Politika

Euronews Srbija saznaje: Ohridski sporazum i zvanično ušao u Poglavlje 35

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/04/2024

-

12:36

Euronews Srbija saznaje: Ohridski sporazum i zvanično ušao u Poglavlje 35
Euronews Srbija saznaje: Ohridski sporazum i zvanično ušao u Poglavlje 35 - Copyright AP/Virginia Mayo, Pixabay, Tanjug/AP/Jean-Francois Badias

veličina teksta

Aa Aa

Ministri spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije usvojili su izmene i dopune poglavlja 35 u pristupnim pregovorima sa Srbijom, saznaje Euronews Srbija.

Oni su tako i formalno potvrdili odluku koja je prethodno doneta na nivou ambasadora, da se uvrste izmene koje se odnose na ispunajvanje obaveza iz Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Srbije i Kosova postignutog prošle godine u Briselu i njegovog implementacionog Aneksa dogovorenog u Ohridu.

Time je poglavlje 35 i zvanično izmenjeno, a Evropska unija bi trebalo pisanim putem da obavesti Srbiju o izmenama.

"Obe strane su prihvatile da će njihove obaveze koje proizilaze iz Sporazuma o putu ka normalizaciji postati sastavni deo puta evropskih integracija. Aneks o implementaciji zaključen u martu 2023. godine u Ohridu takođe odražava ovu posvećenost strana. Pozdravljamo današnje usvajanje ažuriranih privremenih merila, uključujući Sporazum u Poglavlje 35 pristupnih pregovora Srbije. Dnevni red sledećeg sastanka Specijalne grupe za normalizaciju za Kosovo će takođe biti ažuriran u skladu sa tim. Očekujemo da obe strane implementiraju sporazum i sve ostale obaveze iz dijaloga – jer je to ključno za njihove evropske puteve", rekao je za Euronews Srbija portparol EU Peter Stano.

Podsetimo, u februaru su Evropska komisija i Evropska služba za spoljnu akciju (EEAS) predali predlog kojim bi obaveze iz Ohridskog sporazuma postale sastavni deo procesa pregovora o članstvu Srbije u EU. Od Beogarda se, prema tom predlogu, očekuje potpuna primena Sporazuma na putu normalizacije odnosa sa Prištinom, a uključujući Aneks o njegovoj primeni. Takođe, u Poglavlju 35 (koje se naziva i "ostala pitanja") tačka 3. pod nazivom "Dalji sporazumi i napredak u normalizaciji odnosa", postaje tačka 4.

Savet ministara EU još u decembru prošle godine je zatražio od Evropske komisije da uvrsti te obaveze u pregovarački okvir Beograda i Brisela.

Poglavlje 35 otvoreno je među prvima - decembra 2015. godine, a 27. februara 2023. Beograd i Priština su postigli Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa. Nepunih mesec dana kasnije, tačnije 18. marta dogovoren je i Aneks primene tog Sporazuma, koji nije potpisan. Oba dokumenta su u međuvremenu postali sastavni delovi procesa pridruživanja Evropskoj uniji. 

Takođe, podsetimo, Srbija je Ohridskim sporazumom prihvatila i da se Beograd neće protiviti članstvu prištine u međunarodnim organizacijama i institucijama.

Beograd i Priština vode dijalog o normalizaciji uz posredovanje Evropske unije od 2011. godine, a dve godine kasnije, tačnije 19. aprila 2013. godine parafiran je prvi Briselski sporazum.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija