Politika

Vučić u nedelju putuje u Njujork: Sačuvaćemo i Srbiju i Republiku Srpsku

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

15/05/2024

-

18:11

Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras da narod koji se ne bori i ne poznaje svoju prošlost, ne može da razume svoju sadašnjost i dodao da pripadnici srpskog naroda nikada nisu i nikada neće ostati nemi na negiranje ili minimiziranje posledica Holokausta, imajući u vidu zajedničku, stradalničku sudbinu srpskog, jevrejskog i romskog naroda.

"Onaj koji kontroliše prošlost, kontroliše budućnost, davno je rekao Džordž Orvel. A narod koji se ne bori i ne poznaje svoju prošlost ne može da razume svoju sadašnjost i najvažnije nema budućnost. Upravo zato traje bespoštedna i bezočna borba između onih koji bi izmenom činjenica iz prošlosti da promene svoju političku poziciju u budućnosti i onih koji bi, sa druge strane, da neokrnjeni sačuvaju činjenice i dokaze o događajima iz prošlosti, bez obzira na snagu i moć političkih činilaca u sadašnjosti i budućnosti", rekao je Vučić govoreći u Ruskom domu na temu "Revizija istorijskih činjenica i otpor slobodarskih naroda".

Dodao je da pristalice istorijskog revizionizma to opravdavaju kontinuiranom interakcijom između sadašnjosti i prošlosti, stalnom borbom činjenicama, kao i mogućnostima uvida u državne arhive i datoteke.

"Ta škola mišljenja svoju teorijsku podlogu našla je u učenju američkog istoričara Mekfirsona. A tobož bez političke namere i cilja menja činjenice i novonastale platforme koristi za stvaranje novog političkog konteksta sa ciljem stvaranja vitalnih strateških i geopolitičkih ciljeva", rekao je Vučić.

Vučić je dodao da je posebno interesantna činjenica da su svi veliki akteri savremene politike razumeli značaj tumačenja prošlosti i da lukavo, sebe uvek predstavljaju kao žrtve tuđeg negacionizma i revizionizma, želeći da potvrde ispravnost sopstvene pozicije.

"Po pravilu, iz svih zemalja Zapada možete čuti reči o Putinovom revizionizmu, njegovom iskrivljenom tumačenju istorije, dok iz Rusije neretko slušate o degeneraciji stavova zapadne političke škole i zameni teza nametanjem laži umesto istine kao osnovnom principu zapadnog strateškog i taktičkog političkog delanja", rekao je Vučić.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Ocenio je da je dominacija zapadne ekonomije i njihove globalne meke moći, koja posebno uključuje medijsku sferu, dovela do toga da i ono što su bili istorijski aksiomi, budu podvrgnuti preispitivanju, neretko izvrgnuti ruglu i tragičnom izvrtanju činjenica, koje više nisu činjenice, već nekakve besmislene laži iz prošlosti.

"Neki od najopipljivijih primera pokušaja konstruisanja antiistorijskog narativa, to jest prenošenja odgovornosti za posledice oružanih sukoba, kojima se iznova treba vraćati, jesu oni koji se odnose na prvi i drugi svetski rat. Jedan od eklatantnih primera sadržan je u knjizi Kristofera Klarka pod naslovom Mesečari, u kojoj autor iznosi tezu da ne postoji isključiva krivica Nemačke i Austrougarske za izbijanje Prvog svetskog rata, već neskriveno implicira, istorijski apsolutno neutemeljeno, odgovornost Srbije za izbijanje tog svetskog sukoba", rekao je Vučić.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Dodao je da se u tom kao i u njemu sličnim slučajevima govori o tendenciji koja se javlja kod određenih istoričara sa namerom da se Srbiji, ali i Rusiji, pripiše isključiva odgovornost za izbijanje konkretnih oružanih sukoba.

"Posebni izazovi prisutni su u vezi sa temom Drugog svetskog rata. I sve dok u se u mnogim sredinama i društvima otvoreno negira genocidni karakter, masovnost, brutalnost i teritorijalna rasprostranjenost genocida koji je Hrvatska država počinila nad pripadnicima Srpskog, Jevrejskog i Romskog naroda između 1941. i 1945. godine, dotle se u tim sredinama i društvima još otvorenije i brutalnije negiraju obim i karakter stradanja civila i pripadnika oružanih snaga Sovjetskog saveza, odnosno se negira odlučujuća uloga Crvene armije u konačnom i potpunom slomu Trećeg rajha i nacističke Nemačke", rekao je Vučić.

Istakao je da pripadnici srpskog naroda nikada nisu i nikada neće ostati nemi na negiranje ili minimiziranje posledica Holokausta imajući u vidu zajedničku, stradalničku sudbinu srpskog, jevrejskog i romskog naroda.

Od nedelje ponovo u Njujorku

Predsednik Vučić izjavio je da će ponovo otputovati u Njujork, gde će biti od nedelje uveče sve do večernjih sati u četvrtak i boriti za istinu i poručio da nećemo dati da nam uzmu čast, Republiku Srpsku i Republiku Srbiju.

"Nas čeka težak posao, i da budem sasvim ličan, za mene možda najtežih sedam dana od kada sam premijer ili predsednik Srbije. Biću potpuno posvećen našoj borbi i već od nedelje uveče, ponedeljka, pa sve do tog četvrtka u popodnevnim ili večernjim satima provešću u Njujorku, gde ću se boriti za istinu, znajući da nemamo nikakvu šansu da pobedimo. Ama baš nikakvu", rekao je Vučić.

Kako je rekao, boriće se u Njujorku, znajući koliko je moćna mašinerija kolektivnog Zapada i znajući koliko su bogati, silni, moćni i bahati.

"Ali nemamo izbora. Saterali su nas u ćošak, a kada vas sateraju u čošak, onda više ne brinete o tome možete li da se sklonite ili možete li da izađete, jer iz čoška izlaza nema. Već se koncentrišete na ono što branite, a ono što branimo i ono što im nećemo dati da nam uzmu - to su čast, to je Republika Srpska i to je Republika Srbija. Borićemo se za Srbiju i snažnije i jače nego što su očekivali, kao što smo se borili do sada. I kad usvoje tu rezoluciju, borićemo se još snažnije", naglasio je Vučić.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

I nikada nećemo pognuti glavu pred onima koji bi ubedljivo najstradalniji narod na Balkanu da proglase genocidnim, poručio je Vučić.

Predsednik je govor u Ruskom domu zaključio sa rečima - sačuvaćemo i Srbiju i Republiku Srpsku.

"Srbija je zahvalna Rusiji koja brani istorijsku nauku od revizionista"

Vučić je rekao da je Srbija duboko zahvalna Ruskoj Federaciji koja, kako je istakao, na najvišem diplomatskom nivou u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija brani istorijsku nauku od nasrtaja revizionista. 

"Od onih koji žele da crno bude belo, da smrt bude život i da dželati budu žrtve, pa da svi mi prihvatimo takvo razmišljanje i da nestanemo. Očito je dragi prijatelji da se nalazimo u samom središtu svojevrsne bitke, koja ima za cilj konstruisanje i nameštanje željenog istorijskog narativa u vezi sa posebno značajnim odnosno izuzetno dramatičnim i tragičnim događajima iz perioda 20. veka", rekao je Vučić u Ruskom domu. 

On je naveo da je Francuski institut za istraživanje javnog mnjenja u razmaku od 70 godina sproveo anketu sa pitanjem, koja je nacija presudno doprinela kraju nacizma, i da je pre 70 godina odgovor bio Rusija, a danas je odgovor Amerika. 

"Francuski autor pita, verujete li da su upravo SAD najviše doneli porazu nacista, i odmah daje odgovor na svoje pitanje i kaže razmislite ponovo, da vaši deda i pradeda sigurno nisu mislili kao vi - a deda i pradeda su bili savremenici tog događaja, a ne žrtve indoktrinacije holivudskim filmovima. Maršal Žukova (Georgij) je rekao mi smo oslobodili Evropu od fašizma, ali nam oni to nikada neće oprostiti, naprotiv, danas neki kao da zameraju Crvenoj armiji, našim borcima pobedu nad fašizmom", naveo je predsednik.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Dodao je da su Srbi, svesni istorijske faktografije i priča svojih očeva, jasno opredeljeni za poštovanje istine. 

"Studija Ruske akademije nauka 1993. godine procenjuje Sovjetske ratne gubitke na 26,6 miliona, vojne evidencije su znatno preciznije i navode 8.668.400 žrtava pripadnika Crvene armije. Ruski naučnici još uvek se spore oko tačke broja civilnih žrtava koje se sreću u Drugom svetskom ratu, iako taj broj nije manji od 17,9 miliona ljudi. Pobeda kod Staljingrada odnela je preko milion ruskih vojnika i civila, samo u zadnjim danima oslobađanja Brljina poginulo je preko 75.000 sovjetskih vojnika", naveo je Vučić. 

Govoreći o našim prostorima, kako je rekao predsednik, u oktobru 1944. godine u sadejstvu naših rodoljuba i Crvene armije tokom beogradske strateške ofanzivne operacije, oslobođen je naš glavni grad, a potom i cela država. 

"Sa vojno-starteškog stanovišta, Srbija predstavlja ključnu oblast, jer kroz Dunavsku, Moravsku i Ibarsku dolinu prolaze najvažnije saobraćajnice", rekao je predsednik. 
Srbija, dodao je ima odlučnost da neguje neselektivnu kulturu sećanja, i naveo da su Srbi oduvek bili slobodarski narod. 

"Ponovo se suočavamo sa negiranjem genocida nad Srbima u Drugom svetskom ratu"

Srpski narod je platio najvišu cenu svrstavanja na pravu stranu istorije, a Srbija se ponovo i u ovim danima suočava sa brojnim pokušajima negiranja genocida počinjenog nad Srbima u Drugom svetskom ratu, ocenio je Vučić. 

On je rekao da se nalazimo u središtu svojevrsne bitke koja ima za cilj konstruisanje i nametanje željenog istorijskog narativa u vezi sa dramatičnim i tragičnim događajima iz perioda 20. veka. 

"Republika Srbija je pružala otpor takvim antiistorijskim, anticivilizacijskim i antidemokratskim procesima, pritom uvek izražavajući podjednaki pijetet prema svim žrtvama oružanih sukoba, čime demonstrira odlučnost da neguje neselektivnu kulturu sećanja", rekao je Vučić. 

On je istakao da su Srbi oduvek bili slobodarski narod koji se neretko u prošlosti borio za sopstvenu ali i slobodu susednih naroda. 

"Srbi nisu narod koji čini genocide. Srbi su žrtveni i herojski narod", poručio je on.

On je istakao da je vreme u kome živimo opterećeno  brojnim primerima i pokušajima krivotvorenja perioda Drugog svetskog rata navodeći da u kontekstu odupiranja negiranju Holokausta posebno upečatljivo i uverljivo govori čitav niz istoričara.

"Republika Srbija i celokupan Srpski narod iznova se  u ove dane suočava sa brojnim i višestrukim pokušajima negiranja genocida počinjenog nad Srbima u Drugom svetskom ratu. Ti pokušaji su neskriveni", rekao je Vučić. 

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Vučić je rekao da je to potpuno anticivilizacijski i u tome prednjači čitav niz hrvatskih istoričara i pseudoistoričara, ali ne samo oni.

"Uporno žele da se istraje na tvrdnji, kako zločini počinjeni nad Srbima na celokupnoj teritoriji Nezavisne države Hrvatske, ne sadrže čin krivičnog dela genocida. Ovo je u toj meri u suprotnosti sa istorijskim činjenicama da ukazuje na spremnost određenih krugova da iznova izazovu istovetna ili slična stradanja", rekao je predsednik. 

On je dodao i šta može da se kaže o ljudima koji su ubili celu Teslinu porodicu.

"Jasenovac i njegove jame, najveći su  srpski grad posle Beograda. Sprski narod je platio najvišu cenu svrstavanja na pravu starnu istorije", ukazao je on. 

On je naveo da je dovoljno ukazati da je tvorac termina genocid, pravnik jevrejskog porekla Rafael Lempkin, pre tačno 80 godina, definisao pojam genocida upravo na primeru holokausta i genocida počinjenog nad Srbima u NDH.

Vučić je istakao da većina mladih i ne samo na zapadu, danas smatra da su Amerikanci udlučujuću pobedu doneli u Drugom svetskom ratu nad nacističkom Nemačkom, te da je iskrcavanje savezničkih snaga u Normandiju bila presudna i najvažnija bitka u Drugom svetskom ratu.

"Ne umanjujući važnost snage američke ekonomije i moći njihovog oružja, reč je naravno o brutalnoj neistini. U ovom slučaju brojevi govore više od reči. Amerikanaca  je u zavisnosti od procene poginulo između dve i 400 hiljada, dok je Rusa i drugih sovjetskih naroda, takođe u zavisnosti od procene, poginulo između 21 i 28 miliona", rekao je on. 

Kako je istakao predsednik, isto se radi i na izvrtanju činjenica kada je u pitanju prostor bivše Jugoslavije. 

"Naime, jedini veći i strastveniji nacisti od Nemačkih nacista, hrvatski nacisti, stvarajući sistem logora Jasenovac i ubijajući stotine hiljada Srba, ali i Jevreja i Roma već decenijama se predstavljaju kao najveći sledbenice antifašizma, a uveliko traje kampanja u kojoj se žrtve predstavljaju kao dželati, a prave žrtve su obrnuto, srazmerno dobile ulogu drskih dželata", rekao je Vučić. 

Kako je istakao, jasenovački logor bio je jedan od najbrutalnijih i najozloglašenijih od ukupno osam logora smrti u Drugom svetskom ratu. 

"Tamo je sprovođeno 57 metoda ubijanja na osnovu svedočenja, dostupnim u mnogim arhivama, od nemačkih vojnih dnevnika do izjava preživelih logoraša. Ovako  Gideon Grajf piše u svojoj monografiji 'Jasenovac, Aušvic Balkana' i prvi put vrši naučnu, uporednu analizu Aušvica i Jasenovca", rekao je Vučić.

Mihail Martins , poznati novinar je u svom teksu, kako je rekao Vučić, govorio o Jasenovcu  i pisao da je Jasenovac bio  najveći logor smrti u Drugom svetskom ratu, koji nisu vodili Nemci. 
Vučić je naveo da su isto mislili i dokumentovali i čuveni lovac na naciste Simon Vizental, kao i mnogi drugi. 

Vučić je upitao šta je istorijski revizionalizam i rekao da  je to kada ono što kao činjenicu znamo čitav svoj život, ono što smo doživeli, proživeli, ono što su proživeli ili ne naši preci i srodnici, a ođednom postaje upitno.

"Upitno do te mere da se uloga dželata i žrtve brka, u tolikoj meri da se najstradalniji narod današnje Evrope proglašava vinovnikom genocida", rekao je Vučić. 

On je rekao da je cilj dželata bio nestanak celog srpskog naroda.

Vučić je rekao da je  Simon Vizental jednom zapisao, "da bi zlo cvetalo, dovoljno je samo da dobri ljudi ne preduzmu ništa" i dodao da ne smemo dozvoliti da zlo ponovo cveta. 

"Kako ćemo sprečiti zlo? Sećanjem i dugom i upornom borbom protiv istorijskog revizionizma. Sećam se jedne pesme, zove se 'Sveti rat'. Tu pesmu su napisali Vasilije Lebedev-Kumač i Aleksandar Aleksandrov dan nakon Nemačke invazije na Sovjetski Savez. Pesme povodom napada Rusije na Evropu nema, prosto zato što takvog napada nikad nije ni bilo", rekao je on. 

Vučić je rekao da je revizionizam i kada se ne pominje milion vojnika i pola miliona civila ubijenih u Vijetnamu, ali i kada je Milica Rakić naziva kolateralnom štetom. 

"Fico jedan od malobrojnih slobodarskih lidera Evrope i veliki prijatelj Srbije"

Na početku svog govora na temu "Revizija istorijskih činjenica i otpor slobodarskih naroda", Vučić je rekao da je premijer Slovačke Robert Fico, na koga je danas izvršen atentat, jedan od malobrojnih slobodnih i slobodarskih lidera u Evropi i veliki prijatelj Srbije i pozvao da se svi molimo za njegovo zdravlje.

"Želeo bih na početku, vaša svetosti, da vas zamolim zajedno sa svim arhijerejima naše crkve, ako to smem i u vreme Sabora (SPC) da učinim, da se svi zajedno molimo za zdravlje i oporavak našeg brata i prijatelja Roberta Fica i da mu Bog podari dug život", rekao je Vučić.

Tanjug

On je istakao da, posle tog mučkog napada, može da kaže da je Fico, ne samo jedan od malobrojnih slobodnih i slobodarskih lidera u Evropi, već i jedan od ljudi koji je uvek imao ogromnu snagu čak i kada je bio toliko i tako brutalno napadan, da niko nije ni sanjao, ni mogao da pomisli da će na velika vrata da se vrati na političku pozornicu Slovačke.

"On je svojom upornošću, marljivošću, ogromnom energijom to uspeo, a bio je nepokolebljiv i danas je nepokolebljiv prijatelj Srbije. I verujem da će to zauvek ostati, kao što su i on i Slovačka u našim srcima, jer kao malo ko, uvek su bivali na strani Srbije i nikada to nećemo zaboraviti. Nadam se da ću imati prilike uskoro sa njim da razgovaram kao što sam razgovarao sa njim pre nekoliko dana. I verujem da ćemo imati bolje vesti u danima koje su pred nama", rekao je Vučić.

 Ambasador Rusije: Zapad gura rezoluciju o Srebrenici na sve načine

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko izjavio je večeras da zapad na sve načine pokušava da progura rezoluciju o Srebrenici.

Bocan Harčenko je u Ruskom domu, gde je predsednik Aleksandar Vučić održao govor o reviziji istorijskih činjenica, naveo da se ta rezolucija o Srebrenici uklapa u "iskrivljavanje" istorije kako bi, prema njegovim rečima, ceo svet živeo, ne na osnovu međunarodnog prava, nego na osnovu arbitrarnih pravila koja je napisala "zapadna manjina".

Ambasador Rusije u Beogradu je zahvalio Vučiću što je odlučio da govori o najvažnijoj temi u sadašnjem svetu, a to je nedopustivost revizije istorije.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

On je ocenio da postoje "histerični" pokušaji revizije koji su prekoračili sve granice razumnog, i dodao, citirajući ruskog predsednika Vladimira Putina, da se dešavaju iživljavanja nad istorijom i veličanje nacista.

"Radi se o delimično globalnoj politici, a što se tiče Rusije, to je deo hibridnog rata protiv naše zemlje, da se Rusiji nanese strateški poraz kako bi se narodu oduzelo dostojanstvo i kako bi se bacio na kolena. To je udar na očuvanje suvereniteta", rekao je Bocan Harčenko.

Što se tiče Srbije mnogo će ubedljvije govoriti poštovani predsednik Srbije, rekao je ambasador Rusije, te ocenio da postoje pokušaji da se iskrivi istorija, ne samo kada je reč o Prvom i Drugom svetskom ratu i ulozi Srbije i Rusije, već da se to čini i danas.

Komentari (0)

Srbija