Politika

Drecun: Kurti trikovima pokušava da dobije članstvo u SE bez formiranja ZSO

Komentari

Autor: Tanjug

17/05/2024

-

09:35

Drecun: Kurti trikovima pokušava da dobije članstvo u SE bez formiranja ZSO
Milovan Drecun - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Milovan Drecun rekao je danas da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti pokušava da manevriše i da jeftinim političkim igrama dobije članstvo u Savetu Evrope (SE), a da ne bude nateran da formira Zajednicu srpskih opština (ZSO).

"Prvo što treba imati u vidu je ponašanje Aljbina Kurtija. Njemu je ovo izborna godina. On želi da dobije još jedan mandat. Ovaj postojeći mandat je dobio prvenstveno na obećanju da neće formirati nikakvu ZSO i da za njega Briselski sporazum ne postoji. Gradeći jednu snažnu antisrpsku politiku, podižući tu antisrpsku retoriku, jačajući ekstremne Albance u napadima na Srbe, terorisanjem Srba jednostranim potezima koji su upereni protiv opstanka srpskog naroda", rekao je Drecun za RTS.

Dodao je da je Kurti pridobio sve veću podršku albanskog biračkog tela, posebno među mladim Albancima.

"Ako bi sada odjednom prihvatio ono na čemu insistira ovih nekoliko godina, da nema formiranja ZSO, da napravi bilo kakav korak, on bi izgubio značajnu podršku i bio bi napadan od strane opozicije koja ga sada već kritikuje da je navodno prihvatio formiranje ZSO, ali da to krije zbog izbora", ocenio je Drecun.

Podsetio je da smo imali poziciju Nemačke, čiji je šef delegacije u SE rekao da Kosovo ispunjava suštinski sve uslove za članstvo u SE. Drecun dodaje da je, kada se suočila sa otporom jednog broja država, Nemačka promenila stav i zatražila da se predlog statuta, nacrta statuta, koji je specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak uradio sa svojim timom, pošalje ustavnom sudu.

"Neki shvataju kliko je ovo težak problem"

"Nekima i dalje smeta Republika Srpska i imaju ideju da se ona svede na neku marginu koja bi se utopila u BiH", rekao je Drecun govoreći o nameri da se u UN usvoji rezolucija o Srebrenici.

Kada je reč o rezoluciji o Srebrenici koja bi trebalo da bude 23. maja na dnevnom redu u UN, Drecun kaže da ima više od 60 zapadnih zemalja koje će verovatno, glasati za tu rezoluciju, a da su i organizacije Islamske države i Islamske konferencije, gde je 50-ak država najavilo da će podržati ovu rezoluciju.

"Ako recimo to samo saberete, dolazi se bar do brojke od stotinak zemalja. Naravno da neke zemlje shvataju koliko je ovo težak problem i koliko će biti veoma teške posledice, te zemlje razumeju da se međunarodno pravo često koristi na selektivan način", kaže Drecun.

Napomenuo je da nekima i dalje smeta Republika Srpska i imaju ideju da se ona svede na neku marginu koja praktično ne bi značila ništa i koja bi se utopila u Federaciju, odnosno u BiH koja bi bila pod izrazitom dominacijom Bošnjaka, odnosno bošnjačkog rukovodstva.

"Izgleda da nekome nije cilj da se situacija na Balkanu stabilizuje, da se razvija u pozitivnom pravcu, nego se podgrevaju stare rane", ocenio je Drecun.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija