Politika

Vučić posla sastanka sa Tuaderom: Srbija izuzetno ceni prijateljstvo sa Centralnoafričkom Republikom

Komentari

Autor: Tanjug

29/02/2024

-

16:29 >> 18:41

Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Srbija izuzetno ceni prijateljstvo sa Centralnoafričkom Republikom i zahvalio predsedniku CAR Fostenu Arkanžu Tuaderu što ta zemlja čvrsto poštuje teritorijalni integritet Republike Srbije.

"To je za nas od izuzetnog značaja. Time poštujete naravno i poziv Ujedinjenih nacija i rezolucije koje su izglasane u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Predsednik Tuadera mi je rekao - poštujemo Srbiju, koja nam je prijatelj, ali mi to radimo i zbog sebe, kao i zbog poštovanja međunarodnog javnog prava, zbog svakoga ko želi da zaštiti svoj integritet i svoje pravo da bude svoj na svome", naveo je Vučić posle sastanka.

Što se Republike Srbije tiče, naglasio je, uvek će podržavati u punoj meri teritorijalni integritet Centralnoafričke Republike.

"Na to možete da računate. Za nas je Centralna Afrička Republika važna i zbog toga što mi imamo 71. pripadnika naše vojske na teritoriji Centralnoafričke Republike u okviru operacije, misije MINUSCA. Verujem da je i to dobar pokazatelj i dobar primer kako možemo da pomognemo na najbolji mogući način našim prijateljima. Oni su to mogli da vide, kako i na koji način mogu da uspostave i vojne bolnice", rekao je Vučić.

Tanjug

Vučić je istakao da su odnosi dve zemlje od prioritetnog značaja, kao i da će dati sve od sebe da razvija dubinu različitih odnosa sa CAR i drugim afričkim zemljama.

"Ponosimo se nasleđem sa afričkim kontinentom, prve međudržavne sporazume smo napravili 1968. i 1972. godine", rekao je on nakon sastanka sa predsednikom CAR u Beogradu.

On je istakao da je sada vreme da se ti sporazumi obnavljaju, ali pre svega da delima pokažemo da možemo da radimo.

Izrazio je uverenje da će pod rukovostvom predsednika Tuadere i njegovih saradnika CAR iz jedne od najsiromašnijih zemalja vrlo brzo krenuti putem velikih uspona i uspeha.

Vučić je poručio da će Srbija uvek pomoći CAR.

"Mi imamo ogroman respekt prema vama, veliku zahvalnost. Ja znam koliko vi razumete geopolitičku situaciju bolje od većine političara širom sveta i mogao sam mnogo toga i da naučim danas od vas. Ali sam vam posebno, predsedniče, zahvalan na otvorenost i na tome što verujete i u srpske naučnike i u znanja naših ljudi u različitim oblastima", rekao je Vučić.

Podsetio je da je još iz perioda predsednika Tita i predsednika Bokase postojala saradnja kada smo gradili tamo najveći i najlepši stadion, kao i  hidroelektrane i druge važne objekte. 

"Ne postoji evropska zemlja koja sa toliko ljubavi gleda na afrički kontinent"

Vučić je naveo da i u budućnosti možemo da uradimo mnogo toga od obostranog i zajedničkog interesa.

"Verujem da u svim drugim oblastima od poljoprivrede, rudarsko-geoloških istraživanja do saradnje u oblasti odbrane možemo da postignemo veoma značajni rezultat. I ja bih zamolio vas, poštovani gospodine predsedniče, da taj naš diplomatski kontakt kroz sve institucije, kroz sve organizacije, agencije širom sveta dovedemo do nivoa stalnih konsultacija i da možemo jedne drugima da pomažemo. Uvek glasamo za predloge onih drugih, poštujući ne samo integritet naših zemalja, već gledajući kako na najbolji mogući način da i grupno stvaramo svoje političke interese", naglasio je predsednik Srbije.

Vučić je podsetio da će Srbija uskoro, tokom ove godine imati tri redovne  linije do Narodne Republike Kine, kao i tri stalne linije do Sjedinjenih Američkih Država stalne.

Tanjug
Podsetio je da već imamo dve linije, do Njujorka i Čikaga i dodao da ćemo imati i do Majamija. 
Dodao je da razmišljamo da napravimo, kako je rekao, brzu liniju i do Seula.

Vučić je rekao da je cilj da nađemo avione kojima ćemo moći da idemo i u  centralnu i južnu Afriku, u narednih godinu dana.

"I verujem da ćemo tada i sa Centralnom Afričkom Republikom biti neuporedivo bolje povezani, kao i sa mnogim drugim našim prijateljskim zemljama u centralnoj i južnoj Africi. Još jednom dragi prijatelju, hvala na poseti. Uvek ste dobrodošli i želim vam da se ovde u našoj Srbiji osećate kao pod svoje kuće. Ja mislim da ne postoji ni jedna evropska zemlja koja sa toliko ljubavi gleda na afrički kontinent kao što je to Srbija", zaključio je Vučić.

Tuadera: Ovo je radna, ali i prijateljska poseta Srbiji

Predsednik Centralnoafričke Republike Fosten Arkanž Tuadera rekao je da je ova radna, ali i prijateljska poseta Srbiji, značajna zbog postavljanja veze koja će razviti plodnu saradnju koja je postojala još u vreme Jugoslavije. 

"Zahvaljujem na izuzetnoj dobrodošlici, prema meni i mojoj delegaciji. Ovde je počelo proleće, čini mi se, i pupoljci su sumbol onoga što se rađa među nama. Veliku počast odajem slavnom Josipu Brozu Titu, veliki zagovornik našeg naroda. Zajedno je sa ostalim osnivačima Pokreta nesvrstanih uspeo da izvrši veliki uticaj i da okupi veliki broj zemalja. On je pokrenuo prvu saradnju između moje zemlje i Jugoslavije, koja je donela mnogo", rekao je Tuadera. 

Pohvalio je, kako je rekao "vođstvo moderne Srbije" na Balkanu i rekao da to otvara nove perspektive saradnje u svim oblastima zajedničke interakcije u eri globalizacije, kada postoje veliki geopolitički, geostrateški i geoekonomski i drugi izazovi. 

Tuadera je ocenio da "se diže novi dan" nad prijateljskim i istorijskim odnosima između Centralnoafričke Republike i Republike Srbije. 

"Posle više godina hibernacije, došao je trenutak da ponovo pokrenemo ekonomsku, socijalnu, kulturnu i stručnu saradnju između naše dve zemlje", rekao je Tuadera. 

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Prema njegovim rečima, slavne decenije kada su CAR i SFRJ najviše sarađivale, sedamdesetih i osamdesetih, ostavile su neizbrisive utiske u sećanjima mnogih njegovih sunarodnika.

"To je bila slavna decenija i tada su bile otvorena diplomatska predstavništva u obe zemlje i mnogi ekonomski projekti, društveni i kulturni projekti su bili realizovani i to na ponos oba naroda. I kako se lepe uspomene nikad ne gube, evo nas opet kod vas, vraćamo se da sledimo primer naših prethodnika", poručio je Tuadera.

On je istakao značaj učešća Srbije i njene vojske i  u mirovnim snagama u Ujedinjenim nacijama i iskoristio priliku da pomene doktorku Oliveru Jovanović, koja je umrla od malarije u toj zemlji, gde je bila, kako bi pomagala tamošnjem narodu.

Tuadera je naveo da ova poseta predstavlja volju njegove zemlje da još više otvori svoje granice za srpske investitore. 

"Od sada pa nadalje, Centralnoafrička Republika i Republika Srbija praktično i nemaju neke međusobne granice, osim što postoji zaista ta geografska distanca, ali ako mi imamo dovoljno volje, ta geografska razdaljina neće biti prevelika", zaključio je Tuadera.

Svečani doček i potpisivanje sporazuma o međusobnoj saradnji 

Vučić je prethodno ispred Palate "Srbija" dočekao predsednika Centralnoafričke Republike Fostena Arkanža Tuaderu.

Predsednik CAR dočekan je uz najviše državne počasti, crveni tepih, intoniranje himni dve zemlje i počasni stroj Garde. Nakon dočeka usledio je tet-a-tet sastanak Vučića i Tuadera.

"Sa velikim zadovoljstvom dočekao sam predsednika prijateljske Centralnoafričke Republike Fostena Arkanža Tuaderu, uveren da ova poseta otvara novo poglavlje u odnosima naših zemalja. Razgovaraćemo o sveobuhvatnom širenju saradnje, pre svega imajući u vidu ogromne neiskorišćene potencijale u sferi rudarstva, energetike i odbrane, ali i u drugim oblastima u kojima se otvaraju znatne mogućnosti za rast i razvoj kroz zajedničke projekte i partnerstva", napisao je Vučić na instagram profilu buducnostsrbijeav.

Planirani su i plenarni razgovori delegacija dve zemlje predvođeni predsednikom Vučićem i predsednikom Centralnoafričke Republike, nakon čega su potpisani četiri sporazuma o međusobnoj saradnji. 

Okvirni sporazum o saradnji između Vlade republike Srbije i Vlade CAR u ime Srbije potpisao je prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sa koleginicom ministarkom spoljnih poslova, frankofonije i dijaspore CAR Silvi Baipo Temon. Sporazum o osnivanju mešovite komisije između Srbije i CAR potpisao je takođe ministar Dačić sa koleginicom Temon.

Sporazum o saradnji između Vlade Srbije i Vlade CAR u oblasti odbrane potpisao je potpredsednik vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i ministar nacionalne odbrane i rekonstrukcije vojske CAR Klod Ramo Biro. 

Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i Vlade CAR koji se odnosi na sprovođenje saradnje u oblastima geologije, rudarstva i naftnog sektroa potpisali su ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović i ministar rudarstva i geologije CAR Rufen Benam Beltungu.

Izjave za medije planirane su u 17.40 časova.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić dočekao je juče na Aerodromu "Nikola Tesla" predsednika Centralnoafričke Republike koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji.

"Uveren sam da će se ovom istorijskom posetom dodatno unaprediti naši tradicionalno prijateljski bilateralni odnosi na obostrano zadovoljstvo", napisao je Dačić na svojoj Instagram stranici.

Dačić je pre dve dana ugostio svoju koleginicu iz CAR Silvi Baipo Temon, koja je došla u posetu Srbiji u okviru delegacije predsednika Tuadere.

Dačić je tada podsetio je da će sledeće godine biti 65 godina od kada postoje diplomatski odnosi između Srbije i CAR. 

Komentari (0)

Srbija