Politika

Bilčik za Euronews Srbija: Ako Srbija kaže da je Evropska unija njen strateški interes, mora da bude akcije u tom smeru

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Teodora Vasiljević

25/04/2024

-

15:58

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Izvestilcu Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimiru Bilčiku uskoro ističe petogodišnji mandat,  nedavno je i potvrdio da se neće kandidovati za novi u Evropskom parlamentu, a za Euronews Srbija govorio je o pandemiji, ratu u Ukrajini, napretku Srbije i proširenju Evropske unije. 

U proteklih pet godina Bilčik je pisao izveštaje o Srbiji, blisko je posmatrao procese kroz koje je zemlja prolazila, brojne političke krize, geopolitičke izazove. Na pitanje, kako bi ocenio put Srbije ka EU, budući da se u javnosti može čuti da zemlja ide unazad, Bilčik odgovara:

"Želim da kažem 'Zdravo' svima u Srbiji. Bilo je to teških pet godina za sve. Kada sam došao na poziciju izvestioca 2019. godine niko nije mogao da predvidi pandemiju, brutalnu rusku invaziju na Ukrajinu. Politika, kao i geopolitika Evrope potrešena je tim događajima. Međutim, mi smo jasni da imamo veoma jaku posvećenost proširenju i ono što želim da kažem nakon ovih pet godina i na kraju mog mandata kao izvestioca za Srbiju, iako sam to još do jula kada će biti izabran novi parlament, jeste da su ključne odluke po pitanju napretka na evropskom putu u rukama Srbije", poručio je Bilčik.

Dodaje da je svestan da u politici Srbije nisu samo unutrašnji konflikti, nego i preispitivanje prošlosti, te da bi želeo "poglede u budućnost".

"Evo na primer, baš sada smo usvojili Plan rasta za Zapadni Balkan. Srbija može da dobije milijarde evra za svoju infrastrukturu, za investicije u ljude i na Srbiji je da dobije taj novac. Mislim da Srbija ima kapacitet da to uradi, a nadam se da ima i spremnost da radi na reformama koje će pokazati Evropskoj uniji da su uslovi za dobijanje novca ispunjeni. Naravno, ti uslovi su u procesu pristupanja i tu su ključne reforme, reforme, reforme. U pravosuđu su mnoge stvari urađene, bilo je ustavnih promena i oblasti pravosuđa, ali implementacija je ključna". dodaje je.

Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert

 

Pitanje medijskih sloboda je, kako je istaoa, ono koje zahteva dublje promene, uključujući na primer one u vezi sa REM-om.

"Da, postoje novi zakoni, ali ti zakoni moraju da budu implementirani i novinari moraju da rade slobodno i nezavisno. To je ključno i političari moraju to da poštuju. Demokratijau parlamentu...Proveli smo godine u međustranačkom dijalogu i zadovoljan sam što u ovom momentu Srbija ima parlament u kome ima vladajuće većine, ali i opozicije. Nadam se da može da se razvije kultura dijaloga", rekao je Bilčik.

O lokalnim i izborima u Evropskom parlamentu

Govoreći o izborima u Srbiji i Beogradu, rekao je da su oni važni, da će i EU biti u kampanji budući da u junu predstoje izbori za Evropski parlament.

"Ali svi u Evropi će posmatrati lokalne izbore u Beogradu takođe, dozvolite mi da pošaljem tu poruku vrlo jasno. Važno je da svi OSCE-ODHIR standardi, ali i oni domaći budu ispunjeni. Samo želim da kažem da sam proveo prethodnih pet godina boreći se za bolju verziju evropske Srbije. Imao sam toliko 'bitaka' sa kolegama, u plenarnoj sali, u ovom domu... isto kada je došlo do vizne liberalizacije za pasoše Koordinacione uprave koje smo odobrili na ovoj plenarnoj. Poslali smo jasnu poruku Srbima koji žive na Kosovu - svi mogu da imaju benefite od vizne liberalizacije.  Ovoj kući je stalo, Evropski parlament brine.", naveo je Bilčik.

Kako je dodao, njih često kritikuju, napadaju, te da je na to i navikao. Dodaje da je upoznao mnogo sjajnih ljudi u Srbiji i mnogo javnih figura.

"Nekad se nismo slagali, nekada smo se svađali, ali to je deo politike. Nadam se da sve kritike koje su upućene iz ovog doma mogu da budu shvaćene kao konstruktivni saveti. Srbija može da bude u Evropskoj uniji i samo Srbija može da odluči kojim će putem. Nadam se da sa novom vladom i parlamentom Srbija neće gledati nazad i ići unazad. Srbija bi trebalo i može da gleda napred i da ide napred. Mislim da je to ključno, jer postoji samo jedan put - evropski. Nema alternative Evropi. Ako ostanete izvan Evrope, ako ostanete izvan Evropske unije prilike za mlade generacije, prilike za dugoročne investicije...biće propuštene", rekao je.

Srbija je, dodao je, okružena Evropskom unijom, deo je Evrope, te da veruje da joj pripada," samo mora da napravi neke promene da bi tamo stigla".

"To zahteva i promenu načina razmišljanja - manje se borite za prošlost, više se borite za budućnost. To će uvek biti moja poruka mojim prijateljima u Srbiji, to je skromna poruka, jer je poslednje što želim da uradim da govorim šta treba da se uradi. Mislim da Srbi sami najbolje znaju šta treba da rade i u ime Evrope se nadam se da će krenuti sa tim", kaže Bilčik.

"Ova vlada može da sprovede brojne reforme"

Na pitanje gde je Srbija kada je reč o daljem putu ka EU na krajui njegovog mandata, Bilčik odgovara:

"Zemlja je u tom vozu i to je najvažnije od svega. Mogla bi da bude na prednjem sedištu, kao što sam rekao, jer je sve u njenim rukama. Ipak, mora da napravi neke teške odluke. Bez tih odluka, a one su u vezi sa normalizacijom odnosa sa Prištinom, usklađivanjem sa spoljnim politikama i to nije samo u vezi sa sankcijama protiv Rusije. To je jedna šira slika. Iran napada Izrael i opet svi pitaju 'koja je pozicija Srbije'. To su pitanja spoljne politike koja Evropa veoma blisko posmatra i želimo da naše buduće zemlje članice pokažu da su sa nama. Stvar je izbora", navodi.

Kako kaže, u mnogim situacijama Srbija ne može da ima sve, kao i da je izbor Evrope izbor koji isključuje neke druge.

"Iza toga, ono što je osnova jesu promene u korist boljeg kvaliteta života u Srbiji. To počinje sa vladavinom prava, demokratijom, medijskom slobodom, ali i sa viizijom boljih škola, bolnica, javnih usluga i to dolazi i iz Plana rasta, milijarde evra. Reforme, ova vlada može da sprovede brojne reforme, ne samo na papiru, nego i u praksi i da dobije te milijarde koje šalje Zapadnom Balkanu da bi zaista bila sigurna da mladi ljudi, koji su budućnost zemlje imaju osećaj da je to evropska zemlja koja će jednom biti zemlja članica. Ali, to ne bi trebalo da traje predugo, to je u rukama Srbije. Vi ste u vozu, niste ga napustili, ali bi bilo lepo da ste u delu koji je motor procesa", dodao je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.

Na pitanje ako spoljna politika ostane ista, da li će evropske integracije biti blokirane, Bilčik odgovara:

"Evropske integracije kao takve nisu blokirane, dešava se nešto po pitanju investicija, reformi... Ali da, sa druge strane ste u pravu - dodatni klasteri nisu otvoreni i nema zatvorenih poglavlja. Mislim da je za dinamiku procesa važno da dođe do kredibilnih pokreta po pitanju spoljne politike, dijaloga i reformi. Po pitanju bilo čega od ovoga. Ako Srbija krene da isporučuje kredibilne rezultate po pitanju bilo čega od ovoga, verujem da će se pomeriti na mesto pokretača".

Srbija, dodao je, ima kapacitet da bude motor procesa, ali u ovom trenutku, posebno od početka brutalne ruske invazije na Ukrajinu, to, ističe, nije lak odnos.

"Uvek sam se trudio da činim najbolje za Srbiju, u ovoj kući, u evropskim institucijama, ali najbolji odgovor na kritike može da dođe iz Beograda sa nekim odlukama i potezima. Vidite, ako Srbija kaže da je Evropska unija njen strateški interes, mora da bude akcije u tom smeru. Mislim da je to opet u rukama Srbije.

Upitan koji bi savet dao svom nasledniku - od čega da počne i šta prvo da uradi kada preuzme poziciju izvestioca za Srbiju, Bilčik mu poručuje da spreman za sjajan posao, ali i za angažman koji iscrpljuje.

"Budi spreman da se angažuješ i razgovaraš sa svakim. Zaista mora da se ima pogled odozgo...Nisi tu da budeš portparol vlade, nisi tu da braniš određene političare. Ti si tu da braniš interese Srbije, sa građanima, sa vladom, sa opozicijom, sa civilnim društvom, sa novinarima, sa javnošću... Tamo postoji javni interes. Ako želiš da budeš kredibilan izvestilac i u ovom domu, moraš da budeš spreman na mnogo kritika, ali moraš takođe da budeš spreman da progovoriš i da preuzmeš akciju, da budeš smeo", rekao je Bilčik i dodao:

"Postoje primeri kojih se sećam iz mog mandata u kojima sam morao da pravim izbore, da budem smeo, na primer u međustranačkom dijalogu, u izborima, kada sam došao sa gomilom poslanika da podržimo Europrajd za koji sam srećan što se desio. Znam da nije bilo lako. Govorim to, jer to podrazumeva pun angažman. Želim budućem izvestiocu sve najbolje i naravno, ako me on ili ona pitaju za savet, ja ću ga toj osobi dati".

Komentari (0)

Srbija