Politika

Savo Manojlović za Euronews centar: Bojkot izbora nema smisla, u kampanji ćemo obuhvatiti sve teme

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/04/2024

-

22:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Direktor kampanje pokreta "Kreni - promeni" Savo Manojlović rekao je gostujući u emisiji Euronews centar da ne postoji nikakva moguća saradnja sa Srpskom naprednom strankom, ali da su oni otvoreni da sarađuju sa svima onima koji prihvataju njihov program. On je naveo da je prirodno da se posle izbora razgovara o postizbornoj koaliciji sa opozicijom, i ocenjuje da bojkot nema nikavog smisla.

Podsetimo, pokret "Kreni - promeni" je u sredu 24. aprila, najavio je da će samostalno izaći na lokalne izbore, a za sada su potvrdili da će svoje kandidate za lokalne parlamente imati u Beogradu, Novom Sadu i Sremskoj Mitrovici. 

Manojlović je rekao da je kampanja za predstojeće lokalne izbore, koji se održavaju 2. juna, kratka ali smatra da je potrebno da se makismalno iskoristi. Kaže da je i takođe tokom nje potrebno obuhvatiti sve teme - od rešavanja pitanja ambrozije, gradske kanalziacije, metroa i problema sa parkingom, pa sve do pitanja korucpcije, prijema Kosova u SE i rezolucije o Srebrenici.

"Potrebno je da zasučete rukave i menjate malo po malo. Pobeda se osvaja. Beograd je jedina tvđava koja nije pala na prošlim izborima. Međutim, tada nijedna a ni druga strana nisu uspele da formiraju valst. Ne mogu da verujem da imate jedan pristup tamo gde možete da dobijete utakmicu a da ne učestvujete, a ovamo da izlazite na lokalu gde ne možete da dobijete", rekao je Manojlović.

On je istakao da je važno da građani izađu početkom juna na izbore i da glasaju, jer jedino tako može doći, kako kaže, do promena.

"Moja poruka je da izađu i da galsaju. Gledajte šta ko radi i da li vam to ima smisla. Građani se na osnovu ideja i programa opredeljuju, naravno da je pitanje da li određenim ličnostima veruju ili ne. Najvažnije je bilo da opozicija ostane jedinstvena, ali to se nije desilo. Međuitm, za sve one koji su odlučili da izađu na izbore treba da znaju da su zaplovili. Mi se sada nalazimo na otvorenom moru, ali važno je da plivamo", smatra on.

Prema njegovim rečima, "Kreni - promeni" će na izborima imati kandidate koji su stručni u svojim profesijama, a kako je dodao većina njih već je bila uključena u brojne kampanje koje su sprovodili.

Kakav je plan za Beograd?

Što se plana za Beograd tiče, Manojlović kaže je njegov cilj da se oni bave svim temama koje zanimaju građane - od pitanja parkiranja, održavanja zelenih površina, problema sa kanalizacijom i amborozijom, pa sve do suočavaja sa korupcijom.

"Ambrozija je, ja mislim, nešto što dosta zanima ljude. Takođe, mislim da ih zanima situacija kako da ne umru od zagađenja. Veliko pitanje je i da li Beogradu kroz antikoruptivne mere možemo da uštedimo 640 miliona evra i da recimo to iskoristimo za subvencionisanje plata medicinskih sestara. Trenutno se u Beogradu otkazuju operacije zato što nemate dovoljan broj medicinskih sestara jer one odlaze iz zemlje", kaže on.

Što se korpucije tiče, Manojlović kaže da i za to ima plan.

"Jedna od antikoruptivnih mera će biti direktno sproveđenje mehanizama iz izveštaja pokojne Verice Barać. Druga antikoruptivna mera će biti uvođenje standardizovanih referentnih cena za javne nabavke. Podsećam vas na slučaj one čuvene novogodišnje jelke koja je koštala 18.000 evra. To su padaci koj mora da se provere. Mi imamo mehanizme koje je razradio naš antikoruptivni tim", rekao je on.

Euronews Srbija

 

Kako je dodao, sve ove teme su važne pored onih koje prevazilaze lokalne okvire.

"Nema sumnje da se svakako pitanje Kosova, Srebrenice stalno i svuda nameće. Međutim, nama je sada u fokus ono šta se dešava sa građanima kada padne veća kiša. Mnogi su obećavali sve to na prethodnim izborima, i onim pre njih, i tako dalje da će sve te stvari biti rešene, ali do danas to nismo videli", rekao je.

On je naveo da je plan da se tokom kampanje bave najviše lokalnim pitanjima koja bi najpre terbalo da budu u fokusu, pa nakon toga, kaže, ona globalna.

"Zaustavićemo svu gradnju u centralnim gradskim jezgrima. Grad treba da ide u širinu, ali tako što ćete uraditi tačne proporcije. Tako što ćete reći, ovde ćemo imati toliko i toliko procenata zelenila. Tako što ćemo reći da će svako, nakon 10 minuta šetnje, imati određenu zelenu površinu ili park. Pogledajte kako su građena neka stara naselja. Vi danas imate filozofiju umesto drveća, gde god nađeš zgodno mesto, tu zgradu posadi. Mi ćemo zabraniti izgradnju. Nije normalno da vi kupite stan sa pogledom na hram i da vam nakon toga nikne nova zgrada. Tim se ubija vrednost, recimo, vašeg stana", rekao je.

Kakvi su izborni uslovi?

Manojlović je na pitanje kakvi su izborni uslovi u Srbiji rekao da su katastrofalni. 

"Čak je i suludo o tome diskutovati. Žaliti se na izborne uslove, u autokratiji, to je kao žaliti se na vremenske prilike na otvorenom moru. Da, naišli ste na oluju i vi morate da idete jednim pravcem. Najbolje je bilo da opozicija ostala jedinstvena, ali to se nije desilo", kaže.

On je naveo da je zbog toga važno da se kampanja, koja je u toku, iskoristi na sve moguće načne.

"Možemo doći do ljudi. Možemo doći od vrata do vrata probati da dođemo do što većeg broja ljudi. Kampanja je jako kratka, ali uz jedan veliki rad možemo da uradimo nešto. Sem Beograda vi imate još nekoliko mesnih zajednica i jedino što možemo da uradimo jeste da svi izađemo i borimo se. Ja pozivam sve ljude koji smatraju da su Beograd, da se uključe u kampanju 'Ja sam Beograd'", rekao je.

On je naveo da je za njega politika "preuzimanje odgovornosti", a ne povratak u prošlost. 

"Mi trošimo vreme raspravljajući o nečemu što što je ustavno pravo svakog građanina. Bitno je da znamo šta mislite pre nego što se građani i koja su njihova ustavna prava", rekao je on.

Komentari (0)

Srbija