Politika

Petković: Kurti a ne dinar pripada prošlom veku, kao i politika Prištine prema Srbima na KiM

Komentari

Autor: Tanjug

30/04/2024

-

19:01

Petković: Kurti a ne dinar pripada prošlom veku, kao i politika Prištine prema Srbima na KiM
Petković: Kurti a ne dinar pripada prošlom veku, kao i politika Prištine prema Srbima na KiM - Copyright Tanjug/video/screenshot

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković istakao je danas, reagujući na izjavu premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da dinar kao sredstvo plaćanja na KiM ''pripada prošlom veku'', da jedini koji pripada prošlom veku jeste Aljbin Kurti koji na sve moguće načine pokušava da protera sa KiM, ne samo dinar, nego i srpski narod sa njihovih vekovnih ognjišta.

''Beograd već više od dva meseca pokušava da kroz dijalog i kompromis nađe održivo rešenje za zabranu dinarskog platnog prometa na KiM kojom je pogođeno 100.000 naših sunarodnika, od najosetljivijih kategorija i socijalno ugroženih do lekara, profesora, studenata, ali i vitalnih institucija poput bolnica i vrtića, ali Kurti očigledno ne želi ni mir ni rešenje već želi sukobe što je pokazao i svojom najnovojom izjavom'', rekao je Petković, kako je saopšteno iz Kancelarije za KiM. 

Kako je dodao, Kurti je taj koji svakodnevno svojom nazadnom, nasilnom i antisrpskom politikom ceo region Zapadnog Balkana želi da pretvori u bure baruta, jer nema drugu politiku koju bi ponudio svojim pristalicama sem ogoljenog nasilja i terora nad Srbima. 

''Ta i takva politika Prištine vraća nas decenijama nazad i umesto da gradimo mostove pomirenja, Kurti svojim jednostranim akcijama ponovo stvara od prostora Kosova i Metohije predeo kriza i tenzija. S druge strane, Beograd na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem se bori za mir, prosperitet i normalizaciju odnosa putem kompromisa kao vrednosti kojima svako normalan treba da teži, ali Kurti to svakako ne želi'', naglasio je Petković.

Kurti rekao je ranije danas da dinar kao sredstvo plaćanja na KiM ''pripada prošlom veku i vremenu nekadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića, i da ga Srbija ne može nametnuti''.

Kurti je u podkastu i dokumentarcu Bi-Bi-Sija pod naslovom "Kosovo - evro ili propast“ ponovio da njegova vlada poštuje odluku centralne banke u Prištini, kojom se evro definiše kao jedina zvanična valuta na KiM, preneo je Reporteri.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija