Politika

Kosovska ministarka spoljnih poslova: Ne verujem u dijalog kojim posreduje Lajčak

Komentari

Autor: Tanjug

21/03/2024

-

10:48

Kosovska ministarka spoljnih poslova: Ne verujem u dijalog kojim posreduje Lajčak
Kosovska ministarka spoljnih poslova: Ne verujem u dijalog kojim posreduje Lajčak - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Donika Gervala izjavila je danas da ne veruje u dijalog Beograda i Prištine kojim posreduje specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak, a da Priština u tom procesu veruje SAD, Nemačkoj i Velikoj Britaniji.

"Ne verujem u dijalog (kojim posreduje specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak) jer imam razloga da ne verujem", rekla je Gervala za prištinsku KTV, tvrdeći da je Lajčak "dao dovoljno argumenata da pokaže da je veoma jednostran u ovom procesu".

Prema rečima Gervale, Lajčak je samo zvaničnik EU koji prima platu na određeno vreme, on će "otići i doći će sledeći" i Priština zato "bira" kome će verovati u tom procesu.

"Zato biramo kome da verujemo u takvim procesima, verujemo Sjedinjenim Američkim Državama, Nemačkoj i Ujedinjenom Kraljevstvu", rekla je ona.

Gervala je ponovila tvrdnju predstavnika privremenih institucija samouprave da je Zajednica srpskih ocena (ZSO) u obliku u kom je dogovorena briselskim sporazumima 2013. i 2015. "mrtva".

Formiranje ZSO je predviđeno briselskim sporazumima iz 2013. i 2015. godine, ali Priština sve vreme odbija da sprovede tu obavezu i istovremeno stalnim pritiscima na Srbe dovodi u pitanje njihov opstanak na Kosovu i Metohiji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija