Politika

Vučić: Plate vojnika biće veće, potrebno da osnažimo vojsku i ulažemo u zaštitu suvereniteta

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

14/04/2024

-

11:06

Vučić: Plate vojnika biće veće, potrebno da osnažimo vojsku i ulažemo u zaštitu suvereniteta
Tanjug/Jadranka Ilić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će se u narednim danima i nedeljama boriti svim političkim sredstvima da se sačuva obraz i ugled Srbije, da se odbrane interesi Srbije i da se kao mala zemlja suprotstavimo najmoćnijima u svetu.

"Greše svi iz sveta koji misle da je nekoga moguće dugo progoniti, a da on posle izbegavanja, sklanjanja od sopstvenih problema u jednom trenutku ne razmisli i ne kaže sebi vreme je da se suočimo sa svima vama i da kažemo da dalje nemamo gde, jer nas bukvalno dovodite u situaciju da budemo u uglu i da jedino što možemo jeste da čuvamo otadžbinu Srbiju", rekao je Vučić na svečanosti povodom Dana Odreda vojne policije specijalne namene Kobre, u kasarni "Vasa Čarapić".

Prema njegovim rečima, neuslovne zgrade za "Kobre" će uskoro biti zamenjene novim domom za vojnike koje su vojnici tražili i koje će posle 46 godina, posle 1978. godine dobiti.

"Plate vojnika u našoj zemlji biće samo veće. Moći ćete da izdržavate svoje porodice, moći ćete da im garantujete sigurnost, ali ono što se od vas traži je više od svega u odnosu i od svakoga u svakom drugom pozivu", rekao je on.

Dodao je da to znači da na svaki poziv otadžbine odgovore sa "da" i da nema "teško", jer tu reč, kako je rekao, neće da čuje.

"Baš kako je to izgovarao veliki vojvoda Živojin Mišić. I hoću da kažem građanima Srbije da je ovo jedinica, imali smo divnih jedinica sa odzivom 96 98, 99 odsto ali da smo u decembru 2022. godine kada smo očekivali napad na naš narod, na Kosovu i Metohiju, jedina jedinica koja se 100 odsto odazvala jesu 'Kobre''. I gde su i oni momci koji mene obezbeđuju na dnevnom nivou iz civilnih odela, iz svakodnevnih vojnih uniformi i iz toga sekunda obukli svi ratne vojne uniforme", rekao je on.

On je im je zahvalio na tome što im nikada nije bilo teško, da prvi u redu budu u odbrani otadžbine i da svoje živote stave na raspolaganje otadžbine. "Daćemo sve od sebe, da to ne morate da činite u budućnosti. Ali vi dobro znate kakav vam je poziv i znate šta vam je činiti ukoliko vas otadžbina pozove", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da se naša zemlja nalazi u sred geopolitičkog vrtloga, ni kriva ni dužna, a pritisnuta snažnije nego ikada od mogih koji bi da joj komadaju teritoriju, do onih koji bi da za sve svoje greške krivca pronađu u Srbiji i tako se pred nekim drugim opravdaju.

Vučić je rekao da mu je velika čast što je predsedničkom odlukom mogao da dodeli Kobrama vojnu zastavu.

"Vojnu zastavu koju ste zaslužili svojom profesionalnošću, disciplinom, marljivošću, posvećenošću, ali pre svega, ljubavlju prema otadžbini. Zastavu koju ste dobili, rekao sam pukovniku Đošiću samo jednu rečenicu - ona nikada ne sme da padne u ruke neprijatelju, baš kao ni padanje naše zemlje Srbije. Najbolji i najveći garant da se to neće dogoditi, jeste vaša i druge jedinice Vojske Srbije", rekao je Vučić.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Istakao je da danas nije lako biti pripadnik vojske niti pripadnik Kobri.

"Onih koji su nečujni, a ubojiti, onih koji malo govore, a mnogo rade. Nije lako, zato što se naša zemlja nalazi u sred geopolitičkog vrtloga, ni kriva ni dužna, a pritisnuta snažnije nego ikada od mogih koji bi da joj komadaju teritoriju, do onih koji bi da za sve svoje greške, krivca pronađu u Srbiji i tako se pred nekim drugim opravdaju. I neće biti lakše, zato nam je potrebno da snažimo svoju vojsku, da ulažemo i preko mere u zaštitu svog suvereniteta, jer samo tako možemo da odvratimo sve one koji žele uništenje Srbije", istakao je Vučić.

O pritiscima na Srbiju je rekao: "Dovode nas u situaciju da nemamo kud, ali ćemo se u narednim danima i nedeljama boriti svim političkim sredstvima da sačuvamo obraz i ugled Srbije".

Đošić: Privilegija je biti pripadnik Kobri

Đošić je rekao da je biti pripadnik jedinice Kobre privilegija odabranih i da je odgovornost pripadnika Kobri ogromna u realizaciji najvažnijeg zadatka, a to je bezbednost Srbije i svih njenih građana.

"Nakon 46 godina ukazana nam je najveća od svih počasti. Dodeljuje nam se najveća vojnička svetinja, Vojna zastava. Ona nas podseća na zakletvu datu Srbiji i od danas će biti svuda sa nama. Njenom dodelom dobijamo status kakav smo zaslužili i ovaj svečani čin postaje istorijski dan za naš odred", rekao je Đošić.

Rekao je da je ta jedinica izvršavala zadatke svuda u svetu, i da je nisu zaobili ni ratni sukobi devedesetih godina, kao i da su predstavljali vojsku i državu na najznačajnijim takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Istakao je i ogroman doprinos koji su u građenju imena jedinice dali veterani i rekao da će oni uvek biti sastavni deo Kobri. Naveo je da je odred prošle godine primio nove pripadnike koji su prvi put došli iz civilnih struktura društva i rekao da je to nalog za budućnost i garant opstanka jedinice.

"Izabrali smo najsposobnije, uvodimo ih u stroj i spremamo se za sve izazove da sa bratskim jedinicama obavimo najteže zadatke u najtežim uslovima", rekao je Đošić.

Rekao je da, zahvaljujući brizi i sluhu državnog rukovodstva, vojska Srbije nakon 30 godina raspolaže savremenim sredstvima i opremom, naoružanjem i tehnikom. Dodao je da se posebna briga vodi o ekonomskoj sigurnosti pripadnika, kroz stambena zbrinjavanja i primanja koja su na najvišem nivou.

"Zato želim jasno i glasno da kažem Hvala vam što ste vratili dostojanstvo vojsci Srbije, 46 godina postojanja jedinice ispunjaju vrhunskim profesionalnim dostignućima, a poštovanje vojničke časti i dužnosti učinili su nas ponosom vojske i građana Republike Srbije. Svim pripadnicima jedinice odajem priznanje na dosadašnjem trudu, radu, profesionalizmu i požrtvovanju", zaključio je Đošić.

Svečanosti su prisustvovali i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Printskrin/Tanjug video

 

Odred vojne policije specijalne namene "Kobre" je jedinica neposredno potčinjena načelniku Generalštaba Vojske Srbije namenjena za bezbednosnu zaštitu određenih lica i objekata od posebne važnosti.

U sastavu Odreda vojne policije "Kobre" su komanda odreda, komandni vod i čete vojne policije specijalne namene. Zadaci Odreda vojne policije "Kobre" odnose se na obezbeđenje potrebnog nivoa operativne sposobnosti i raspoloživosti snaga neophodnih za realizaciju misija. Jedan od zadataka je i obezbeđivanje najviših stranih vojnih delegacija u zvaničnim posetama Srbiji.

Na ovaj datum 1978. godine, Naredbom saveznog sekretara za narodnu odbranu SFRJ, formirano je Odeljenje vojne policije za protivteroristička dejstva u sastavu 282. bataljona vojne policije. U sastavu odeljenja, koje je preteča današnjih "Kobri", bio je jedan oficir i 12 podoficira. Odeljenje prelazi u nadležnost novoformiranog Korpusa specijalnih jedinica 1992. godine, a potom 2000. godine postaje protivteroristički odred neposredno potčinjen načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije.

U skladu sa reformama sprovedenim u Vojsci Srbije, krajem 2006. godine formirana je jedinica bataljonskog nivoa pod nazivom Bataljon vojne policije za obezbeđenje "Kobre", koji se tada nalazi u sastavu Garde. Jedinica 2008. godine menja naziv u Bataljon vojne policije specijalne namene "Kobre" i prelazi u sastav Uprave vojne policije Generalštaba Vojske Srbije.

Od kraja 2020. godine jedinica je neposredno potčinjena načelniku Generalštaba Vojske Srbije, a u januaru 2021. godine je preimenovana u Odred vojne policije specijalne namene "Kobre".

Komentari (0)

Srbija