Politika

Đurđev: Strategija opozicije je dala rezultate, vlast nije pružila adekvatan odgovor

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/03/2024

-

20:49

Đurđev: Strategija opozicije je dala rezultate, vlast nije pružila adekvatan odgovor
Aleksandar Đurđev - Copyright Privatna arhiva

veličina teksta

Aa Aa

Posle tri dana skupštinske rasprave, za novog predsednika Narodne skupštine Republike Srbije izabrana je dosadašnja premijerka Ana Brnabić, sa 153 glasa za i pet glasova protiv. Poslanici opozicije nisu bili prisutni u sali prilikom glasanja, a cela rasprava je protekla u napetoj atmosferi. Tim povodom oglasio se i poslanik i predsednik Srpske lige Aleksandar Đurđev, koji je istakao da je ponašanje opozicije bilo predvidljivo i da ga nije iznenadilo, a posebno je osudio napad na predsedavajućeg profesora Radenovića.

"Svakako je ponašanje opozicije bilo predvidljivo. Ovo što su oni priredili juče na sednici Skupštine možemo očekivati samo da eskalira dalje, jer su to praktično najavljivali. Njihova kampanja je bila usmerena u tom pravcu. Naziv njihove kampanje je isključivo namenjen glasačima vladajuće koalicije. Ta 'Srbija protiv nasilja' dok oni sprovode nasilje je upravo poruka da se pacifikuje i anestezira većina građana Republike Srbije i da se pacifikuju poslanici većine. Mi smo ovde videli da dok oni fizički nasrću na gospodina predsedavajućeg Radenovića da niko iz vladajuće strukture nije izašao da ga zaštiti, a da nije bilo obezbeđenja čovek bi sigurno pretrpeo neke povrede", smatra Đurđev.

Đurđev ističe da je većina pacifikovana "mantrom Srbija protiv nasilja", te da se zalaže za sankcionisanje svakog vida nasilja.

"Mi nismo videli da je Aleksić danas priveden i da odgovara za to što je uradio. Njihova mantra i poruka 'Srbija protiv nasilja' je urodila plodom, jer je pacifikovana ogromna većina pristojnog sveta koja živi u Srbiji i u većini glasa kao i skupštinska većina. Ovo stanje će da traje dok god druga strana ne pruži otpor, a čini mi se da druga strana neće pružiti otpor i oni će imati sve veći zamah. Pošto zaista postoji jedan sloj ljudi i u Beogradu pred beogradske izbore, a i u Srbiji, oni će gledati da homogenizuju to telo. Vidimo da će biti jedinstveni na tim izborima, jer sa druge strane te stvari nisu definisane i mislim da je u ovom trenutku lopta na terenu vladajuće koalicije i mislim da je potrebno što pre prebaciti loptu u dvorište opozicije", rekao je Đurđev.

Rad opozicije Đurđev vidi kao strategiju koja je urodila plodom, jer su po njegovim rečima uspeli da deligitimišu legitiman izborni proces, kao i rezultate tog procesa.

"Pokazalo se da je njihova strategija urodila plodom, oni su vršioci nasilja pred Starim dvorom posle prošlog izbornog procesa, a nisu kažnjeni zbog toga. Došli su do cilja da se regularno osvojeni izbori, regularno ostvarena većina da se formira vlast u Beogradu, potpuno delegitimizuje, tu mislim na odbornike iz grupe 'Mi' i na nosioca liste gospodina Jerkovića, koji je potpuno deligitimisan, iako je legalno i legitimno osvojio dovoljan broj glasova da pređe izborni prag, da uđe u Skupštinu, da mu se verifikuje mandat i da može slobodnom voljom da odluči koju će politiku da zastupa, koju će većinu da podrži i koje će politike da sprovodi. Upravo ove nasilne metode su urodile plodom", kazao je Đurđev.

Đurđev smatra da opozicija ono što on naziva strategijom neće menjati, jer ih je to već jednom dovelo do cilja.

"Mi ćemo u junu imati nove izbore. Vidimo da oni svoju strategiju koja ih je dovela do cila neće menjati", kazao je Đurđev i dodao:

"Sintagme koje se provlače kroz sve njihove aktivnosti, su npr. 'ugrožena deca'. Mesecima unazad imamo kampanju da vlast ili je loše organizovana, ili ne radi ništa da spreči ono što je negativno za našu decu, od tragedije u Ribnikaru, do oduzimanja dece roditeljima u Novom Sadu pre neku nedelju. Ta kampanja ne jenjava. Takav naslov i sintagma bodu oči, skreću pažnju i roditeljima i bakama i dekama, koji su dominantno glasači vladajuće većine ne bi li se poljuljalo poverenje naroda u to da vlast vodi dovoljno računa o deci. Mislim da će oni s takvom kampanjom nastaviti, jer to donosi najviše poena i stvara najveći teret kad je vlast u pitanju", rekao je predsednik Srpske lige.

Đurđev smatra da vlast na aktivnosti opozicije nija dala adekvatan odgovor. On je, komentarišući incidente koji su obeležili i neka prošla skupštinska zasedanja, istakao da je ovog puta napadnut najviši javni funkcioner zakonodavne vlasti, s obzirom da predsednik Skupštine još uvek nije bio izabran.

"Očekujem da Aleksić bude priveden, jer je udario pripadnika MUP-a koji je obezbeđivao, po Ustavu najviše rangiranog javnog funkcionera, u ovom slučaju predsedavajućeg Narodne Skupštine. Očekujem da će MUP izaći u javnost sa informacijama koje će on dati kad ga budu ispitali, da bi građani videli da nema dvostrukih standarda", rekao je Đurđev.

Smatrajući da postoje dvostruki aršini kada je u pitanju sprovođenje slova zakona u zemlji nad običnim građanima i pripadnicima opozicije, Đurđev je istakao da se zalaže za "specijalnu odbranu u specijalnom ratu", kako je istakao.

"Inspekcije po Srbiji zatvaraju ljudima časovničarske radnje i optičarske radnje jer nisu izdale fiskalni račun, a ovde imamo nasrtaj na službeno lice od strane predstavnika opozicije, kao što se i prekrajanje izborne volje većine građana Beograda toleriše. Ovo je vrsta specijalnog rata protiv države Srbije, za koji država mora da ima specijalnu odbranu. Specijalna odbrana ne može da bude odbrana na gandijevski način, hipi strategije će se pokazati kao loše", rekao je Đurđev.

Komentari (0)

Srbija