Politika

Vučić: Kurti je nervozan, nije nam potreban rat nego mir, Srbija neće da srlja u sukobe

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

22/03/2024

-

21:22

Vučić: Kurti je nervozan, nije nam potreban rat nego mir, Srbija neće da srlja u sukobe
Vučić: Kurti je nervozan, nije nam potreban rat nego mir, Srbija neće da srlja u sukobe - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je kosovski premijer Aljbin Kurti veoma nervozan zato što nije siguran kako će sve da se završi u Ukrajini i kako će da se zavšre američki izbori i da u skladu sa tim želi da se što pre nešto dogodi ne bi li NATO intervenisao protiv Srbije.  

"Mi na to reagujemo mirno, strpljivo, nama nije potreban rat, nego mir. Nama je potrebno pametno ponašanje", rekao je Vučić i dodao: 

"Srbija neće da srlja u ratne sukobe u koje bi neki da je uvedu. Srbija neće da radi ono što neki očekuju. Srbija menja svoj pristup i čekaće povoljan trenutak za svoju političku akciju", naveo je Vučić za TV Prva.

Goovreći o snimku koji je prikazao Aljbin Kurti na kome se vide srpski vojnici, Vučić je rekao da je reč o snimku iz Kopnene zone bezbednosti koju Srbija po vojno-tehničkom sporazumu i po Rezoluciji 1244 ima pravo da čuva.

Dodao je da tu boravi značajno manji broj vojnika nego što je to bio slučaj ranije, i da tu borave vrlo dobro obučeni vojnici Vojske Srbije koji rade svoj posao u skladu sa interesima ove zemlje. Rekao je da i oni vrlo dobro sarađuju sa pripadnicima KFOR-a i da nismo videli nikakve probleme.

On je podsetio da je i američki zvaničnik Džejms O'Brajan rekao da "srpski predsednik zna da Vašington smatra neprihvatljivim korišćenje sile protiv Kosova". 

"Apsolutno nam je to poznato. Kao što i O'Brajan zna koliko je neprihvatljivo bilo sve to što su koristili silu protiv Srbije i suprotno normama međunarodnog javnog prava. On danas kaže da je to bilo neophodno", rekao je on.

Predsednik je dodao da zna "da su oni jaki i veliki, a mi mali". 

"Zato sam ja je rekao, bićemo dovoljno strpljivi, dovoljno pametni, dovoljno mudri i čekati drugačiju političku priliku", rekao je on.

Postoji mogućnost da Srbija izađe iz Saveta Evrope

Povodom mogućnosti da Kosovo bude primljeno u Savet Evrope, Vučić je rekao da postoji mogućnost da Srbija izađe iz te organizacije, kao i da bi to de fakto predstavljalo izbacivanje Srbije.

"Biće im veoma, veoma neprijatno kada se budu čuli svi detalji oko toga kako su lagali Srbiju oko Saveta Evrope i sve ostale priče. Vi idite sa tim, a onda ćemo da vidimo hoće li Srbija da ostaje ili neće da ostaje u Savetu Evrope. I ni to nećete saznati pre nego što ovo uradite. Pa da vidimo, možda vam se više sviđa da imate Prištinu u Savetu Evrope nego da imate Beograd i Srbiju", izjavio je Vučić.

Ocenio je da je to ionako organizacija koja odlučuje "još malo ni o čemu".

Rekordan priliv stranih investicija

Aleksandar Vučić je izjavio da je Srbija ove godine do 20. marta imala rekordan priliv stranih direktnih investicija u vrednosti od 1,172 milijarde evra.

Uskoro ime mandatara

Vučić je izjavio da će vlada biti izabrana mnogo pre 6. maja, kada ističe rok za izbor vlade i dodao da veruje da će u roku od sedam dana biti saopšteno ime mandatara.

"Nisam stigao da gledam skupštinu bio sam u Briselu, pa postavljao kamen temeljac za fabriku u Inđiji. Radio sam naporno i malo šta sam gledao da budem sasvim iskren", rekao je Vučić.

Kaže da je čuo da je propustio mnogo uvreda na svoj račun, pre svega njegove porodice.

On je istakao da je interesantno da smo sad imali u drugoj dekadi marta nemačku investiciju - Kontinental, kinesku - Linglong i jednu  američku investiciju.

To su nam bile tri najveće investicije u drugoj dekadi marta, dodao je on.

"I to vam govori o tome da Srbija uspeva u tome. Neki hoće da nas uvuku u sukobe, nećemo da ulazimo u sukobe. Nećemo ratove. Hoćemo mir. Ali, da nas svi ponižavate i da nam objašnjavate da je dobro za nas ono što nije dobro ni za kog drugog, da sve što je loše za Ukrajinu je u stvari dobro za Srbiju i obrnuto. E, izvinite to da prihvatimo nećemo", poručio je Vučić. 

"Moratorijum na nuklearnu energiju će biti ukinut"

Predsednik je rekao da će moratorijum na nuklearnu energiju biti ukinut i da je nuklearna energija čista zelena energija.

"Ukinućemo moratorijum, moramo da preživimo i imamo struju. Francuska hoće da poveća kapacitet nuklearki. Tradicionalna nuklearna elektrana bi nam rešila sve probleme. To su ogromne pare, a sve mora da bude bezbedno. To je čista zelena energija i zato nam treba dobra ekonomija. Ove godine moramo da počnemo i izgradnju naftovoda", rekao je Vučić.

Istakao je i da će Srbija morati da menja zakone koji su doneti još u periodu SFRJ.

"Trošićemo četiri puta više struje do 2050. godine, a mi danas jedva krpimo ovo, jer su potrebe i privrede i privatnika mnogo veće. Moramo da gradimo naftovod, da idemo sa novim konektorima, obezbedimo dodatna skladišta za gas i molim Ruse da nam daju mogućnist da se pravi gde su bili nafta i gas. Moramo da idemo sa naftovodom ka Mađarskoj, ali da pravimo veća skladišta", rekao je Vučić.

Dodao je i da je Vojsci Srbije rekao da na 100 odsto popunjenosti doda još 50 odsto i istakao da struje neće biti u pola evropskih zemalja.

"Radimo solarne panele sa Amerikancima gde će biti 1.000 megavata kapaciteta, radićemo Bistricu koja će imati struju i baterije. Završava se prvi veliki kompleks u Kostolcu da bar taj ugalj koristimo, ali sve što budemo proizvodili, naplaćivaće nam takse i zato struju moramo iz zelenih energija da stvaramo. Najbolje bi bilo da izgradimo tradicionalnu nuklearku, ali za to nemamo para. Potrebno je bar 20 milijardi i da traje izgradnja 10 godina", rekao je Vučić.

Komentari (0)

Srbija