Politika

Bez dogovora u koaliciji Srbija protiv nasilja: Nema jedinstva oko izlaska na izbore

Komentari

Autor: Tanjug, FoNet

19/04/2024

-

22:42

Bez dogovora u koaliciji Srbija protiv nasilja: Nema jedinstva oko izlaska na izbore
Bez dogovora u koaliciji Srbija protiv nasilja: Nema jedinstva oko izlaska na izbore - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Koalicija Srbija protiv nasilja nija usaglasila stav o izlasku na beogradske izbore, izjavila je potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić.

Izlazak na izbore podržali su Narodni pokret Srbije (NPS), Zeleno-levi front (ZLF), Ekološki ustanak, Pokret slobodnih građana i Novo lice Srbije, a protiv su bili SSP, Srbija Centar, Demokratska stranka i Zajedno, rekla je Marinika Tepić, gostujući u program Televizije N1.

"Na izbore 2. juna ne treba izaći, jer to nisu izbori. Nijedan uslov za održavanje izbora nije ispunjen", ocenila je Marinika Tepić. Ona je izjavila da se ne može govoriti da Srbija protiv nasilja i dalje postoji, jer su koalicije izborne.

"Koalicija je mogla da ostvari odlaganje izbora za jesen, da je ostala jedinstvena. Da smo ostali dosledni i principijelni i nastavili pritisak, izbori bi bili pomereni na jesen", kazala je Marinika Tepić.

Predsednik NPS Miroslav Aleksić je naveo da izlazak na izbore podržava šest članica koalicije Srbija protiv nasilja, dok su tri protiv, jer je DS rekla da će se prikloniti većini.

"Prvi put nije ispoštovan stav da se u koaliciji prihvati odluka većine", izjavio je Aleksić. 

Biljana Đorđević iz ZLF je izjavila da u okviru koalicije Srbija protiv nasilja postoje različite vizije strategije dalje borbe.

I drugo deo opozicije, tačnije koalicija NADA, prema trenutnim tvrdnjama neće izaći na izbore. Predsednik Nove Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović je izjavio da njegova partija neće učestvovati na izborima.

"Vlast se igra sa nama. Ne pada im na pamet da poprave izborne uslove, jer su prevaranti i lažovi. Jedina varijanta je održavanje izbora na jesen, ukoliko se ispune uslovi", kazao je Jovanović.

On je istakao da zapadne zemlje "podržavaju predsednika Srbije Aleksandra Vučića jer su zainteresovane isključivo za privid demokratije, predaju Kosova i Republike Srpske i iskopavanje litijuma u Srbiji".

On je naveo da se čuo i sa predsednikom POKS-a Vojislavom Mihailovićem i da se slažu da se ne izađe na izbore.

Beogradski odbor Zajedno ide na izbore ako ne bude jedinstvenog stava opozicije

Beogradski odbor stranke Zajedno saopštio je da ''insistira na jedinstvenom stavu opoziije'', ali da će izaći na gradske i opštinske izbore ako takvog stava ne bude. U saopštenju stranke navodi se da su takvu odluku doneli jer ''ne žele da odustanu od borbe''.

Stranka dodaje da i dalje smatra da je pomeranje svih lokalnih izbora za kraj godine najbolje rešenje, tvrdeći da bi tako bilo dovoljno vremena da se uredi birački spisak i usvoje preporuke ODIHR-a. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija