Politika

Beogradski izbori kao novi poligon za odmeravanje snaga: Đurđević Stamenkovski i Gajić u emisiji Euronews centar

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/04/2024

-

22:37

Euronews Centar

veličina teksta

Aa Aa

Beogradski izbori, koji su zakazani za 2. jun, biće poligon za odmeravanje snaga gotovo svih politčkih partija u Srbiji, tako što će se tokom kampanje govoriti o brojnim komunalnim, infrastrukturnim i sociljanim patanjima, ali će u foksu biti i mnoge državne teme kao što francusko-nemački sporazum i Kosovo, saglasni su sagovornici Euronews centra - predsednica stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski i predsednik Narodne stranke Vladimir Gajić. 

Đurđević Stamenkovski je takođe navela da se razgovaralo o učešću njene stranke u novoj vladi, napominjući i da su Zavetnici spremni da preuzmu odgovornost i pokažu narodu kako sprovode svoj program u delo. 

Gajić je sa druge strane naveo da je nedavna istorija pokazala da je jako teško doći do ujedinjenja desnice, koja jedina, po njegovoj proceni, može da stane na put vladajućoj SNS zbog toga što glasači i jendih i drugih, dodaje, imaju sličje ideologije.

Inače, što se beogradskih izbora tiče i slika je i dalje delimično nejasana. Potpise su za sada predali jedino naprednjaci i to u koalciji sa socijalistima, radikalima i novim partnerom - zavetnicima. Ono što je svakako izvesno, njma će, prema najavama, na crtu da stane Nardona stranka. Sa druge strane, Srbija protiv nasilja i NADA su najavili bojkot izbora jer, kako navode, smatraju da atmosfera u kojima će se oni odžati nije zadovoljavajuća.

I dalje bez jedinstvenog bloka desnice

Gajić je u razgovoru za Euronews centar naveo da je njegova stranka odluku da izađe na lokalne izbore donela pre tri ili četiri nedelje.

"Mi smo odlučili da izađemo na izbore i mislim da ćemo, kada završavamo još neke tehničke pojedinosti, odmah početi da prikupljamo potpise. U ovih dana ćemo, da kažem, raščistiti tu situaciju s kim ćemo izaći na izbore", rekako je Gajić.

Kako je objasnio, i ovog puta neće biti jedinstvene desnice, što je po njegovoj proceni loše jer se to ne dešava duži niz godina, a jedino, smatra on, ujedinjena bi mogla da donese ozbiljnije rezultata i značajniji uspeh na izborima.

"To ne uspeva već dugi niz godina. Ceo ovaj period od kada je Srpska napredna stranka na vlasti, nismo uspeli da ujedinimo taj desni blok. I to je jedan od glavnih razloga što opozicija u kompletnom skoru ne može da napravi otpor. Ujedinjena desnica bi jedina mogla da zasigurno privuče glasače SNS-a, zbog ideologija koje su slične", smatra Gajić.

Euronews Centar

 

Sa druge strane Đurđević Stamenkovski je navela da sada na političkoj sceni Srbije postoji podela "na državotvorne i ekstremističke snage", naglasivši da će Zavetnici sasvim sigurno biti deo ove prve grupacije.

Kaže da razlog za neuspelo ujedinjenje desnice je to što Zavetnici ne žele da budu "privezak, prikolica, pro-briselskoj opozciji. 

"Naravno postoje uvek određene političke stranke, poput Narodne stranke, koje pokušavaju da donesu taj neki moment trećeg puta. Međutim, budite svesni šta je Miloš Jovanović uradio posle izbora. To je glavni razlog zbog čega nije došlo do ujedinjenja. Mi smo branili čast desnice odlukom da ne pravimo savez sa Milošem Jovanovićem, koji nas je već tada prodao Draganu Đilosu kao svoj politički kapital", rekla je ona.

Kako je dodala, francusko-nemački plan je takođe jedan od razloga neslaganja.

"Mi nismo želili da sklopimo koaliciju sa Draganom Đilasom, koji je vatreni zagovornik primene francusko-nemačkog plana", dodala je ona.

Đurđević Stamenkovski: Spremni smo za odgovornost u novoj Vladi

Đurđević Stamenkovski istakla da će Zavetnici biti u političkom sazivu sa onim strankama koje su spremne da ne primenjuju francusko-nemački plan, navodeći da je SNS jedna od tih političkih partija.

Na pitanje da li se razgovaralo o njihovom ulasku u novu Vladu, kaže da to jeste bila jedna od tema razgovora, ali kako dodaje, njena namera je da pokaže da je spremna da pre svega sarađuje i doprinese.

"To svakako jeste bila jedna od tema, nisam sigurno sedela kući i maštala o tome sama sa sobom u svoja četiri zida. Mi razgovaramo pre svega o tome kako možemo u ovom trenutku svi da damo doprinos. To je ključna tema. Ne bi verovali koliko može da se uraditi kada preuzmete odgovornost. Ja nikada nisam želala da budem fikus. To je moja politička pozicija. I ona se neće promeniti. Volim da radim. Volim da budem sa narodom. Volim da čujem mišljenje ljudi", kaže ona.

Euronews Centar

 

Na konstataciju da Zavetnci nisu dobili veliku podršku na izborima, kaže da to nije ključna stvar. Kaže da je svakako apsolutno spremna da preuzme odgovornost, i da nezavisno od svega, Zavetnike vidi u budućoj vladi.

"Legitimitet se stiče na izborima, ali naša vlada nije poslanička. Većina ministara nije bilo u politici. To se nije problematizovalo do trenutka kada se povela debata oko toga da li bi ja mogla da budem ministarka u određenom resoru. To je neko potegao kao ključni argument. Ja ne patim od toga. Ja sam uvek svojoj zemlji na rapsolaganju. Građani nisu našu kolaiciju sa Dverima prepoznali kao dobru sinergiju. Postojao je strah kod birača", kaže ona.

Kako je dodala, u Srbiji je podela partija postala ključna, dok ona smtra da je važno ujedinjenje oko ključnih pitanja.

"Sada se sve svodi na to da ne volite Vučića. Molim vas, pa Vuka Jeremića satanizuju danima jer je pružio ruku da pomogne svojoj državi. Šta da radi", kaže ona misleći na najavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će izaslanik koji će predati pismo predsedniku Generalne skupštine UN i porazgovarati sa njim biti Vuk Jeremić, bivši ministar spoljnih poslova koji je bio i na čelu GS UN.

Taj preokret prema rečima predsednika, izaziva najavljena Rezulucija u Savetu bezbednosti UN o genocidu u Srebrenici. Gajić kaže da Jeremić ima dosta iskustva kada je u pitanju diplomatija i ne razume napade koje dobija ovim povodom.

"Vuk Jeremić se nalazi u diplomatskoj misiji. Mi podržavamo njega, jer je njegov angažman patriotizam. Mislim da ne postoji kompetentija osoba kada je u pitanju diplomatija. Mene da je neko pitao da zastupam Srbiju kao advokak, je bih pristao. Kritika koja ide prema Vuku je zbog toga što se na njegov angažman gleda kao na saradnju sa SNS, ovde se ne radi o tome, nego o patriotizmu. Bilo bi dobro kada bi i iz dugih opozicionih stranaka dolazili takvi predlozi. Prema Vuku se vodi kampanja, proglasšvaju ga kao nekog ko nosi pismo Vučiću ali niko ne vidi ono što je suština", rekao je on.

Komentari (0)

Srbija