Politika

Đurđev: Potrebna je debata o osnivanju Ministarstva vera kao korak napred u zaštiti SPC i drugih verskih zajednica

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/05/2024

-

20:27

Đurđev: Potrebna je debata o osnivanju Ministarstva vera kao korak napred u zaštiti SPC i drugih verskih zajednica
Aleksandar Đurđev - Copyright Privatna arhiva

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srpske lige Aleksandar Đurđev rekao je da je potrebna debata o osnivanju Ministarstva vera kao korak napred u zaštiti SPC i drugih verskih zajednica.

"Možete li da zamislite toliki stepen licemerja da nekome smeta to što SPC učestvuje u određenim poslovnim poduhvatima kako bi uvećala svoj imetak, a da isti ti priznaju da je sve to po zakonima naše države? Niko kao SPC nije žrtva toliko bestidnih i besramnih izliva mržnje, nikome kao njoj se toliko ne oprašta bilo kakav uspeh i to od onih čiji su ideološki preci od crkava pravili štale i konjušnice, a neki od njih i 'jahali popove'", rekao je Đurđev. 

On smatra da država ima pravo da donira novac za izgradnju hramova SPC jer više od 85 odsto građana Srbije, odnosno poreskih obveznika, pripada toj crkvi. 

"Kome se ne sviđa društvo i država u kome SPC ima položaj institucije koja je sačuvala našu državnost i nacionalnu svest, taj neka napravi vremeplov i vrati se u vreme Brozove diktature kada su sveštenici streljani, a crkve rušene ili pljačkane. U protivnom, moraće da prihvati svetosavsku realnost oko sebe",  podvukao je Đurđev. 

Predsednik Srpske lige upozorio je da će "napada na SPC biti sve više od strane levo-liberalnih antihrišćanskih globalista, ali i napada na rimokatolike, protestante i muslimane". 

"Njima zapravo smetaju zdrave društvene i porodične vrednosti koje sve velike konfesije propovedaju. Zato je važno da u ime Srpske lige još jednom apelujem na nadležne institucije da pokrenu debatu u vezi osnivanja Ministarstva vera. To bi bio korak napred u zaštiti i SPC i drugih crkava i verskih zajednica od agresivnih i netolerantnih bogoboraca", zaključio je Đurđev.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija