Politika

Brnabić: Prihvatamo zahteve, lokalni izbori biće raspisani zajedno sa beogradskim, za to je potrebna izmena zakona

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/04/2024

-

11:47

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić je saopštila da je donela odluku da se prihvate zahtevi opozicije i da se svi lokalni izbori, kojima je vreme bilo za jul ili avgust, održe 2. juna zajedno sa beogradskim izborima. 

Brnabić je poručila da će to zahtevati izmenu Zakona o lokalnim izborima u članu 35.

"Važno je da to uradimo čim pre, tak da je moja molba službama i svim poslaničkim grupama da to završimo danas popodne. Očekujem da taj predlog za izmenu i dopunu zakona o lokalnim izborima potpiše najveći broj poslanika do sada. Da sa tim predlogom idemo zajedno, i da pokažemo to jedinstvo u teškim trenucima za Republiku Srbiju, za naš narod i za sve naše građane", navela je Brnabić na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije. 

Kako je objasnila, zakon treba da bude 24 časa u Skupštini, i zbog toga se nada da će u subotu biti u skupštinskom plenumu. 

"Nadam se, s obzirom na to da nema potrebe za preteranom raspravom, jer smo razgovarali o ovome već 17 dana, da u subotu i usvojimo ovaj zakon i da onda u nedelju raspišemo lokalne izbore i završimo sa tom pričom", navela je predsednica Skupštine. 

"U ovom trenutku najvažnija stabilnost"

Dodala je da je u konsultacijama sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem njegova poruka bila da je u ovom trenutku za zemlju najvažnija stabilnsot. Zahvalila je svima koji su prethodnih 17 dana učesvovali u razgovorima koje je nazvala lekovitim i dodala da se nada da je ovo način da se postigne ta stabilnost.

"Da nastavimo ovako. Da pokažemo da smo ozbiljni i odgovorni ljudi svim našim građanima. Verujem da će biti mnogo onih koji će reći da su dobili sve što su tražili, da su pobedili, da mi reagujemo samo na pritisak. Verujem da je ovo pobeda svih onih koji su pokazali ozbiljnost. I da je samim tim ona još važnija", navela ja Brnabić.

Na novinarsko pitanje zašto odluka o objedinjavanju izbora nije doneta ranije, Brnabić je odgovorila da i dalje stoji na tome da je ovo presedan, i da nije reč o najboljem demokratskom presedanu. 

"Ali postoje dve stvari zbog kojih sam promenila mišljenje. Prva je ta što u ovom trenutku postoji, čini mi se, više nego dvotrećinska većina u Skupštini da se napravi ovakav presedan, i važan je u ovom trenutku za zemlju", rekla je Brnabić. 

Kao drugu stvar je istakla to što je u ovom trenutku situacija u kojoj se nalazi Srbija izuzetno teška.

"Ti pritisci su svakodnevni, raznovrsni i kontinuirani. U ovim momenima nama treba što veća unutrašnja stabilnost, unutrašnje jedinstvo. Treba nam svakako što veća politička kohezija, da svi prekinemo koliko god možemo da se delimo i da predstavimo jedan front koji se bori za nacionalne interese. Za to je potrebno vreme i energija", rekla je predsednica Skupštine Srbije. 

Komentari (0)

Srbija