Politika

Vučić nastavio konsultacije, danas sa SNS i SPS; Dačić: Spremni smo da nastavimo saradnju

Komentari

Autor: Tanjug

04/03/2024

-

08:13

Vučić nastavio konsultacije, danas sa SNS i SPS; Dačić: Spremni smo da nastavimo saradnju
Vučić nastavio konsultacije, danas sa SNS i SPS; Dačić: Spremni smo da nastavimo saradnju - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je današnje konsultacije o kandidatu za predsednika Vlade Srbije, razgovorom sa predstavnicima liste "Ivica Dačić - premijer Srbije".

Nosilac liste "Ivica Dačić - premijer Srbije" Ivica Dačić stigao je u zgradu Generalnog sekretarijata predsednika Republike nešto pre 10 časova. Nakon konsultacija sa predstavnicima liste "Ivica Dačić - premijer Srbije" iz pres službe je najavljeno da će biti održane i konsultacije sa predstavnicima liste "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" u 12.30 časova.

Nosilac liste "Ivica Dačić - premijer Srbije" Ivica Dačić izjavio je da je ta lista spremna za nastavak saradnje sa Srpskom naprednom strankom i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kao i da će u narednim nedeljama uslediti konstituisanje svih državnih organa.

"Mi smo već više puta govorili, a i danas ponovili da smo ponosni na sve dobre rezultate koje smo zajedno ostvarili od 2012. godine i da smatramo da je za razvoj i budućnost Srbije od vitalnog značaja da sačuvamo političku stabilnost jer je to preduslov za odbranu državnog nacionalnog interesa, ali i da ostvarimo ciljeve razvoja", rekao je Dačić posle razgovora kod predsednika Vučića u okviru konsultacija o mandataru za sastav nove vlade.

Dodao je da se u Beogradu vidi da ako nema političke stabilnosti, mnogo vremena će odlaziti na stvari koje imaju sporedan značaj. Dačić je naveo da ih je predsednik upoznao sa aktuelnom političkom situacijom, ali i spoljnopolitičkim aspektima, pritiscima na Srbiju, ekonomskim pitanjima i pitanjima daljeg razvoja.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"Razgovor koji potvrđuje ono što smo prethodnih meseci govorili, a to je da smo obostrano zainteresovani za dalji nastavak naše saradnje", rekao je Dačić.

U zgradu Generalnog sekretarijata predsednika Republike oko 12.20 časova stigli su predstavnici liste "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" na konsultacije o kandidatu za predsednika vlade sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Na sastanak su došli predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević, potpredsednici Ana Brnabić i Vladimir Orlić, predsednik Izvršnog odbora SNS-a Darko Glišić, kao i njihovi partneri na listi, lider SDPS-a Rasim Ljajić i lider PUPS-Milan Krkobabić.

Predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučevcić saopštio je da su predstavnici liste "Srbija ne sme da stane" danas obavestili predsednika Aleksandra Vučića da imaju većinu za sastav nove vlade. On je posle konsultacija na Andrićevom vencu rekao novinarima i da će za desetak dana obavestiti predsednika i javnost o sastavu nove vlade.

Euronews/Slaven Dimitrić

 

Potpredsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Šapić najavio je, posle sednice Predsedništva, da će u ponedeljak delegacija te stranke ići na konsultacije o mandataru kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića i da će ga tada obavestiti da postoji većina za fomiranje vlade.

"Većina o formiranju vlade postoji i o tome će biti upoznat predsednik države", rekao je Šapić na konferenciji za novinare u sedištu SNS.

Predsednik Srbije je u subotu rekao da je u skladu sa Ustavom uputio poziv za razgovore o kandidatu za predsednika vlade predstavnicima 10 izbornih lista, do sada je obavio pet i obaviće još dva, sa SPS i listom "Srbija ne sme da stane", u ponedeljak. 

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Tri liste - lista Stranke demokratske akcije Sulejmana Ugljanina, baš kao i prošli put, nije želela da dođe na razgovore, kao ni predstavnici liste Nove Demokratske stranke Srbije i liste Srbije protiv nasilja, koji su već u javnosti rekli da neće da se pojave. 

Vučić je u ponedeljak, 26. februara započeo konsultacije o mandataru, a razgovore je obavio sa manjinskim listama - Politička borba Albanaca se nastavlja – Šaip Kamberi i Ruska stranka – Slobodan Nikolić.

Na Andrićevom vencu bili su i predstavnici liste Saveza vojvođanskih Mađara, kao i liste čiji su nosioci Usame Zukorlić i Tomislav Žigmanov, liste "Mi - glas iz naroda".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija