Politika

Stojiljković za Euronews Srbija o izborima i najavi bojkota: Nadam se da će se do 18. aprila nešto promeniti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/04/2024

-

14:46

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić uputila je svim poslaničkim grupama poziv za novi sastanak o izmenama zakona zbog preporuka ODIHR-a, u četvrtak u 10 časova. U fokusu će biti radne verzije izmena zakona koje je pripremila Radna grupa Vlade. Lideri dela opozicije, Dragan Đilas i Miloš Jovanović, poručili su prethodno da njihove stranke neće učestvovati na beogradskim izborima 2. juna. Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković kaže da se nada da će se do 18. aprila nešto promeniti, što je krajnji tok da se izvrše izmene u zakonu koje omogućavaju da se svi izbori održe u jednom terminu.  

Zoran Stojiljković je za Euronews Srbija naveo da je to najpovoljniji ishod jer ne može stalno posle izbora da se traži rešenje u novim izborima.

"Morate imati neku vrstu legalnih i legitimnih izbora što je pretpostavka za D od demokratije. To je ona basnolika situacija u kojoj se zavšre izbori – ja kažem čestitam pobedu, a vi kažete da se zahvaljujete na mojima aktivnostima i da želite da o nekim elementim politike zajendo odlučujemo. Deluje malo izmaštano, ali to je rešenje. U suprotnom vi imate bojkot", rekao je Stojiljković.  

On je dodao da bi ova vlast, "ako im nekog stila" i "neku vrstu potrebe da budu in", trebalo da izmene zakon jer time što bi popustili, ispunili bi jedan od tri minimalna uslova.  

"Neka pokažu da su, kako se to kod nas urbano kaže, mangupi. I kad to daju, oni ništa naročito ne rizikuju. Oni imaju republičku vlast, kontrolu nad tri P – parama, poslovima, publicitetom, i to neograničeno. Ovim samo smanjuju frustracije", rekao je.  

Gostovanje Zorana Stojiljkovića na Euronews Srbija pogledajte u video-prilogu. 

Komentari (0)

Srbija