Politika

SSP, Novi DSS i POKS osudili uklanjanje ćiriličnih tabli na severu Kosova

Komentari

Autor: Tanjug

15/03/2024

-

19:55

SSP, Novi DSS i POKS osudili uklanjanje ćiriličnih tabli na severu Kosova
SSP, Novi DSS i POKS osudili uklanjanje ćiriličnih tabli na severu Kosova - Copyright Prinstcreen YouTube/Kosovo Online

veličina teksta

Aa Aa

Deo opozicionih stranaka osudio je danas najnoviji potez Prištine da na severu Kosova i Metohije ukloni saobraćajne znakove na ćirlici.

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas uputio je pismo ambasadorima zemalja članica EU, ambasadoru SAD, kao i Žozepu Borelju, Miroslavu Lajčaku, Gabrijelu Eskobaru i Džejmsu O' Brajenu, a povodom, kako je naveo, "jednostrane i sramotne akcije, uklanjanja čiriličnih saobraćajnih znakova, koju sprovodi Aljbin Kurti".

Đilas navodi da Kurti akcijom zamene ćiriličnih imena na severu KiM nastavlja sa provokacijama koje imaju za cilj ponižavanje Srba, uskraćivanje njihovih osnovnih prava i izazivanje novih konflikata, saopšteno je iz SSP.

"Očekujemo od Vas i Vaših Vlada da učinite sve kako bi se sa ovakvom politkom prema građanima srpske nacionalnosti prestalo", navodi se u pismu i ukazuje da ovaj potez Kurtija predstavlja kršenje svih vrednosti za koje se Evropa zalaže.

Đilas je ocenio i da Kurtijeve akcije, zajedno sa štetnom i iracionalnom odlukom da zabrani upotrebu dinara, nedostatkom napretka na stvaranju ZSO i odbijanjem da izvrši uticaj na gradonačelnike na Severu Kosova da podnesu ostavke "gura već nestabilnu bezbednosnu situaciju na Kosovu na rub konflikta". 

Od diplomata očekuje da pomognu u zaustavljanju svih daljih "jednostranih, nasilnih i destruktivnih" koraka od strane Kurtija, što bi kako kaže, značajno doprinelo prevenciji  mogućih novih konflikata na Balkanu.  

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) ocenio je u saopštenju da je uklanjanje ćiriličnih tabli sa nazivima mesta čak i na severu Kosova i Metohije poslednja "faza primene francusko - nemačkog plana". 

Nakon uklanjanja srpskih zastava i dinara, na red je došlo i gašenje ćirilice na KiM, što je jasna poruka preostalim Srbima da su nepožljni i da treba da se sele, ocenio predsednik POKS Vojislav Mihailović.

Lider Novog DSS Miloš Jovanović naveo je da uklanjanje saobraćajnih ćiriličnih tabli na severu KiM predstavlja još jedno nacionalno poniženje, tvrdeći "da se ono što je sačuvano u ratu protiv NATO predaje u miru".

On smatra da je usled flagrantnog kršenja Rezolucije 1244 SBUN južna srpska pokrajina pod okupacijom, a da je francusko-nemački sporazum dao "vetar u leđa albanskim secesionistima i Zapadu da ubrzano ostvaruju sopstvene interese, na štetu srpskog naroda i države Srbije", saopšteno je iz Novog DSS. 

Komentari (0)

Srbija