Politika

U Skupštini Srbije sastanak Radne grupe za unapređenje izbornog procesa: Tema i odbijanje izbornih lista?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/05/2024

-

13:28

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U Skupštini Srbije u toku je sastanak Radne grupa za unapređenje izbornog procesa, koji je počeo sa zakašnjenjem skoro sat vremena. Nije poznato koji su razlozi kašnjenja početka sastanka, iako su bili prisutni svi članovi radne grupe, javio je reporter Euronews Srbija koji prati sastanak.

Kako navodi, na današnjem dnevnom redu ove radne grupe bi trebalo da bude ono što juče nije realizovano zbog toga što je vlast tvrdila da nema formalno ispunjenih kriterijuma da se sednica održi.

Predsedavajući radne grupe Nemanja Nenadića iz organizacije Transparentnost Srbija rekao je da bi danas članovi radne grupe trebalo da odlučuju o tome kako da se popravi medijska slika u zemlji, preko izmena u okviru regulatornog tela za elektronske medije. Trebalo bi, dodao je, da bude reči o tome  kako da se smanje pritisci na birače kroz delovanje državnih organa, ali i kako da se reguliše finansiranje izborne kampanje tako da ona bude transparentna i još niz drugih pitanja koje treba da učine izborni proces boljim u skladu sa onim preporukama koje je ODIHR dao nakon izbora 17. decembra. 

Fonet/Milica Vučković

 

Međutim, kako izveštava reporter Euronews Srbija, ono što je obeležilo današnji dan zapravo i nije sastanak radne grupe već činjenica da su neke opozicioniste liste u pojedinim opštinama odbijene i gradske i opštinske izborne komisije su to odbijanje obrazložili na različite načine.

Podsetimo, izborna komisija Gradske opštine Novi Beograd odbila je proglašenje izborne liste "Biramo Novi Beograd - Jelena Jerinić - Ivana Rokvić", koju je za izbore za odbornike Skupštine opštine Novi Beograd 11. maja podnela koalicija "Biramo Novi Beograd", objavljeno je na sajtu Republičke izborne komisije. Prethodno je odbijena lista Biramo Voždovac, kao i izborna lista "Kreni-promeni". Izborna komisija grada Jagodine odbacila je listu Maja Radojičič – Miroslav Miki Aleksić – Narodni pokret Srbije – dr Zoran Lutovac – Demokratska stranka "Jagodina zaslužuje bolje".

Neke liste su odbijane zbog toga što na njima nije bilo zastupljeno koliko zakonom treba da bude manje zastupljenog pola. Naime, zakon predviđa da manje zastupljen pol bude zastupljen sa 40 odsto od ukupnog broja kandidata. 

Neke izborne liste odbijane su i zbog toga što su se na njima našli kandidati koji po novom zakonu nemaju pravo glasa na tim mestima jer su se tek 3. jula preselili u opštine u kojima su se kandidovali, a samim tim im je i zabranjeno glasanje na tim novim adresama. 

Reagujući na ovu vest da su pojedine opozicione liste odbijene, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac je rekao da će predložiti svojim koalicionim partnerima iz koalicije "Biram borbu" da napuste izborni proces ukoliko se ova rešenja ne bude odbila i da se borba nastavi kroz institucije. 

Lutovac je o toj mogućnosti govorio i ranije i pominjao je datum 17. maj kada postoji mogućnost da se izborne liste koje su proglašene povuku iz izbornog procesa. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija