Politika

Po vakcinu u centralnu Srbiju, ali i na glasanje: Niz zabrana na Kosovu koje se uglavnom odnose na Srbe koji tamo žive

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Anđelka Ćup

27/05/2024

-

20:05

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Na Kosovu je već duži vremenski period na snazi izvestan broj zabrana koje se većim delom odnose na Srbe koji tamo žive. Počelo je još sa vakcinama protiv koronavirusa koje nisu mogle iz centralne Srbije na teritoriju Kosova, a danas ni mnogi drugi proizvodi ne mogu na KiM.

Krajem decembra 2020. i početkom 2021. Srbi su na vakcinaciju protiv kovida 19 morali preko administrativnih prelaza. Kosovske vlasti su tada zabranile ulazak vakcina iz centralne Srbije. Srbi nisu mogli ni na srpski referendum o ustavnim promenama u januaru 2022, ni na predsedničke i parlamentarne izbore aprila iste godine, kao ni na srpske izbore u decembru 2023. Da bi se održali i na Kosovu, postojali su uslovi. 

"Samo zvaničan zahtev strane države našoj državi, tj. Republike Srbije upućen Republici Kosovu za održavanje srpskih izbora, prihvatljiv je za razmatranje", rekla je tada šefica poslaničkog kluba pokreta Samoopredeljenje Mimoza Kusari Ljilja.

Na jugu Kosova je pre više od deset godina Srbima zabranjeno posedovanje registarskih tablica i vozačkih dozvola koje sa oznakama gradova na Kosovu izdaje MUP Srbije. Onima na severu, tablice su zabranjene krajem prošle godine, a vozačke moraju da zamene do 9. avgusta.

Od juna 2023. na Kosovo ne može ni roba proizvedena u Srbiji, osim one koja im je neophodna za proizvodnju, poput pšenice, veštačkog đubriva i drugih sirovina. Zabranjen je i ulazak pošte iz centralne Srbije kao i srpske štampe. 

"Ove mere nisu trgovinske. Ove su samo sigurnosne mere. Sad, pravo da vam kažem o tim detaljima kako se to konkretno sprovodi, nisam taj koji najbolje zna, ali mislim da ovi granični policajci s jedne strane i carinici su ti koji znaju najbolje", naveo je kosovski premijer Aljbin Kurti.

Ukidanje upotrebe dinara na Kosovu i kažnjavanje svih koji dinar primaju kao sredstvo plaćanja, najnovija je zabrana. 

"Srbi apsolutno, mogu reći slobodno imaju uvedene sankcije od strane vlade u Prištini. Sajedno sa dve odluke koje su proizrokovale sve to, to jeste zabrana uvoza robe iz Srbije i zabrana platnog prometa odnosno dinara odluke Centralne banke Kosova", naveo je Aleksandar Arsenijević iz Srpske demokratije.

Dva puta u poslednji godinu dana kosovska policija je sa prelaza vratila i patrijarha srpskog Porfirija. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković već 12 meseci ne može na Kosovo, a bez objašnjenja se ulazak zabranjuje pojedinim novinarima, glumcima, sportistima. 

"Jeste došao trenutak da je naš narod u takvom položaju da može da bira jedino iseljavanje sa ovog prostora i pritisci su svakodnevni i zavise od raspoloženja gospodina Aljbina Kurtija", rekao je Arsenijević.

Na Kosovu je nasuprot Rezoluciji 1244 promenjen i veliki broj naziva naseljenih mesta i oblasti. Neka imena su čak proglašena za govor mržnje i zabranjena, kao što je, na primer, Metohija. Zabranjeno je i registrovanje političkih partija koje u svom imenu sadrže tu reč. 

Nikolić: Bez ozbiljnog pritiska SAD neće se desiti ZSO

Kako je za Euronews Srbija rekao Ivan Nikolić iz Komunikacije za razvoj društva, članovi srpske zajednice se vrlo često pitaju otkud ovoliko zabrana za Srbe sa Kosova. On kaže i da je poruka vrlo jasna da integracija može da se desi i da mora da se desi "na ovaj ili onaj način".

Euronews

"U svakom slučaju ovaj drugi način koji se nažalost u poslednje vreme primenjuje je sve samo ne demokratski. Sa druge strane, nama ostaje da se zapravo pitamo da li smo sami u ovom procesu jer je kako to neki političari, a zapravo i kolege novinari vole da kažu, čuje se glasna tišina međunarodne zajednice", rekao je on.

Upravo kada je reč o porukama međunarodne zajednice, najviše njih se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština, što je obaveza Prištine prema Briselskom sporazumu iz 2013. godine. Nikolić međutim kaže da je teško odgovoriti na pitanje da li će ona ikada da bude formirana dok je aktuelna vlada na vlasti.

"Prvo, kako sada stoje stvari, ako uzmemo u obzir sve postupke do sad i čak i to neko, kažem, ljudsko ponašanje i odnos prema srpskoj zajednici od strane premijera, očigledno je da se to neće desiti na kraju krajeva. To su bile i predizborna obećanja i ako se sećate, u predizbornoj kampanji Kurti je uglavnom pričao protiv Srba i protiv korupcije. Ono što je vrlo bitno naglasiti u ovom trenutku je sledeće - nijedan kosovski političar nikad do sad, nijedan premijer, govorim o periodu naravno posle konflikta, nije nijednu ozbiljnu odluku doneo bez odobrenja međunarodne zajednice, u najvećem broju slučajeva bez odobrenja Sjedinjenih Američkih Država. Tako da, uz ozbiljan pritisak i ozbiljnu želju SAD da se ZSO formira, mislim da je taj možda mehanizam jedini može da uspe i da su oni jedini koji na neki način mogu ubediti Kurtija da to stavi na dnevni red, jer kako sad stoje stvari, to se neće desiti", dodao je Nikolić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija