Politika

Borelj povodom godišnjice Ohridskog sporazuma: Vreme je da Beograd i Priština prekinu začarani krug kriza i tenzija

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/03/2024

-

17:50

Borelj povodom godišnjice Ohridskog sporazuma: Vreme je da Beograd i Priština prekinu začarani krug kriza i tenzija
Žozep Borelj - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozvao je danas lidere Beograda i Prištine da ostvare napredak u primeni Sporazuma iz Ohrida i poručio da je krajnje vreme da dve strane prekinu "začarani krug kriza i tenzija" i pređu u novu, kako je rekao, evropsku eru.

Borelj je u saopštenju, objavljenom uoči godišnjice Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa i njegovog implementacionog aneksa, naglasio da EU očekuje da lideri Beograda i Prištine "pokažu odgovornost, viziju i liderstvo tako što će ostvariti napredak u primeni bez daljeg odlaganja".

"To je prilika koju ne bi trebalo da propuste. EU je i dalje spremna da pomogne Kosovu i Srbiji u svakom koraku na tom putu, ali oni su ti koji moraju da preduzmu te korake i krenu napred", poručio je Borelj u saopštenju koji je objavila Evropska služba za spoljne poslove.

On je podsetio da se sutra obeležava prva godišnjica Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, dogovorenog u Ohridu, i naveo da su sporazum i njegov implementacioni aneks postignuti nakon meseci intenzivnih pregovora, uz posredovanje EU, kako bi se pomoglo stranama da naprave iskorak u normalizaciji odnosa.

Borelj je ocenio da je, u vreme "neviđenog rata punih razmera" na evropskom kontinentu, postizanje sporazuma koji obećava mir, stabilnost i dobrosusedske odnose bilo značajno dostignuće". On je dodao da su se, prvi put tokom dijaloga koji se vodi uz posredovanje EU, dve strane dogovorile oko jasnih parametara koji definišu putanju procesa za normalizaciju njihovih odnosa.

"Ovaj sporazum i njegova primena jasno će pokazati da je budućnost oba partnera u Evropskoj uniji", naveo je Borellj. Istovremeno je izrazio žaljenje što je, kako je rekao, uprkos velikim naporima EU i šire međunarodne zajednice, do sada došlo do, kako je ocenio, veoma ograničenog napretka i Prištine i Beograda u sprovođenju obaveza koje su dve strane prihvatile ovim sporazumom.

On je naglasio da je EU više puta podsećala da je sporazum u celini obavezujući prema međunarodnom pravom i upozorio da svaki nedostatak primene ne samo da ugrožava evropsku integraciju dve strane, već, kako je naveo, "šteti njihovoj reputaciji kao kredibilnih i pouzdanih partnera".

"Sada je krajnje vreme da i Kosovo i Srbija prekinu sadašnji začarani krug kriza i tenzija i pređu u novu – evropsku – eru. Sporazum nudi bolju budućnost za građane Kosova i Srbije i celog regiona", naveo je Borelj.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija