Politika

Brnabić: Novi zahtev opozicije, "puj pike ne važi", hoće da se usvoji novi zakon i da svi lokalni izbori budu istog dana

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/04/2024

-

13:58

Brnabić: Novi zahtev opozicije, "puj pike ne važi", hoće da se usvoji novi zakon i da svi lokalni izbori budu istog dana
Euronews/Slaven Dimitrić - Copyright Euronews/Slaven Dimitrić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić je rekla na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije da je prihvatila skoro sve predloge poslaničkih grupa o primenama preporuka ODIHR-a osim jednog za koji je rekla da je suprotan ustavu, a to je da se obustave sve izborne radnje za predstojeće izbore u Beogradu. Ana Brnabić je rekla da joj je stgao i novi zahtev opozicije grupisane oko liste Srbija protiv nasilja za koji je navela da nema "ama baš nikakve veze sa predlozima i zahtevima koje su slali do sada". 

"Puj pike ne važi. Imamo novi zahtev, i tako vam to ide. Šta je sada novi zahtev? Zahtev je da Narodna Skupština dvotrećinskom većinom usvoji ustavni zakon o izemnama i dopunama zakona o sprovođenju ustava kako bi se svi lokalni izbori održali u istom danu 2024. godine", rekla je Brnabić. 

Dodala je da nije prošlo ni sedam dana, od kada je rekla da, kada se otvore presedani, tu kraja nema. Kako je navela, za određene lokalne samouprave to bi bilo skraenje mandata od tri godine.  

"Glasali su, učestvovali na tim izborima, nisu imali zamerke oko tih izbora, potvrdili su svoje odborničke mandate. Ali hajde da to izbrišemo nekim zakonom", rekla je Brnabić.  

Navela je i da su je pripadnici liste Srbija protiv nasilja obavestili i da su se obratili OEBS-u sa zahtevom da posreduje u nečemu “što oni zovu kriza”.  

Sada imate ljude koji su bacili drvlje i kamenej na mene što sam na sastanak pozvala, us vojstvu posmatrača ambasadora OEBS-a, SAD, Norveške, i delegacije EU u Srbiji. Nisu ni imali pravo glasa, niti sam ja tražila neko mišljenje. U svojstvu posmatrača", rekla je Brnabić uz ocenu da tako izgleda konzistentnost liste Srbija protiv nasilja. 

Komentari (0)

Srbija