Politika

Otimanje "Titove kuće": Incident u Ambasadi Srbije u Etiopiji izazvao zajedničku reakciju država bivše SFRJ

Komentari

Autor: Blic

04/08/2021

-

17:53

Otimanje "Titove kuće": Incident u Ambasadi Srbije u Etiopiji izazvao zajedničku reakciju država bivše SFRJ
Ambasada Srbije u Etiopiji - Copyright AP, Pixabay, addisababa.mfa.gov.rs

veličina teksta

Aa Aa

Zvaničnici Etiopije upali su u oktobru prošle godine u zgradu Ambasade Srbije u Etiopiji, sa tvrdnjom da je zgrada njihova, a nakon tog incidenta reagovale su diplomate svih zemalja bivše Jugoslavije, preneo je "Blic"

Naime, tvrdi list, zvaničnici Etiopije upali su nenajavljno kršeći međunarodne protokole, u zgradu ambasade Srbije u Adis Abebi, koja se naziva i "Titova kuća" jer su smatrali da zgrada pripada njima. U tom trenutku, ambasador Aleksandar Ristić bio je na odmoru u Srbiji. 

Međutim, kako je ovaj objekat i dalje je predmet sukcesije, svih šest zemalja bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) zahtevalo je da se situacija vrati u pređašnje stanje.

"Usledilo je izbacivanje domara, uz fizičku silu, i ulazak predstavnika etiopske vlade u samu zgradu. Preturali su po arhirvi, prepisci i ličnim stvarima ambasadora što je čin bez presedana u međunarodnim odnosima i flagrantno kršenje Bečke konvencije. Ona propisuje da nije dozvoljen upad u diplomatsko predstavništvo druge zemlje bez dozvole, a da ne govorimo o ostalim postupcima", navodi izvor "Blica".

Srbija je odmah, kao diplomatsku meru protesta, spustila nivo odnosa na nivo otpravnika poslova, a od tada je, kako kaže izvor Blica, krenula zajednička borba zemalja bivše SFRJ da objekat vrati pod svoje.

Kako se navodi, ambasador Ristić je od tog nezabeleženog skandala na konsultacijama u Srbiji. Sve države bivše Jugoslavije tražile su da se vlasti Etiopije povuku, a da zgrada objekta bude predmet dalje sukcesije.

Sve države su u februaru ove godine, preko misije u Njujorku, poslale zajedničku notu ministru spoljnih poslova Etipije. Pisali su i zvaničnici Srbije, ali odgovor do danas nije stigao.

Ova zgrada nalazi se u ulici koja nosi ime Josipa Broza Tita, a važi za jednu od najlepših zgrada u centru Adis Abebe, navodi Blic

Car Etiopije Hajle Selasije ju je, zajedno sa zemljištem, carskim ukazom poklonio Titu i tadašnjoj SFRJ još 1959. godine kao svojevrsni simbol prijateljstva prilikom zvanične posete jugoslovenskog predsednika.

"Imajući u vidu da Tito nije bio u mogućnosti da je koristi, ustupljena je i iskorišćena za smeštaj ambasade i rezidencije ambasadora bivše SFRJ", navodi sagovornik "Blica".

U junu 2018. godine, kako isitče, aktuelni režim Etiopije je u odgovoru na note sukcesora slate povodom statusa vlasništva zgrade, naveo da je zgrada svojina Etiopije.

"Od tada, tokom 2019. i 2020. traženo je iseljenje u kratkom vremenskom roku. Jedini odgvoor koji je stigao posle upada nije sadržao ništa novo sem ranijih, neosnovanih tvrdnji", zaključuje sagovornik "Blica".

Komentari (0)

Srbija