlogodišnjih preporuka Komisije.

Manje građana Srbije kojima je odbijen ulazak u EU 

U 2020. godini, neregularni granični prelazi spoljnih granica EU od strane državljana Srbije opali su sa 28 odsto, na 21 posto, ali je broj srpskih državljana koji neregulisano borave u državama članicama povećan za 23 posto - sa 16.775 osoba u 2020. u poređenju sa 13.635 u 2019. godini, navodi se u izveštaju Komisije u koji je Tanjug imao uvid.

Broj srpskih državljana kojima je odbijen ulazak u EU u 2020. godini iznosio je 7.315, u poređenju sa 8.300 iz 2019. godine.

EK konstatuje da je Srbija nastavila sa sprovođenjem akcija u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, uključujući trgovinu drogom i ljudima, borbu protiv terorizma, sprečavanje korupcije i pravosudnu saradnju u krivičnim stvarima.

Očekuje se napredak u borbi protiv kriminala i korupcije

Države članice generalno izveštavaju o dobroj saradnji sa Srbijom u oblasti bezbednosti. Srbija je nastavila saradnju sa Europolom i Eurojustom i uključila se u zajedničke aktivnosti sa nekoliko država članica”, stoji u tekstu izveštaja u koji je Tanjug imao uvid.

U svojim preporukama, Komisija konstatuje da je dalji napredak potreban u sprovođenju Zajedničkog akcionog plana za borbu protiv terorizma sa Zapadnim Balkanom i u sprečavanju svih oblika radikalizacije koji vode nasilnom ekstremizmu i terorizmu.

Od Srbije se očekuju dalji napori u oblastima integrisanog upravljanja granicom, borbe protiv pranja novca, borbe protiv terorizma i u prevenciji i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, ali i usklađivanje vizne politike Srbije sa listama trećih zemalja za koje je potrebna viza EU.

Komentari (0)

Srbija