Politika

Kurti u Leposaviću i Zubinom Potoku: Sastanke sa gradonačelnicinma obezbeđivali brojni pripadnici Kosovske policije

Komentari

Autor: Kosovo online, Tanjug

03/04/2024

-

13:25

Kurti u Leposaviću i Zubinom Potoku: Sastanke sa gradonačelnicinma obezbeđivali brojni pripadnici Kosovske policije
Kurti u Leposaviću i Zubinom Potoku: Sastanke sa gradonačelnicinma obezbeđivali brojni pripadnici Kosovske policije - Copyright Prinskrin/Youtube/Kosovo Online

veličina teksta

Aa Aa

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti saopštio je da je danas posetio sve četiri opštine na severu Kosova i Metohije u kojima pretežno živi srpsko stanovništvo.

"Budućnost naše zemlje je svačije pravo i odgovornost i zajedno ćemo raditi na boljem sutra", naveo je Kurti na društvenoj mreži X.

Prema ranijim najavama, u mestu Varage kod Zubinog Potoka trebalo bi da bude postavljena spomen-ploča Enveru Zumberiju, kosovskom policajcu koji je na tom mestu stradao u pucnjavi 2011. godine.

Kurti se u Zubinom Potoku u zgradi opštine sastao sa aktuelnim gradonačelnikom Izmirom Zećirijem.

Sastanak Kurtija i Hetemija u zgradi Opštine Leposavić obezbeđivali su brojni pripadnici Kosovske policije. 

Ljuljzim Hetemi iz Samoopredeljenja je na funkciju gradonačelnika Leposavića došao sa osvojenih 100 glasova na izborima koje su bojkotovali Srbi.

Podsetimo, Centralna izborna komisija Kosova donela je odluku da se glasanje za smenu gradonačelnka u četiri opštine na severu Kosova održi 21. aprila. 

Petković: Kurti odlučio da podigne nove tenzije

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je odlaskom u opštinu Leposavić, a potom i odlaskom u Zubin Potok, Aljbin Kurti samo dan uoči nastavka dijaloga u Briselu odlučio da podigne nove tenzije na severu Kosova i Metohije. 

Kako se navodi u saopštenju Kancelarije, reč je o novoj pretnji Srbima na severu KiM, potezu kojim Kurti direktno želi da izazove nove tenzije na severu i kojim je pokazao da ga nikakva normalizacija i deeskalacija ne zanimaju.

"Da budem sasvim jasan - Kurti nema šta da traži na severu KiM, gde nije dobrodošao. O kakvoj demonstraciji sile je reč najbolje svedoči činjenica da je ceo Leposavić bio blokiran prilikom njegovog odlaska u zgradu opštine, gde ga je sačekao njegov gaulajter i lažni gradonačelnik. Takođe, činjenica da su sve ulice prazne u Leposaviću i Zubinom Potoku jasno pokazuje da srpski narod pokazuje prezir prema ovoj Kurtijevoj provokaciji", rekao je Petković.

Tanjug Video

 

Dodaje da je kao svaki nezvan gost, Kurti morao da se okruži silnim "policijskim falangama" sa dugim cevima koje su ga pratile prilikom odlaska u opštinu Leposavić, "koju nasilno i pod terorom vodi Samoopredeljenje", sa manje od 100 osvojenih glasova.

Ističe da je Kurtijev potez izazvao revolt i ogorčenje Srba koji u njemu "vide okupatora koji ih svakodnevno maltretira i nad njima sprovodi institucionalno, fizičko i svako drugo nasilje". 

"Otvara se pitanje ko je i na koji način odobrio Kurtijevu posetu severu, ko je od međunarodnih predstavnika bio obavešten, da li su Kfor i Euleks asistirali i dali saglasnost za ovu provokaciju?", zapitao se Petković.

Srpska lista traži reakciju međunarodnih organizacija

I Srpska lista je saopštila da Kurtijev dolazak na sever ima za cilj destabilizaciju situacije na terenu i izazivanje tenzija.

"Zahtevamo da nadležne međunarodne organizacije reaguju na ovu očiglednu provokaciju i zahtevaju od svog pulena da prestane da ugnjetava srpski narod, koji je ovog puta pokazao izuzetnu suzdržanost i trpeljivost", navela je Srpska lista.

Kako je saopšteno, "paradiranje Aljbina Kurtija uz više desetina vozila i stotinu do zuba naoružanih albanskih specijalaca po severu Kosova i Metohije uznemirio je Srbe na Kosovu i Metohiji koji su sa gnušanjem posmatrali ovaj igrokaz".

"Više je nego jasno da je svojim dolaskom želeo da isprovocira reakciju srpskog naroda i sebe predstavi kao žrtvu kako bi zaradio još koji politički poen ili glas za predstojeće izbore", ističe Srpska lsita. 

Komentari (0)

Srbija