Politika

Večeras neformalne konsultacije o rezoluciji o Srebrenici u UN, predlagači Nemačka i Ruanda

Komentari

Autor: Tanjug

17/04/2024

-

22:22

Večeras neformalne konsultacije o rezoluciji o Srebrenici u UN, predlagači Nemačka i Ruanda
Tanjug/AP/Julia Nikhinson - Copyright Tanjug/AP/Julia Nikhinson

veličina teksta

Aa Aa

U sedištu Ujedinjenih nacija večeras će biti održane neformalne konsultacije o nacrtu rezolucije o genocidu u Srebrenici, objavljeno je na sajtu organizacije.

Kako se navodi, konsultacije zatvorenog tipa koje su sazvale predlagači rezolucije, stalne misije Nemačke i Ruande pri UN, biće održane od 16 do 18 časova po lokalnom vremenu (od 22 časa po srednjoevropskom vremenu).

Dodaje se da će konsultacijama prisustvovati i stalne misije Albanije, Bosne i Hercegovine, Čilea, Finske, Francuske, Irske, Italije, Jordana, Holandije, Lihtenštajna, Malezije, Novog Zelanda, Slovenije, Turske i Sjedinjenih Američkih Država.

Rezolucijom se, između ostalog, predviđa da 11. jul postane "Međunarodni dan promišljanja i sećanja na genocid u Srebrenici" i osuđuje "negiranje genocida".

Vučić: Srbija će se boriti za istinu

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je pre dva dana da će se Srbija boriti za istinu i istakao da će se oni koji je zagovaraju, suočiti sa tim da neće biti doneta jednoglasno.

"Na silu to uradite kao što ste uvek radili na silu, ali ćete ovog puta se suočiti sa činjenicom da neće biti jednoglasno. A svaki put je do sada bilo jednoglasno. Mi čujemo, nama i ruski prijatelji kažu, otvorili su Pandorinu kutiju. Pa svake godine će da imaju samo predloge rezolucije o genocidu počinjenih nad sovjetskim narodom. Pa kako ćete da objasnite da nije genocid da ubijete preko 20 miliona sovjetskih građana?", rekao je Vučić.

Vučić je kazao i da nam nisu veliki izgledi po pitanju rezolucije o Srebrenici u UN jer protiv sebe imamo najdominantnije svetske sile sa Zapada i poručio da ćemo se boriti.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija