Politika

ANA BRNABIĆ NOVA PREDSEDNICA PARLAMENTA Završena trodnevna rasprava, poslanici opozicije izašli iz sale pre glasanja

Komentari

Autor: Tanjug

20/03/2024

-

07:38 >> 19:05

ANA BRNABIĆ NOVA PREDSEDNICA PARLAMENTA Završena trodnevna rasprava, poslanici opozicije izašli iz sale pre glasanja
Tanjug/Sava Radovanović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Dosadašnja predsednica Vlade i potpredsednica Srpske napredne stranke Ana Brnabić izabrana je za novu predsednicu Skupštine Srbije. Za njeno imenovanje glaslao je 153 poslanika, protiv je bilo pet, dok uzdržanih nije bilo.

 
Predstavnici opozicije nisu prisustvovali glasanju, a salu su napustili tokom pauze uoči glasanja.

Konstutivnom sednicom predsedavao je Stojan Radenović kao najstariji poslanik u četrnaestom sazivu parlamenta, a Brnabić je bila jedini predloženi kandidat.

Poslanici su raspravu o kandidatu za predsednika skupštine počeli u ponedeljak 18. marta i trajala je tri dana.

19.04  Brnabić: Za mene je ova funkcija velika čast i privilegija

Novoizabrana predsednica Narodne skupštine Ane Brnabić poručila je danas da izbor na novu funkciju predstavlja za nju veliku čast, privilegiju i obavezu da nastavi da radi za dobrobit Srbije i njenih građana.

"Zahvalna sam narodnim poslanicima na izboru za predsednicu Narodne skupštine Republike Srbije. Za mene je ova funkcija velika čast, privilegija i obaveza da, kao i do sada nastavim da radim za dobrobit, razvoj i stabilnost Srbije i svih njenih građana. Živela Srbija!", napisala je Brnabić na svom Instagram nalogu "anabrnabic".

18.50 Završena konstitutivna sednica Skupštine Srbije

Nakon glasanja o povredama Poslovnika, Ana Brnabić zaključila je konstitutivnu sednicu parlamenta.

18.38 Izabrani potpredsednici Skupštine Srbije

Skupština Srbije izabrala je 6 potpredsednika. To su Sandra Božić (SNS), Marina Raguš (SNS) Edin Đerlek (Stranka pravde i pomirenja), Jovan Janjić (Mi - glas iz naroda), Elvira Kovač (SVM), Snežana Paunović (SPS). Srđan Smiljanić ponovo je imenovan za generalnog sekretara Skupštine.  

18.15 Brnabić utvrdila listu kandidata za potpredsednike skupštine

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić zahvalila je poslanicima koji su joj dali poverenje i odmah je prešla na sledeću tačku dnevnog reda - izbor potpredsednika.

"Obaveštena sam da su konsultacije obavljene, da se postigla saglasnost oko potpredsednika Narodne skupštine i radnih tela", rekla je Brnabić.

Brnabić je rekla da je utvrđena lista kandidata za potpredsednike:
Sandra Božić (SNS), Marina Raguš (SNS) Edin Đerlek (Stranka pravde i pomirenja), Jovan Janjić (Mi - glas iz naroda dr Branimir Nestorović), Elvira Kovač (SVM), Snežana Paunović (SPS). 

17.28 Zaključena rasprava, uskoro glasanje 

Predsedavajući Skupštini Stojan Radenović zaključio je pretres o izboru predsednika parlamenta i odredio desetominutnu pauzu,  nakon čega će se glasati. 

Šef poslaničke grupe "Aleskandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov rekao je na kraju rasprave da nije bilo ozbiljnih kritika na račun Ane Brnabić jer, kako je naveo, činjenično takvih stvari i nema.

"Čuli smo samo više puta ponovljene fraze i optužbe bez dokaza", rekao je Jovanov.

Zahvalio je i dosadašnjem predsedniku Narodne skupštine Vladimiru Orliću i poželeo puno sreće u radu budućoj predsednici parlamenta Ani Brnabić.

17.15 Danas nešto mirnija rasprava

Konstitutivna sednica Skupštine Srbije na kojoj je i danas, treći dan za redom na dnevnom redu izbor predsednika parlamenta, za koga je predložena dosadašnja premijerka i potpredsednica Srpske napredne stranke Ana Brnabić, protekla je u mirnijem tonu u odnosu na prethodna dva dana.

I današnje zasedanje, koje je počelo u 10.00, a koje je završeno nešto posle 17.00, obeležile su uvrede, optužbe i polemike vlasti i opozicije i brojne druge teme - od Srebrenice, preko plata i kupovne moći, do stanja u zdravstvu i mentalnog zdravlja, Kosova, a koje su bile dominantnije u izlaganju poslanika nego one koje su se ticale samog izbora predsednice parlamenta.

Predsedavajućeg - najstarijeg poslanika, profesora Stojana Radenovića, opozicija je i danas optuživala da nije imao iste aršine za njih i poslanike vladajuće stranke, ali nije bilo potrebe da obezbeđenje reaguje kao prethodna dva dana i da sednica bude prekidana.  Bilo je i trenutaka da su se Radenoviću pojedini opozicioni poslanici obraćali neprimerenim jezikom.

FoNet/Aleksandar Barda

 

15.32 Polemika o spiskovima stanara, "mešanju u unutrašnje stvari Srbije", ekonomskoj politici...

Poslanik Robert Kozma iz Zeleno-levog fronta je naveo da aktivisti čine  krivično delo ako u kampanji od vrata do vrata nose biračke spiskove ili spiskove stanara. On je takođe rekao da je Ana Brnabić mesecima branila nešto što je, kako je rekao, neodbranjivo, a to je da su "pokrali izbore". 

Šef poslanika naprednjaka Milenko Jovanov je rekao da aktivisti nose spiskove članova stranke kojih ima oko 700.000. A lidere koalicije Srbija protiv nasilja je optužio da samo traže podršku za mešanje u unutrašnje stvari Srbije. 

Poslanik Nove demokratske stranke Srbije Zoran Sandić rekao je da je Vlada Ana Brnabić vodila pogrešnu ekonomsku i razvojnu politiku koja se ogleda u tome što je veliki broj stranih firmi koje su dobile subvencije od Vlade Srbije otišao iz Srbije, a radnici ostali bez posla.

Reagujući na izlaganje Sandića, poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Orlić rekao je da je budžet za poljoprivredu četiri puta veći nego u vreme prethodne vlasti, kao i da je otvoreno 500.000 novih radnih mesta.

Fonet/Aleksandar Barda

 

14.23 Brnabić: Evropski parlament nikada neće biti iznad srpskog

Kandidatkinja za predsednicu Narodne skupštine Ana Brnabić poručila je danas, odgovarajući na pozivanje opozicionih poslanika na rezoluciju Evropskog parlamenta vezano za izbore, da Evropski parlament nikada neće biti iznad srpskog.

"Vama, vidim, nije bila dovoljna jedna rezolucija Evropskog parlamenta koju ste, kako se sami hvalite, uspeli da izdejstvujete, da molite po Briselu, da bude rezolucija Evropskog parlamenta kada se traži ukidanje suvereniteta naše zemlje", rekla je Brnabić.

12.48 Jovanov: Govorili su da onaj ko traži izbore radi za Vučića,a onda su napisali pismo da hoće na izbore

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov rekao je obraćajući se opozicionim poslanicima da su u parlamentu govorili da "onaj ko traži izbore, radi za Vučića", a onda su napisali pismo da hoće na izbore.

Napisali su, kaže Jovanov, da traže raspisivanje izbora do kraja prošle godine, pa su onda objašnjavali da traže da se održe do kraja godine, navodeći da taj deo opozicije ne zna razliku između raspisivanja i održavnja izbora.

"Posle kažu ne valjaju izbori, pokradeni su, idemo na nove izbore. Dobro, evo idemo na nove izbore 28. aprila, onda oni kažu, ne može 28. aprila, idemo na holidej. Vezali smo i radne dane i neradne dane, povezali 15 dana, idemo, nismo tu. Ne možemo da glasamo tada. Mi kažemo glasaće se 2. juna. Oni kažu, ne, mi ćemo da bojkotujemo", rekao je Jovanov.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

12.46 Tepić Radenoviću: "Ovi mangupi iz SNS-a su vas zloupotrebili"

Šefica poslaničke grupe Stranke slobode i pravde Marinika Tepić optužila je predsedavajućeg skupštinskom sednicom, najstarijeg poslanika Stojana Radenovića, da tvrdnjom da se izbor predsednika parlamenta mora obaviti danas, iznosi neistine, jer "kao matematičar ne zna da izračuna koji je rok za to". 

"Ovi su vas mangupi iz Srpske napredne stranke (SNS) zloupotrebili", konstatovala je Tepić. 

12.30 Opozicioni poslanici udarali u klupe dok je govorio Zlatibor Lončar

Poslanici Stranke slobode i pravde udarali su u skupštinske klupe dok je govorio poslanik Srpske napredne stranke i nekadašnji ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Polemiku je pokrenuo poslanik Stranke slobode i pravde Borko Stefanović koji je rekao da treba da se "stigmatizuje i obeleži kao vrhunac stida da neko natera ženu od kancera da ide na mitinge da bi dobila terapiju", a na to je odmah reagovao Lončar.

"Gospodine Stefanoviću, mislio sam do sada da postoje neke granice u politici i da one ne bi trebalo da se pređu vezano za pacijente koji se bore za život. Međutim, vidim da vama to ništa nije sveto i da to koristite. Pretpostavljam to je krajnja nemoć, ali to je vaš izbor da pominjete bez ikakvog dokaza da se neko ucenjuje da ide na miting da bi dobio terapiju. To samo govori o vama, a ne o nečemu drugom", rekao je Lončar.

Opozicioni poslanici su, dok je govorio Lončar, udarali u klupe.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

12.15 Paunović: Divim se Brnabić koja je izdržala sve uvrede

Poslanica Socijalističke partije Srbije Snežana Paunović izjavila je da je Ana Brnabić sposobna da bude predsednica Skupštine Srbije i da joj je beskrajno drago što će obavljati tu funkciju. 

"Pre svega drago mi je što ćemo ponovo imati ženu na čelu parlamenta. Praksa je pokazala da je to bilo delotvorno. Neke mnogo važne zakone smo doneli u periodima kada su žene predsedavale parlamentom Srbije", poručila je Paunović na sednici Skuštine Srbije. 

Ona je rekla da se divi Ani Brnabić jer je izdržala sve uvrede koje su joj upućene u Skupštini. 

"Kada imate sposobnost da otrpite te udarce ispod pojasa, onda mora da imate sposobnost i da rukovodite sa 250 poslanika koji nisu baš svi došli da bi bili poslanici. Neki su došli da izgrade svoju karijeru političke zvezde, nesvesni da kada se postaje zvezda na jednoj ili pet, šest bezobraznih diskusija, onda se brzo prestaje da bude zvezda", rekla je Paunović. 

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

10.58 Zukorlić: Važno da većina sarađuje s manjnom

Na početku sednice poslanik Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić reakao je da će ta stranka učestvovati u novom rukovodstvu Skupštine Srbije sa namerom da ima priliku da doprinosi i utiče na promene, naročito zbog toga što je 30.000 glasova građana Srbije imalo poverenje u njihovu listu "Ujedinjeni za pravdu".

"Pozivam poslanike i sve one koji slušaju da se nekada izdignemo iz dnevnopolitičkih borbi i učinimo korake koji će doprineti pravdi na našem prostoru, a ta pravda da bude temelj za pomirenje među narodima Zapadnog Balkana. Mi ne želimo da se ovo zlo koje vidimo u okruženju ikada više vrati na naš prostor. Gradimo mostove, a ne zidove, budimo oko onih koji će doprinositi dobru i koji će se boriti protiv zla", rekao je Zukorlić.

On je istakao da je zato važno da većina sarađuje sa manjinom, da vlast radi sve da doprinese dobru, a opozicija da bude konstruktivna. 

10.10 Nastavljena rasprava o izboru Ane Brnabić za predsednicu parlamenta

Poslanici su nastavili rspravu o izboru Ane Brnabić za predsednicu Narodne skupštine

Tanjug/Rade Prelić

 

10.00 Sednica juče trajala šest sati

Poslanici Skupštine Srbije raspravljali su i juče o predlogu da predsednik Skupštine Srbije bude potpredsednica Srpske napredne stranke (SNS) i dosadašnji premijer Srbije Ana Brnabić, a sednica je trajala šest sati.

Poslanik Vladimir Orlić je podsetio da je 1,8 miliona glasova na decembarskim izborima dobila izborna lista "Aleksandar Vučić Srbija ne sme da stane", što je značilo i najveći broj mandata. Podsetio je da su upravo zato oni predložili da predsednik parlamenta bude Ana Brnabić da je to predlog na koji su ponosni.

Taj predlog podržale su SNS, Socijalistička partija Srbije, Savez vojvođanskih Mađara, Jedinstvena Srbija, Pokret ujedinjenih penzionera Srbije, a protiv su se i juče izjasnile Srbija protiv nasilja, Nova Demokratska stranka Srbije, Mi glas iz naroda dr Branislav Nestorović i Mi glas iz naroda.

Na dnevnom redu konstitutivne sednice je i izbor potpredsednika Narodne skupštine, imenovanje generalnog sekretara, izbor članova radnih tela, izbor članova stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Komentari (0)

Srbija