Politika

SANU izrazila duboku zabrinutost zbog usložavanja situacije u regionu

Komentari

Autor: FoNet

27/05/2024

-

16:03

SANU izrazila duboku zabrinutost zbog usložavanja situacije u regionu
Euronews/Marko Subotić - Copyright Euronews/Marko Subotić

veličina teksta

Aa Aa

Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) izrazila je duboku zabrinutost zbog usložnjavanja situacije u regionu, te višestruko negativnih posledica i novih podela do kojih dovode nepromišljeni politički potezi i jednostrane inicijative.

Prema oceni SANU, rezolucija Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o Srebenici, s obzirom na to kako je pripremljena, sa kojim obrazloženjem i u kojem trenutku je predložena, pa i kako je usvojena, svakako ne doprinosi rešavanju bilo kog postojećeg otvorenog pitanja, pa ni ostvarenju njenog najvažnijeg proklamovanog cilja - pomirenju na Balkanu, navedeno je u saopštenju Izvršnog odbora SANU.

SANU ujedno odlučno odbacuje i najoštrije osuđuje sva - "bilo eksplicitna ili implicitna tumačenja te rezolucije ili njenog instrumentalizovanja u smislu kolektivne odgovornosti srpskog naroda, Republike Srbije ili Republike Srpske za genocid".

Akademija podržava svako nastojanje da se u ovom delu sveta ostvari trajni mir i održi svima preko potrebna politička i ekonomska stabilnost.

"Mi, narodi regiona, na tome najviše sami treba da radimo i da međusobno blisko sarađujemo zarad bolje zajedničke budućnosti, čemu je SANU spremna da dâ svoj puni doprinos", navedeno je u saopštenju. 

Komentari (0)

Srbija