Politika

Borelj: Zapadni Balkan ima istorijsku priliku da svoju budućnost veže za EU

Komentari

Autor: Tanjug

01/05/2024

-

13:01

Borelj: Zapadni Balkan ima istorijsku priliku da svoju budućnost veže za EU
Žozep Borelj - Copyright Tanjug/AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj izjavio je danas, povodom 20 godina od najvećeg proširenja EU, da rad na ponovnom ujedinjenju Evrope nije završen i poručio da Zapadni Balkan ima istorijsku priliku da svoju budućnost čvrsto veže za Evropsku uniju.

"Zapadni Balkan, Turska, Ukrajina, Moldavija i Gruzija imaju istorijsku priliku da svoju budućnost čvrsto vežu za EU. Proširenje EU je transformativna politika koja unapređuje bezbednost, pravdu i demokratiju uz podizanje životnog standarda Evropljana", naveo je Borelj u saopštenju.

On je dodao da EU i zemlje kandidati sarađuju u oblastima bezbednosti i odbrane kako bi se zajedno bolje suočili sa višestrukim geopolitičkim izazovima.

Borelj je naveo da se od budućih država članica traži da ojačaju svoje demokratske institucije i podržavaju ljudska prava i osnovne slobode, dok EU radi na svojoj reformi i priprema se danas za "Uniju sutrašnjice".

Podvukao je da se ne teži samo većoj EU već i snažnijoj, "sposobnoj da očuva i projektuje naše zajedničke vrednosti širom sveta".

"Zemlje kandidati i EU imaju istorijsku priliku da izgrade veću, dublju i jaču Evropsku uniju", poručio je Borelj.

Podsetivši da je pre 20 godina "evropska porodica prihvatila 10 novih država članica", Borelj je naveo da je to bio hrabar korak koji je dodatno ujedinio Evropu, nakon višedecenijskih podela posle Drugog svetskog rata.

To je, podsetio je, bio najveći talas proširenja EU i "ponovno ujedinjenje kontinenta koji teži slobodi svih ljudi, miru, stabilnosti i prosperitetu".

"Ipak, naš rad na ponovnom ujedinjenju kontinenta nije završen. Znali smo to pre 2022, a znamo još više danas, sa ruskim agresorskim ratom protiv Ukrajine. Proteklih godina milioni Evropljana pokazali su svoju volju i nadu da se pridruže projektu EU", naveo je Borelj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija