Politika

Vučić: Zamolio sam kineskog predstavnika u UN da podrže poziciju Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

24/04/2024

-

21:18

Vučić: Zamolio sam kineskog predstavnika u UN da podrže poziciju Srbije
Instagram/buducnostsrbijeav - Copyright Instagram/buducnostsrbijeav

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je imao sadržajan i prijateljski razgovor sa stalnim predstavnikom NR Kine pri UN Žangom Đunom o predstojećoj sednici Generalne skupštine UN na kojoj će se raspravljati o rezoluciji "Međunarodni dan sećanja i obeležavanja genocida u Srebrenici" i da ga je zamolio da Kina podrži poziciju Srbije.

"Ponovio sam da je Srbija, iako mala zemlja, ozbiljno pristupila pitanju ratnih zločina počinjenih na teritoriji bivše Jugoslavije i da je na sveobuhvatan način pokazala da nijedan zločin ne sme ostati nekažnjen, uz iskreni pijetet prema žrtvama", naveo je Vučić na Instagram nalogu "buducnostsrbijeav".

Vučić dodaje da je naglasio da Kina, na čelu sa predsednikom Si Đinpingom, ulaže svoj ogroman ugled i uticaj u globalnoj areni po svim pitanjima u kojima principi Povelje UN predstavljaju osnove za ravnopravan tretman svih zemalja članica.

"U tom smislu, zamolio sam uvaženog sagovornika da i ovoga puta Kina stane na stranu pravde i podrži poziciju Srbije. Posebno sam zahvalio stalnom predstavniku NR Kine na dosadašnjoj podršci njegove velike zemlje koju pruža našoj Srbiji u svim međunarodnim forumima, kao i na čvrstom i nepokolebljivom poštovanju temeljnih načela na kojima počivaju Ujedinjene nacije", rekao je Vučić.

Vučić boravi u Njujorku gde je u ponedeljak uveče predstavljao Srbiju na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj je predstavljen šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Unmika.

Vučić pred sednicu Generalne skupštine na kojoj početkom maja treba da se razmatra predlog rezolucije o Srebrenici u sedištu UN održava konsultacije sa predstavnicima zemalja članica UN, kako bi im objasnio poziciju Srbije o najavljenoj rezoluciji.

Komentari (0)

Srbija