Politika

GIK Niš odbacio većinu prigovora, opozicija najavljuje tužbe Višem sudu u Nišu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/06/2024

-

12:24

GIK Niš odbacio većinu prigovora, opozicija najavljuje tužbe Višem sudu u Nišu
GIK Niš odbacio većinu prigovora, opozicija najavljuje tužbe Višem sudu u Nišu - Copyright Euronews/Ljljana Pavlović

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je Gradska izborna komisija u Nišu odbacila većinu prigovora opozicije, njihovi pravni timovi predali su žalbe Višem sudu. GIK je jednoglasno odlučio po devet prigovora opozicije, dok je ostale, od ukupno 35 koje su podneli nakon lokalnih izbora, odbacio ili odbio većinom glasova, saopštila je sinoć predsednica GIK Danijela Milićević.

Na sajtu GIK stoji da su prigovori odbijeni kao nepotpuni, neosnovani, a neki kao nerazumljivi. Iz opozicije optužuju Gradsku izbornu komisiju da nastavlja sa opstrukcijama. 

Jedan od njih je kandidat za odbornika sa liste ,"Biramo Niš" Miloš Nešić koji je rekao da je došlo do teških povreda izbornog procesa, ali da su nadležni, kako je naveo, imali drugačiji interes.

Euronews/Ljljana Pavlović

 

"Oni su pod izgovorom nepostojećih grešaka, odbacili prigovore. Mi smo, pre svega, naveli da je bilo falsifikovanja zapisnika, zatim više glasačkih listića od broja koji je utvrđen uvodom u birački spisak. To su teške povrede izbornog procesa. Njih nije interesovala volja građana, njih je interesovalo da opstruišu proces", rekao je Nešić.

On je takođe dodao da očekuju da Viši sud odbaci odluke GIK, da usvoji žalbe opozicije i natera Gradsku izbornu komisiju da se, kako kaže, ponaša u skladu sa zakonom.

Advokatica Milena Vakić sa liste Grupa građana "Dr Dragan Milić" kaže da GIK ima rok od 24 sata da Višem sudu dostavi žalbe opozicije, a sud rok od 72 sata da na njih odgovori.

"Rokovi su kratki, ispoštovaćemo ih da budemo što brži, da bi čitav proces bio brži", rekla je Vakić.  

Advokatica Dragana Milutinović, kandidatkinja za odbornicu sa liste "Biramo Niš" objasnila je da GIK ima dužnost da utvrdi kakvo je činjenično stanje, ali da, kako dodaje, oni to nisu uradili.

"GIK je imala zakonsku obavezu da, ukoliko postoji naznaka da je došlo do teške greške, otvori te džakove, prebroji glasove, utvrdi činjenično stanje i poništi izbore na tim mestima ako je tvrdnja iz prigovora tačna. Oni to nisu uradili, odbacivali su prigovore kao nerazumljive, nepotpune, neosnovane. Pozivamo ih da razmisle o onome šta rade i očekujemo da Viši sud usvoji naše žalbe i da Srbija pokaže da ima državu", rekla je  Milutinović.

Dušan Anđelković iz pokreta Kreni-promeni kaže da su prigovori i poziv na moralni čin, da odgovorna lica moraju da stoje iza svojih odluka i da uvere građane da postoji pravna država.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija