Politika

Fondacija za srpski narod i državu organizovala panel "Odgovornost prema istini": Sećanje na bombardovanje 1999. godine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/04/2024

-

09:00

Fondacija za srpski narod i državu organizovala panel "Odgovornost prema istini": Sećanje na bombardovanje 1999. godine
Fondacija za srpski narod i državu organizovala panel "Odgovornost prema istini": Sećanje na bombardovanje 1999. godine - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Fondacija za srpski narod i državu sinoć je organizovala panel razgovor pod nazivom “Odgovornost prema istini” na temu podsećanja na 25 godina od NATO agresije na našu zemlju, gde se govorilo o dešavanjima iz 1999. godine koja su prouzrokovala stradanja srpskog naroda. Učesnici ovog važnog dijaloga bili su akteri dešavanja na Kosovu i Metohiji iz tog perioda kao što su Zoran Anđelković, profesor odbrane i zaštite, Vladimir Lazarević general vojske Jugoslavije u penziji, Danica Marinković, sudija u penziji, Obrad Stevanović, general potpukovnik policije u penziji, dok je moderator bio Aleksandar M. Gajić autor dokumentarnog filma „Anatomija obmane: Račak“. Zajednički stav govornika bio je da je slučaj “Račak” poslužio kao svojevrstan okidač osmišljen od strane zapadnih sila i da je iskorišćen kao povod za početak bombardovanja, kao i da je potrebno osvetili taj događaj istinom i činjenicama.

„Važno je da se čuje istina o događaju u Račku. To je posebno važno zbog mladih generacija koje tada nisu bile ni rođene da su saznale šta se tada desilo. U Račku se nije desio masakr albanskih seljana, već je tamo bila antiteroristička akcija srpske policije protiv albanskih terorista. Potrebno je čuti i da je u Račku izvršena obdukcija svih tela albanskih terorista i da je utvrđeno da su stradali od vatrenog oružja, odnosno da nikakvog masakra nije bilo“, rekla je Danica Marinković, koja je kao istražni sudija tokom 90-ih godina učestvovala u brojnim procesima i istragama.

Euronews Srbija

 

Zoran Anđelković koji je u periodu od 1998. do 2002. obavljao dužnost predsednika privremenog Izvršnog veća AP Kosova i Metohije podelio je brojne detalje iz dešavanja na teritoriji Kosova i Metohije iz tog perioda, praveći paralelu sa onim što se danas dešava našoj državi i narodu.

Euronews Srbija

 

“Najvažnija poruka sa današnjeg događaja je da je podsećanje na NATO agresiju od pre 25 godina i razgovori o onom što se dešavalo na Kosovu i Metohiji nešto što je potrebno i budućim generacijama, ne samo sadašnjim. Podsećajući se na to šta su nam sve činili pre 25 godina mi danas bolje razumemo diplomatsku borbu predsednika Aleksandra Vučića za očuvanje naše države. Od tada, ta borba nije prestala, samo se danas vodi na drugačiji način, diplomatski. Nadam se da će ta borba i da ostane na diplomatskom planu, da sačuvamo mir na ovim prostorima je najvažnija stvar. Verujem da će nastojanja predsednika sačuvati i sećanje na prošlost, ali i obezbediti mirnu budućnost narednim generacijama“.

Euronews Srbija

 

Obrad Stevanović je komandovao posebnim jedinicima policije resora Javne bezbednosti Republike Srbije, a u svom izlaganju je naglasio da je panel Fondacije za srpski narod i državu jedan od najznačajnijih događaja u cilju doprinosa negovanja sećanja na događaje iz naše bliske istorije.

Euronews Srbija

 

„Pripadnici vojske, policije i naroda poneli su veliku žrtvu da bi očuvali teritorijalni integritet Srbije i zaslužili su večno pamćenje i večno pominjanje“, istakao je Stevanović.

Euronews Srbija

 

Vladimir Lazarević, bio je u ulozi komandanta Prištinskog korpusa Treće armijske oblasti 1998. i 1999, a od 2000. i kao komandant Treće armije Vojske Jugoslavije.

Euronews Srbija

 

„Ovakvi razgovori pomoći će nam da ispravljamo istorijske nepravde nanete svim predstavnicima vojske i policije koji su učestvovali u borbama protiv terorista i NATO agresije. Promovisanjem odbrane o herojskoj odbrani naše države, koju možemo da nazovemo i drugim kosovskim bojem, mi prekidamo ćutanje o tome i zato je važno da o tome pričamo. Došlo je novo vreme, za istinu koja se neće pretvoriti u legendu i mit, već je potrebno da je preselimo u udžbenike i kolektivno pamćenje. Ponavlja se specifična agresija na našu zemlju, nauk je da se ne zaboravi i večno pamti.

Komentari (0)

Srbija